Monday, August 22, 2016

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ BODEGAS KRONTIRAS

<p>Το περίφημο οικόσιτο λάμα στους αμπελώνες Κροντηρά.</p>
Το περίφημο οικόσιτο λάμα στους αμπελώνες Κροντηρά.
Κείμενο: Μελίνα Σιδηροπούλου
Στη Μεντόζα της Αργεντινής ένας Έλληνας έχει δημιουργήσει το κτήμα Bodegas Krontiras με βιοδυναμικούς αμπελώνες, παράγοντας συναρπαστικά κρασιά!
Στο Lujan de Cuyo της Αργεντινής, περιοχή που φημίζεται για τα αμπελοτόπια της, βρίσκεται ο αμπελώνας του Κωσταντίνου και της Σιλβίνας Κροντηρά. Ελιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές και συκιές αγκαλιάζουν τα αμπέλια –μια μικρή Μεσόγειος σκαρφαλωμένη στις Άνδεις. Εκεί δεν πρωταγωνιστεί μόνο το Malbec, αλλά και το λάμα, που θα δει κανείς να περπατά ανάμεσα στους αμπελώνες, όπως και τα γαϊδουράκια, τα πρόβατα και τις αγελάδες, τα οποία μαζί με τα φυτά αποτελούν ένα οργανικό σύνολο.
Οι δύο ιδιόκτητοι αμπελώνες, «Villa Seca» με ρίζες Malbec, Petit Verdot, Chardonnay και Aglianico και «Lunlunta» με Malbec και Τempranillo. Με κορωνίδα το Doña Silvina Reserva Malbec, το Bodegas Krontiras έχει δημιουργήσει μια σειρά από Malbec, Petit Verdot και Aglianico. «Το Malbec είναι μια παλιά γαλλική ποικιλία που χρησιμοποιείται στα blends του Bordeaux σε μικρές ποσότητες. Μεταφυτεύτηκε στην Αργεντινή και ευδοκίμησε ιδιαίτερα στη Mεντόζα χάρη στο ιδανικό της κλίμα.
Σήμερα, η Αργεντινή βγάζει πολύ μεγάλα Malbec. Εμείς δημιουργούμε βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά που εκφράζουν απόλυτα τα terroir των αμπελώνων μας. Επίσης, πειραματιζόμαστε δημιουργώντας trends όπως το Fresh Malbec, ένα νέο φρουτώδες κόκκινο κρασί που δεν έχει περάσει από βαρέλι και που πίνεται δροσερό, αλλά και με νέες ποικιλίες, όπως το Petit Verdot και το Aglianico, που είναι τα πρώτα βιοδυναμικά του είδους τους από την Αργεντινή», εξηγεί η Σιλβίνα Κροντηρά. Η καταγωγή της, αλλά και η μεγάλη αγάπη του Κωσταντίνου Κροντηρά για το κρασί και την Αργεντινή, τους οδήγησαν το 2004 στην απόφαση να δημιουργήσουν εκεί τον δικό τους αμπελώνα. Στην ομάδα τους συμμετέχει και ο Πάνος Ζουμπούλης, ο οινολόγος του κτήματος, που χάρη στις καινοτομίες του έχει κερδίσει στην Αργεντινή το παρατσούκλι «Loco Griego». Από εκεί θα πει στο Homme: «Κάθε τρύγος είναι για εμένα μια καινοτομία, μας φέρνει και ένα νέο "μωράκι", το οποίο καλούμαστε να αναθρέψουμε!

Η Αργεντινή παράγει μεγάλα Malbec. Τα δικά μας είναι βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά που εκφράζουν απόλυτα το terroir.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε ένα πολύ ιδιαίτερο συμπυκνωμένο aglianico με τη χαρακτηριστική μύτη εσπεριδοειδών και το τραγανό του στόμα –ένα κρασί του Νότου για "ανοικτούς" κεφάτους ουρανίσκους, ενώ έχουμε στα σκαριά κι ένα "natural Malbec", που θα εμφιαλωθεί σύντομα». Τα δύο αμπελοτόπια έχουν πιστοποιηθεί ως βιοδυναμικά από την Demeter International το 2012 και οι εργασίες θα πρέπει να ακολουθούν τις επιταγές της. «Ο γενικός κανόνας είναι η ισορροπία: άνθρωποι, ζώα και φυτά σε αρμονία. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά, τουλάχιστον τα 12 χρόνια που είμαστε εμείς εδώ», σημειώνει ο ίδιος. «Στη βιοδυναμική καλλιέργεια όλες οι εργασίες γίνονται σε αρμονία με τις κινήσεις της σελήνης, του ήλιου, των πλανητών και των αστερισμών. Ακολουθούμε λοιπόν το βιοδυναμικό ημερολόγιο, που ορίζει ποιες εργασίες είναι ευνοϊκό να γίνονται την κάθε ημέρα και ποιες να αποφεύγονται. Δεν κάνουμε δουλειές, π.χ., την πανσέληνο ή στις εκλείψεις».
Στην αρμονία και τη θετική ενέργεια στόχευε και ο σχεδιασμός του οινοποιείου, σύμφωνα με τη Σ. Κροντηρά. «Όταν σχεδιάζαμε το οινοποιείο βασική μας μέριμνα ήταν να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του παλιού μας αμπελώνα στη Lunlunta, στο Lujan de Cuyo. Επίσης, ανατρέξαμε στις "ιερές" αναλογίες της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εφαρμόζοντας τους χρυσούς αριθμούς π (3,14) και φ (1,618) στο σχεδιασμό των δεξαμενών και τους χώρους του οινοποιείου. Συνδυάσαμε την αρχαία σοφία με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας, που διδάσκουν π.χ ότι οι ορθές γωνίες δηλώνουν τον "θάνατο" δύο ευθείων γραμμών. Έτσι, όλοι οι χώροι οινοποίησης έχουν σχήμα στρογγυλό ή καμπυλωτό, γιατί ο κύκλος δηλώνει την αιωνιότητα.
  • <p>Το Malbec είναι η ποικιλία που κυριαρχεί εδώ και δίνει μεγάλα κρασιά.</p> Το Malbec είναι η ποικιλία που κυριαρχεί εδώ και δίνει μεγάλα κρασιά.
  • <p>Αποψη του οινοποιείου στο Lujan de Cuyo. Η διανομή των κρασιών στην Ελλάδα γίνεται από την deals (<a href= http://www.deals.com.gr  target= _blank >www.deals.com.gr</a>)</p> Αποψη του οινοποιείου στο Lujan de Cuyo. Η διανομή των κρασιών στην Ελλάδα γίνεται από την deals (www.deals.com.gr)
  • <p>Ολοι οι χώροι οινοποίησης και παλαίωσης έχουν σχήμα στρογγυλό η καμπυλωτό, διοτι ο κύκλος δηλώνει τη συνέχεια, την πληροτητα.</p> Ολοι οι χώροι οινοποίησης και παλαίωσης έχουν σχήμα στρογγυλό η καμπυλωτό, διοτι ο κύκλος δηλώνει τη συνέχεια, την πληροτητα.
  • <p><strong>Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ BODEGAS KRONTIRAS</strong><br /> Dona Silvina Malbec 2014, Dona Silvina Malbec Reserva 2009, Solar del Alma Malbec 2013, Dona Silvina Fresh Malbec 2014, Dona Silvina Petit VerΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ BODEGAS KRONTIRAS
    Dona Silvina Malbec 2014, Dona Silvina Malbec Reserva 2009, Solar del Alma Malbec 2013, Dona Silvina Fresh Malbec 2014, Dona Silvina Petit Verdot Single Reserva 2012, Dona Silvina Rosado 2014. Συν το ελαιόλαδο Dona Silvina.

No comments:

Post a Comment