Thursday, August 25, 2016

Ημερομηνία: 19 Αυγούστου 2016

Σε ποιο πασιγνωστο ελληνικο νησι βρισκεται μια απο τις πιο μυθικες λιμνες του πλανητη;

ΑπότονΓιώργοΛ.Παπαχατζή 
Η πολυφωτογραφημένη λίμνη Βουλισμένη που στολίζει το κέντρο του Αγίου Νικολάου στην  Κρήτη δεν είναι τυχαία γνωστή σε διεθνές επίπεδο. Ιστορίες, θρύλοι, επιστημονικές μελέτες αλλά και η ομορφιά που της χάρισε απλόχερα η φύση την καθιστούν σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα. Εδώ λέγεται ότι λούζονταν δύο θεές, η Αθηνά και η Άρτεμις!
Ο δεύτερος επικρατέστερος μύθος αφορά στον συσχετισμό της λίμνης με το ηφαίστειο της  Σαντορίνης. Και αυτό για τρεις λόγους: Είτε επειδή ο σχηματισμός της προέκυψε από καταβύθιση από ηφαιστειακά αίτια, εξου και η ονομασία «Βουλισμένη».Η δεύετερη ερμηνεία υποστηρίζει ότι  η λίμνη ανέδιδε αναθυμιάσεις από θειάφι, που εξ αιτίας τους ονομάστηκε και «βρωμολίμνη».Ο τρίτος λόγος που συσχετίζεται με τη  Σαντορίνη είναι  ότι το 1953 εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου της  Σαντορίνης, το μεγάλο σεισμό που ακολούθησε και το τσουνάμι που τον συνόδευε, η λίμνη φούσκωσε αναδίνοντας μια δυσοσμία από θειάφι, ενώ τα ψάρια ψόφησαν ξαφνικά και ξεβράστηκαν στην επιφάνεια.

Οι μύθοι όμως δε σταματούν εδώ αφού ο επόμενος θρύλος που απασχόλησε ακόμα και την επιστημονική κοινότητα είναι o βυθός της, καθώς για πολλά χρόνια υποστήριζαν ότι η λίμνη είναι απύθμενη!Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μαρτυρίες γερόντων, το 1945, όταν εγκατέλειπαν την  Κρήτη οι Γερμανοί κατακτητές, γκρέμισαν στη λίμνη όλο τους τον πολεμικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα η λίμνη να τα καταβροχθίσει όλα. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να τους διαψεύσουν, μέχρι που το 1978  υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Ζακ Ύβ Κουστώ, αλλά και το 2000 από την ερευνητική ομάδα «UNDERWATER EXPLORERS», επιβεβαίωσαν αυτές τις αφηγήσεις,ενώ παράλληλα ανακάλυψαν επιτέλους τον βυθό της που αγγίζει τα 64 μέτρα και διάμετρο τα 137 μέτρα.
Στην πραγματικότητα μπορεί να αποκαλείται λίμνη αλλά πρόκειται για λιμνοθάλασσα. Το 1870 ανοίχτηκε δίαυλος που τη συνέδεσε με το λιμάνι, ενώ σήμερα υπάρχει ένα ρηχό κανάλι επικοινωνίας της θάλασσας με τη λίμνη και πάνω από ατό δεσπόζει μια γέφυρα που συνδέει τα δύο μέρη της πόλης που χωρίζει το κανάλι.
Τι καλύτερο για μια βόλτα εκεί όλες τις ώρες της ημέρας για να απολαύσετε την γαλήνη και το μυστήριο που αποπνέει καθώς και την πολύβουη περαντζάδα του κόσμου που αναζητά στιγμές ανάπαυλας στα εστιατόρια και τα cafe κατά μήκος της λίμνης.

No comments:

Post a Comment