Friday, August 5, 2016

AΠΟΨΕ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΣΤΟ ΡΙΟ

Στις 2 τα ξημερώματα η εκκίνηση των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων - Τα παρατράγουδα, τα αδιάθετα εισιτήρια, τα νέα αθλήματα και οι αριθμοί
Η κορυφαία αθλητική στιγμή στον πλανήτη έφτασε, αφού, απόψε, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στο επιβλητικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο, κηρύσσοντας, έτσι, την έναρξη των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Δέκα χιλιάδες πεντακόσιοι αθλητές από 207 χώρες θα αγωνιστούν, άλλοι για την τιμή του μεταλλίου και τα χιλιάδες ή εκατομμύρια δολάρια που θα επιφέρει αυτό, άλλοι για την τιμή της συμμετοχής, το «στεφάνι ελιάς».
Όλα αυτά, όμως, έρχονται στη σκιά των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο στη Βραζιλία, με τη λατινική χώρα να εισέρχεται σε έναν κυκεώνα δυσφήμισης, αφού βρίσκεται στη δίνη σοβαρών προβλημάτων, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής και της οικονομίας, όσο και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, αλλά ιδίως την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από τη μια πλευρά οι εικόνες από τη διαλυμένη κύρια εξέδρα στη μαρίνα ντα Γκλόρια, από όπου θα δοθεί η εκκίνηση στους αγώνες της ιστιοπλοΐας, και από την άλλη τα βρόμικα νερά με τον βούρκο, τα σκουπίδια και τα ελαστικά, όπου θα γίνουν τα αθλήματα της ανοικτής κολύμβησης και της κωπηλασίας, μόνον ως τιμητικές δεν μπορούν να εκληφθούν.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που μιλούν για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη σε ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου.

Την ίδια στιγμή, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να απέχουν από τους Αγώνες αρκετοί αθλητές, εξαιτίας του φόβου για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Ζίκα. Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας είχαν υποβάλει σχετικές αναφορές στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με τις οποίες απεύθυναν έκκληση για την αναβολή της διοργάνωσης, εξαιτίας του επικίνδυνου ιού που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Παρ' όλα αυτά, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων αποφάσισε ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά.

Ελάχιστοι αρχηγοί κρατών, 1 εκατ. αδιάθετα εισιτήρια

Απογοητευτική είναι και η προσέλευση των αρχηγών κρατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, αφού από τους 50 που περίμεναν οι διοργανωτές, θα παραστούν τελικά μόλις 28, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 1 εκατ. εισιτήρια για όλα τα αγωνίσματα έχουν μείνει, μέχρι στιγμής, αδιάθετα!

Το κλίμα είναι βαρύ στη Βραζιλία, στη σκιά ενός μεγάλου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ. Η Ρούσεφ απομακρύνθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά της, για να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία, κατηγορούμενη για την παραβίαση κανόνων του προϋπολογισμού.

Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έχει ανακοινώσει πως θα παραστεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η χώρα είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 (Παρίσι), καθώς επίσης και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει προγραμματίσει διμερή συνάντηση με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Ζοζέ Σέρα ενώ από τη Νότιο Αμερική θα παραστούν οι πρόεδροι της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, και της Παραγουάης, Οράσιο Κάρτες.

Η Κίνα -παρά τις στενές εμπορικές σχέσεις που διατηρεί με τη Βραζιλία- θα στείλει τον αντιπρόεδρό της.

Νέες χώρες, νέα αθλήματα

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, περισσότεροι από 10.500 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, με δύο νέες χώρες να κάνουν το ντεμπούτο τους στους Αγώνες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν 28 ολυμπιακά αθλήματα, με δύο νέες προσθήκες, το γκολφ και το ράγκμπι σέβενς, τα οποία είχαν εγκριθεί από τη ΔΟΕ το 2009. Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής, το Ρίο Ντε Τζανέιρο αλλά και σε πέντε χώρους στις πόλεις Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια και Μανάους.

Το Ρίο θα γίνει η πρώτη νοτιοαμερικανική πόλη που φιλοξενεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί θα είναι επίσης οι πρώτοι αγώνες που θα πραγματοποιηθούν σε μια πορτογαλόφωνη χώρα, οι πρώτοι που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στη διοργανώτρια χώρα, οι πρώτοι από το 1968 που θα πραγματοποιηθούν στη Λατινική Αμερική και οι πρώτοι από το 2000 που θα διεξαχθούν στο νότιο ημισφαίριο.
Σε 3,6 δισ. υπολογίζονται οι άνθρωποι ανά τον κόσμο που θα παρακολουθήσουν από τους δέκτες τους το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς.
Με τη γλώσσα των αριθμών

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είναι οι πρώτοι που θα γίνουν στη Λατινική Αμερική. Από τις 5 Αυγούστου η πόλη θα υποδεχθεί 17.000 αθλητές με τους συνοδούς τους, από 207 χώρες οι οποίοι θα διαγωνιστούν για 17 ημέρες στα 306 αγωνίσματα των 28 αθλημάτων.

- 21 αεροπλάνα τζάμπο θα χρειαστούν για να μεταφέρουν τους 10.500 αθλητές στο Ρίο. Το μέγεθός τους μετρήθηκε πως φτάνει τα 21 γήπεδα ποδοσφαίρου.

- Εκτός από τους αθλητές, στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρουν μέρος και 315 άλογα.

- 140.000 ανθρώπους θα απασχοληθούν στους Αγώνες. Από αυτούς οι 90.000 θα είναι υπάλληλοι και οι 50.000 εθελοντές.

- Από 80 ευρώ στα 234 για κάθε βραδιά έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα ξενοδοχεία με την πληρότητα να αγγίζει το 86%.

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 ήταν οι πρώτοι στους οποίους ενεργό ρόλο έπαιξαν τα social media. Κατά την περίοδο των Αγώνων ανέβαιναν 10.000.000 tweets κάθε ημέρα. 80.000 το λεπτό ανέβηκαν όταν οι ΗΠΑ νίκησαν την Ισπανία στον τελικό του τουρνουά μπάσκετ, και 78.000 tweets το λεπτό ανέβηκαν όταν η Τζαμάικα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 4×100μ.

- Η ΔΟΕ αναμένει πως τους Αγώνες του Ρίο θα παρακολουθήσουν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, εκ των οποίων τα τρία δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιούν επιπλέον ηλεκτρονικές συσκευές. Ο αριθμός αυτός είναι όσος ο πληθυσμός της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ μαζί.

- Ο Νεϊμάρ είναι ο αθλητής με τους περισσότερους followers από όσους θα αγωνιστούν στο Ρίο. Μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στα social media αλλά κανείς δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον Μάικλ Φέλπς στις επιδόσεις του. Ο Αμερικανός έχει 18 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια από το 2004 μέχρι σήμερα – επτά περισσότερα από όσα έχει κατακτήσει όλη η Βραζιλία στο ίδιο διάστημα.

- 32 τόνοι νεκρών ψαριών θα απομακρυνθούν από το σημείο όπου θα γίνει το τουρνουά της κωπηλασίας και του κανόε. Η μόλυνση των υδάτων αποτελεί μέχρι τώρα ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά μία ομάδα 60 ατόμων θα αναλάβει να καθαρίσει όπου υπάρχει πρόβλημα.

-1 ομάδα μεταναστών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

-25.000 δημοσιογράφοι θα καλύψουν τη διοργάνωση

-7,5 εκατομμύρια τα εισιτήρια που θα διατεθούν προς πώληση

-450.000 προφυλακτικά θα μοιραστούν στους 11.000 περίπου αθλητές. Αντιστοιχούν δύο την ημέρα για τον καθένα

-60.000 τα ημερήσια γεύματα που θα σερβίρονται στο Ολυμπιακό Χωριό

-16 χλμ η επέκταση της γραμμής του μετρό, που θεωρείται το μεγαλύτερο έργο των Αγώνων

-500.000 τουρίστες εκτιμάται πως θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες

-400 μπάλες θα χρησιμοποιηθούν για το τουρνουά ποδοσφαίρου

-31 ο αριθμός των «μπλοκς» στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα 3.604 διαμερίσματα θα πωληθούν μετά τους αγώνες

No comments:

Post a Comment