Friday, May 14, 2010

Ο ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Ο Ράσελ Κρόου κατόρθωσε να κλέψει τις εντυπώσεις με τις εμπρηστικές δηλώσεις του στην έναρξη του Φεστιβάλ των Καννών. «Αν ο Ρομπέν των Δασών ζούσε σήμερα, νομίζω ότι θα προσπαθούσε να ‘κλείσει τους λογαριασμούς’ με την Γουόλ Στριτ, την οικονομική κρίση και τις τράπεζες. Αν βρισκόταν εδώ, θα έπρεπε επίσης να ασχοληθεί και με τα μονοπώλια των μίντια», υποστήριξε ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ιστορική περιπέτεια «Robin Hood» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν μπόρεσε να παραστεί στην πρεμιέρα επειδή αναρρώνει από μια εγχείριση στο γόνατο, όμως στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσε η συμπρωταγωνίστρια του Ράσελ Κρόου, Κέιτ Μπλάνσετ. Η ηθοποιός όταν ρωτήθηκε για το ρόλο της λαίδης Μάριον σε προηγούμενες κινηματογραφικές εκδοχές του μύθου, παρατήρησε ότι δεν θυμόταν καμία από αυτές, ενώ συμπλήρωσε: «Η Μάριον είναι εξαιρετικά όμορφη αλλά θα προτιμούσα να έπαιζα τον Ρομπέν των Δασών!».

«Υπάρχουν αρκετά φιλμ για τον Ρομπέν των Δασών, αλλά ένιωθα ότι κανένα τους δεν αναδείκνυε πραγματικά την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα. Θέλαμε περισσότερο να αποκαλύψουμε το αληθινό πρόσωπο του ήρωα. Προσπαθήσαμε να ξυπνήσουμε την περιέργεια του κοινού και στο φιλμ υπάρχουν αρκετά ιστορικά στοιχεία», πρόσθεσε ο Ράσελ Κρόου για το ίδιο ζήτημα.

Το φετινό Φεστιβάλ ξεκίνησε με διάφορα προβλήματα καθώς οι Κάννες προσπαθούν να συνέλθουν από ένα μικρό τσουνάμι που πριν λίγες μέρες είχε προκαλέσει καταστροφές στους παραλιακούς δρόμους. Δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες για ορισμένες ταινίες του προγράμματος: μετά την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας για την σατιρική ταινία της Σαμπίνα Γκουτσάντι «Draqila: Η Ιταλία τρέμει», με στόχο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και ο Ρασίντ Μπουχαρέμπ με την ταινία του «Hors La Loi» για την Αλγερία.

Ο σκηνοθέτης δέχεται κατηγορίες από εθνικιστικούς κύκλους στη Γαλλία και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ μια επιστολή διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας: «…τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει μια έντονη διένεξη σε σχέση με το φιλμ μου, αν και οι όσοι παίρνουν μέρος σε αυτή δεν το έχουν δει… Το σινεμά πρέπει να είναι σε θέση να ασχοληθεί με όλων των ειδών τα ζητήματα. Γύρισα αυτή την ταινία με τις δικές μου ευαισθησίες, χωρίς να υποχρεώνω κανέναν να τις σεβαστεί. Μετά τις προβολές θα έρθει η ώρα και για τη δημόσια συζήτηση. Καθώς με αγγίζει ιδιαίτερα το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης, μου φαίνεται φυσιολογικό ότι ορισμένοι άνθρωποι ίσως δεν συμφωνήσουν με την ταινία μου. Ελπίζω όμως ότι αυτή η διαφωνία να μπορεί να εκφραστεί σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο πλαίσιο της ανταλλαγής ιδεών. Η Γαλλία αντιμετωπίζεται από όλον τον κόσμο ως η Γη της Ελευθερίας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που θα δείξω την ταινία μου εδώ, στο πιο φημισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ».

No comments:

Post a Comment