Thursday, March 28, 2019

Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΔΑ

Γύρος από μανιτάρια, σόγια ή τζάκφρουτ (τροπικό φρούτο), burgers από μελιτζάνα και φακές, από κόκκινα φασόλια και μανιτάρια, ή από πατζάρια, σπόρους κάνναβης και βρώμη, μουσακάς με 100% φυτικές πρώτες ύλες, ωμοφαγικές τάρτες και κέικ. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του κάθε σεφ. Η vegan κουζίνα έχει κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και κερδίζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κοινό.

Τα τελευταία χρόνια ανοίγουν στη Θεσσαλονίκη εστιατόρια και ταχυφαγεία που είτε προσφέρουν αποκλειστικά χορτοφαγική κουζίνα είτε την εντάσσουν στο μενού τους. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων, η κίνηση από το 2016 καταγράφει σημαντική άνοδο, κάτι που αποδίδεται αφενός στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για το περιβάλλον και τη σχέση ανθρώπου-ζώου και αφετέρου στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην πόλη. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι εταιρείες τροφίμων που έχουν διαπιστώσει την παραπάνω τάση στις καταναλωτικές συνήθειες και εντάσσουν vegan κωδικούς στα προϊόντα τους.
Οι vegan καταναλωτές είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, ευαισθητοποιημένα σε θέματα κακοποίησης ζώων, προστασίας του περιβάλλοντος και υιοθέτησης ενός όσο το δυνατόν πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Σε αντίθεση με τους vegetarians, που δεν τρώνε κρέας, οι vegans απορρίπτουν οποιοδήποτε ζωικό προϊόν, όπως το γάλα και τα αβγά. Ο βιγκανισμός ως κουλτούρα στηρίζεται σε μία ηθική στάση ζωής απέναντι στα ζώα, και κυρίως στην κακοποίηση και θανάτωσή τους στο πλαίσιο της μαζικής οικονομίας κρέατος και παραπροϊόντων του.
Όπως λένε οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης κοινότητας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αριθμεί περίπου 80.000 μέλη πανελλαδικά με τάσεις αύξησης, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του φυτοφάγο ζώο και δεν χρειάζεται το κρέας, καθώς μπορεί να βρει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται σε προϊόντα της φύσης. Στηρίζουν, επιπλέον, τη στάση τους πάνω σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τόσο το κρέας όσο και το γάλα όχι μόνο δεν κάνουν καλό στην υγεία, αλλά την επιβαρύνουν 

No comments:

Post a Comment