Monday, August 22, 2016

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ: ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Λατρεία για την παραλία
Κείμενο: Μάρθα Κορινθίου
Oι cariocas εύχονται «tenha uma boa praia» –δηλαδή «να έχεις μια καλή παραλία». Δεν θα ρωτήσουν τι δουλειά κάνεις, αλλά σε ποια παραλία πηγαίνεις. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς, ιδού ένας μίνι οδηγός για τις παραλίες της πόλης. Η μήκους 40 χλμ. ακτογραμμή της περικλείεται από θεαματικά ορόσημα όπως το Sugarloaf Mountain, ενώ οι παραλίες χωρίζονται σε 12 postos (αριθμημένοι ναυαγοσωστικοί σταθμοί) καθένας από τους οποίους έχει τον δικό του χαρακτήρα.
Για ανατολή του ηλίου με φόντο το Sugarloaf Mountain,για caipirinha στην αμμουδιά τη νύχτα από τα φωταγωγημένα κιόσκια αλλά και για σπορ όπως beach volley, frescobol, γιόγκα, ποδόσφαιρο, τα postos 1-6 που βρίσκονται στις παραλίες Leme και Copacabana και ελκύουν τουρίστες, cariocas μεγαλύτερης ηλικίας και business travelers είναι ιδανικά. Το posto 7, στην παραλία Arpoador είναι ό,τι πρέπει για ηλιοβασιλέματα, οικογένειες και σερφ.
Eδώ το αξιοθέατο είναι ο βράχος Arpoador –θα ανεβείτε για να δείτε τoν ήλιο να δύει πίσω από το βουνό Dois Irmaos. Στα postos 8 και 9 στην Ipanema συχνάζει η νεολαία του Ρίο –κοντά στο posto 9 άλλωστε, γράφτηκε ιστορία το 1962: στο μπαρ Veloso συνέθεσαν τον ύμνο της bossa nova «Girl from Ipanema» οι Vinicius de Moraes και Τοm Jobin, βλέποντας τη 17χρονη Helô Pinheiro να περνάει. Τέλος, οι ντόπιοι λένε ότι η Ipanema είναι για τους εκατομμυριούχους (posto 10) και η Leblon μία από τις πιο exclusive παραλίες (posto 11 και 12) για τους δισεκατομμυριούχους…
ON THE BEACH
Η παραλία της Ipanema όπως την είδε ο φακός του Mario Testino το 2008. Η φωτογραφία είναι από το λεύκωμα ΜaRIO DE JANEIRO Testino που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τaschen.
PHOTO: Taschen
  • Ρίο ντε Τζανέιρο: Λατρεία για την παραλία
  • Ρίο ντε Τζανέιρο: Λατρεία για την παραλία

      No comments:

      Post a Comment