Monday, May 3, 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΙΟΥ 2010

*Τραγουδια εμπνευσμενα απο τον Α Παγκοσμιο Πολεμο:Over there/It’s a long way to Tipperary/Keep the fires burning/I didn’t raise my boy to be a soldier/The star spangled banner/Good bye Broadway,hello France/The battle hymn of the Republic.
*Τραγουδια εμπνευσμενα από τον Β Παγκοσμιο Πολεμο(Lights out) Till reveille/The white cliffs of Dover/He wears a pair of silver wings/Praise the Lord and pass the ammunition/When the lights go on again/Comin’in on a wing and a prayer/G.I.Jive/A hot time in the town of Berlin.
*Η ηχογραφηση του 1959 My baby just cares for me από τη Nina Simone εγινε επιτυχια στην Αγγλια όταν χρησιμοποιηθηκε σε διαφημιση αρωματος.
*Τουλαχιστον για πεντε δεκαετιες το In the mood επεστρεφε στο χιτ παραιηντ.Στην δεκαετια του 40 με τον Glenn Miller,του 50 με τον Johnny Maddox,του 60 με τον Ernie Fields,του 70 με την Bette Midler,αλλα και με το γκρουπ Henhouse Five Plus Two (= Ray Stevens),του 80 με τον Frank Barber(αλμπουμ Hooked on big bands).
*Στην Αγγλια το χιτ παραιηντ φιλοξενησε 10 διαφορετικα τραγουδια με τον ιδιο τιτλο-Tonight.
*Το τραγουδι Μaniac του Michael Sembello προοριζοταν για ταινια τρομου,αλλα από λαθος εσταλη στους παραγωγους της ταινιας Flasdance,οπου και ακουγεται.
*Ο αρχικος τιτλος του Yesterday των Beatles ηταν Scrambled eggs.
*Χρονολογιο δισκογραφιας στην Ελλαδα:
1929-30-Δημιουργειται στην Αθηνα από την Columbia και την His Master’s Voice εργοστασιο παραγωγης δισκων.
1930-31-Ο Χ. Περνο και η Μ.Μερλιε ηχογραφουν για λογαριασμο της γαλλικης Pathe 639 τραγουδια σε 222 δισκους 78 στροφων σε περιορισμενο αριθμο αντιτυπων.
1931-ο πρωτος δισκος με μπουζουκι ηχογραφειται στην Ελλαδα.Εχει τα τραγουδια «Τα διστιχα του μαγκα» και «Καλε μανα δεν μπορω» με τους Μανετα,Λειβαδιτη και Σπαχανη.
1936-Λειτουργει στον Περισσο η πρωτη αιθουσα φωνοληψιας,το μετεπειτα αποκληθεν Studio III.
1941-Απριλιος.Εισοδος των Γερμανων.Το εργοστασιο δισκων κλεινει.
1946-Ξανανοιγει το εργοστασιο με μονη διαφορα ότι οι τιμες των δισκων είναι υψηλες.Χαλανε κοσμο τα τραγουδια «Κομπολογακι» και «Λουλας του Γ.Μητσακη,»Καλως ηλθες στο ονειρο μου» του Κ. Χαιροπουλου, «Ομορφη Αθηνα» του Νικου Γουναρη, «Χθες το βραδυ ονειρευτηκα» του Κ.Γιαννιδη.
1954-Εισαγεται η μαγνητικη ταινια και το transfer.Τροποποιησεις και στην γαλβανοπλαστικη.Τωρα το μουσικο κομματι αποτυπωνεται στο λακερ και στα σταμπερ από τα οποια βγαινουν τα αντιτυπα.

No comments:

Post a Comment