Monday, August 29, 2016

η καλοκαιρινή όαση της Β. Ελλάδας!


Γαλαζοπρασινα νερα και μια απεραντη αμμουδια...Αυτη ειναι η καλοκαιρινη οαση της Β. Ελλαδας!(photos)

Αρκεί ένα ταξίδι 14 χλμ. από την  Καβάλα, 40 χλμ. από τη  Δράμα, 70 χλμ. από τις  Σέρρες και 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσει κανείς την απόλυτη φυσική ομορφιά μιας ακτογραμμής που μπορεί να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των πολυδιαφημισμένων της χώρας, καθώς δεν βρίσκεται σε κάποιον από τους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων ή του Ιονίου, αλλά κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.
Ο λόγος για τους Αμμόλοφους, μία εντυπωσιακή παραλία δυτικά της  Καβάλας, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Παγγαίου, που κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών.
Για τους δε ντόπιους είναι η παραλία των τεσσάρων νομών και των δύο …χωρών. Κι όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι την επιλέγουν για τα καλοκαιρινά τους μπάνια επισκέπτες και τουρίστες από την  Καβάλα, τη  Δράμα, τις  Σέρρες και τη  Θεσσαλονίκη και εσχάτως εκατοντάδες Βούλγαροι, που κάθε Κυριακή καταφθάνουν με ειδικά ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία από τις γειτονικές βουλγαρικές πόλεις για να απολαύσουν στιγμές δροσιάς, κοσμοπολίτικης διάθεσης, ξεκούρασης και χαλάρωσης σε ένα ιδανικό περιβάλλον.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, όταν το καλοκαίρι βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, όταν κάθε εικόνα του μυαλού «γεμίζει» με θάλασσα και ήλιο, με ατελείωτες αμμουδιές και χαλάρωση, με παιχνίδι και καλή παρέα, τότε η επιλογή δεκάδων εκατοντάδων τουριστών, επισκεπτών αλλά και μόνιμων κατοίκων είναι οι Αμμόλοφοι.
Πρόκειται για μια αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου είναι 55 χλμ.) με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ και σύγχρονα beach bars, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν απ” αυτά της Χαλκιδικής ή των κοσμοπολίτικων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.
Οι τρεις κολπίσκοι των Αμμολόφων είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Από τα ομορφότερα μέρη για κολύμπι, στην αρχή ακόμα των Αμμόλοφων, και αφού διασχίσεις έναν χωματόδρομο ενός χιλιομέτρου είναι η χερσόνησος του Βρασίδα στη Νέα Πέραμο.
Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς το μπάνιο του, στη σκιά του βυζαντινού κάστρου της αρχαίας Οισύμης, ενώ τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια δημιουργούν εικόνες που ξεκουράζουν όλες τις αισθήσεις.
Αργά το μεσημέρι και αφού τελειώσει το μπάνιο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου ή της Νέας Ηρακλείτσας.
Να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά της περιοχής αλλά και το καθαρό τσίπουρο που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους που λειτουργούν τα καζάνια τους στο Δήμο Παγγαίου.
Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλείτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλείτσα υπάρχει οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.
Την τελευταία δεκαετία, η περιοχή των Αμμολόφων αναμορφώθηκε ριζικά χάρη στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη με τον σεβασμό προς τη φύση, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς ολόκληρη η περιοχή των Αμμολόφων είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική ζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τοπικές Αρχές κατασκεύασαν νέες ομοιόμορφες ξύλινες λυόμενες κατασκευές, όπου στεγάζονται τα beach bars της περιοχής, αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση, βελτίωσαν το οδικό δίκτυο και δημιούργησαν χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.
Καθώς σουρουπώνει, οι Αμμόλοφοι μεταμορφώνονται σε μια μαγική εικόνα. Οι τελευταίες παρέες μαζεύουν ξύλα για τη φωτιά που θα ζεστάνει ελαφρά τη δροσιά της νύχτας και θα φωτίσει τον ουρανό με τα εκατομμύρια άστρα. Ήχοι ρέγκε και λάτιν γεμίζουν την ατμόσφαιρα και η κιθάρα της παρέας κρατάει συντροφιά στον παφλασμό του κύματος.
Το φυσικό περιβάλλον των Αμμόλοφων
Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις (οικολογική, ιστορική -αρχαιολογική, γεωλογική -εδαφολογική, τουριστική, κλπ) και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου.
Το τοπίο αυτό παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων από αμπέλια και ελιές και φυσικών υψωμάτων καλυμμένων με βλάστηση (πουρνάρι και άλλους αείφυλλους θάμνους).
Στο σύνολο αυτό εντάσσονται σχετικά αρμονικά λιγοστές παραθεριστικές κατοικίες και κάποια μικρά παρεκκλήσια. Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και εκτός των καλλιεργειών, των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαμηλά, ανθοφόρα και μη, φυτά και θάμνους που φύονται πάνω στις αμμοθίνες και χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.
Η πανίδα της περιοχής είναι επίσης ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων, συντελώντας στη δημιουργία οικοσυστήματος με αρμονική ισορροπία.
Τα νερά της θάλασσας εμφανίζουν μεγάλη καθαρότητα, είναι ρηχά, συνήθως ήρεμα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους λόγους αυτούς ενδείκνυνται για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.
Η θαλάσσια αύρα που πνέει συχνά στη περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες συντελεί στη φυσική δροσιά και στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τις περιόδους καύσωνα.

No comments:

Post a Comment