Είναι μια τάση που έχει γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έρευνες, όσοι την ακολουθούν γίνονται πιο παραγωγικοί στην εργασία τους. Πρόκειται για τα co-working spaces, αλλά και τους χώρους εκείνους που προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για να κάνεις τη δουλειά σου εκτός γραφείου.

Σήμερα, το Co-working αποτελεί την πρώτη επιλογή επαγγελματικού χώρου για μια σειρά επαγγελματιών, όπως προγραμματιστές, startups μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, σχεδιαστές κλπ. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι δουλεύετε σε ένα περιβάλλον μαζί με άλλους επαγγελματίες. Αυτό, μάλιστα, δεν είναι μια αναγκαστική επιλογή λόγω έλλειψης προσωπικού χώρου, αλλά συνειδητή επιλογή με πολλαπλά οφέλη.



Το να βρίσκεστε σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό χώρο με άλλους επαγγελματίες είναι μια ευκαιρία να αναπτύξετε το επαγγελματικό σας δίκτυο, να βρείτε πιθανούς πελάτες ή και συνεργάτες και να δώσετε ώθηση στην δουλειά σας.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε κάποια café και co-working spaces στη Θεσσαλονίκη για εσάς που θέλετε να δουλέψετε και εκτός γραφείου. Βρείτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και επισκεφθείτε το.

Γράφει η Λυδία Κοκκινά


Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Εθν. Οδού Θεσσαλονίκης – N. Μουδανιών



Το biscotto coffee+ αποτελεί την απόλυτη έκφραση της σύγχρονης τάσης για πολυσυλλεκτικούς χώρους εργασίας, συναντήσεων και εκδηλώσεων. Εδώ, μπορείτε καθημερινά να δουλέψετε έξω από το γραφείο σας, σε έναν χώρο που πραγματικά ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και προσφέρει όλες τις ανέσεις. Διαθέτει πρίζες πάνω από κάθε τραπέζι, μόνιμο προτζέκτορα και είναι ιδανικός χώρος και για meetings. Επίσης διοργανώνει και morning courses με ελεύθερη είσοδο με θέματα καριέρας, μάρκετινγκ, τεχνολογίας κ.α.

Επιπλέον, στο χώρο τους μπορείτε να κάνετε μια εκδήλωση, μια συνάντηση, μια παρουσίαση, ένα σεμινάριο, που θα προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους προσκεκλημένους σας.
TOMS Flagship

Τσιμισκή 22



Ένας μοναδικός χώρος, το TOMS Flangship, ειδικά σχεδιασμένος τόσο για τις αγορές σας, όσο και για εργασία και διάβασμα, εφόσον διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεστε. Ένα όμορφο και χαλαρό hang out space, λειτουργεί και ως καφέ, σερβίροντας τα διαλεκτά blends από την νέα σειρά TOMS Roasting Co.
The Caravan Bed & Breakfast

Ρεμπέλου και Βαμβακά 1



Τρεις φίλοι ξεκίνησαν ένα road trip στην Ευρώπη πριν κάποια χρόνια. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα του The Caravan, ενός Bed & Breakfast, όπως ακριβώς το φαντάζονταν οι ίδιοι, έχοντας μείνει σε πολλά αντίστοιχα ξενοδοχεία και hostels του εξωτερικού στις περιπλανήσεις τους.

Ο χώρος υποδοχής είναι κάτι παραπάνω από ένα lobby ξενοδοχείου. Είναι ένα σημείο συνάντησης ιδανικό για networking. Θυμίζει πολύ lobbies ευρωπαϊκών Hostels, όπου οι νέοι επισκέπτες συναντιούνται και ανταλλάσσουν ιδέες.

Άλλωστε, πολλές δημιουργικές ομάδες έχουν κάνει σημείο συνάντησης το lobby και την τραπεζαρία του The Caravan. Αφού μαζευτεί το πρωινό, ο χώρος διατίθεται για καφέ και συναντήσεις σε εθελοντικές ομάδες, αλλά και workshops με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Υποστηρίζει όλες τις ανάγκες ενός meeting space με wifi, projector, whiteboard, ηχομόνωση.
The Garden Bar

Τσιμισκή 13 και Αγιόυ Μηνά 16



Υπάρχει ένα μαγικό μέρος, ένα Cocktail Bar στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένας εντυπωσιακός κήπος, που προσφέρει άψογη φιλοξενία, ιδιαίτερες γεύσεις και ένα μέρος για να δουλέψετε ευχάριστα. Ανοίγει τις πόρτες του κάθε μέρα 07:30 το πρωί και χρωματίζει την πόλη με την πολύχρωμη αύρα του μέχρι τις 02:00 το βράδυ. Η χαλαρωτική μουσική κάνει ακόμη πιο ευχάριστη την παραμονή σας στο χώρο του.

Στο The Garden Bar θα βρείτε νόστιμες προτάσεις για φαγητό, υπέροχες σπιτικές επιλογές για ένα ελαφρύ και δυναμωτικό μεσημεριανό, αλλά και πιάτα που συνοδεύουν τέλεια τα cocktails σας το βραδάκι.
Sebil

Κατούνη 27, Άνω Λαδάδικα



Στο ισόγειο του Bahar Boutique Hotel, μπροστά στην Πλατεία Εμπορίου, στα Άνω Λαδάδικα μάς περιμένει το SEBIL για να χαλαρώσουμε όλες τις ώρες της ημέρας. Ο χώρος ξεχωρίζει για τη φινέτσα στη διακόσμησή και σας προσκαλεί να τον γνωρίσετε καλύτερα.

Από το πρωί απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ και ροφήματα, που τα σερβίρει και σε take away για τους βιαστικούς. Εάν καθίσετε στον χώρο καλό είναι να γνωρίζετε ότι θα απολαύσετε τον εξαιρετικό καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα με έκπτωση καθημερινά από τις 09:00 έως τις 13:00. Η lounge μουσική και οι ανέσεις που προσφέρει το καθιστούν κατάλληλο χώρο για εργασία.
Coffice Books & Coffee

Αιγαίου 62, Καλαμαριά



Έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα café-πολυχώρος λόγου και τέχνης με ιδιαίτερη ταυτότητα, αλλά και ως ένα αγαπημένο σημείο για τους βιβλιόφιλους, αφού πρόκειται και γι’ αυτό που ονομάζουμε «βιβλιοκαφέ», όπου μπορείτε να πάρετε το βιβλίο σας ή να δανειστείτε από τη βιβλιοθήκη του και να απολαύσετε τον καφέ σας. Αυτό είναι το Coffice Books & Coffee, όπου μπορείτε να έρθετε και μόνοι σας, να απολαύσετε ροφήματα ή ένα κρασί και να διαβάσετε ή να δουλέψετε χωρίς να νιώθετε άβολα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρατήρηση ότι στον χώρο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και έτσι η ατμόσφαιρα εκτός από ζεστή και cozy είναι και καθαρή.

Επιπλέον, στον επάνω όροφο έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος μελέτης, που τον αξιοποιούν καθημερινά μαθητές, φοιτητές αλλά και επαγγελματίες, που θέλουν να μελετήσουν με την ησυχία τους.
Little Big House

Ανδοκίδου 24, Άνω Πόλη



Το Little Big House μάς συστήθηκε ως hostel το 2011, μια ιδιότητα που συνεχίζει να έχει, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σ’ έναν χώρο συνάντησης για καφέ, πρωινό, χαλαρό ποτό, διάβασμα, εργασία και συζητήσεις με φίλους. Και όλα αυτά στην αγαπημένη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, την Άνω Πόλη.

Ένας φιλόξενος χώρος, όπου θα συναντήσετε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, αλλά και πιστούς θαμώνες. To cafe αποτελείται από τρεις χώρους: το εσωτερικό, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε με ethnic, world music, latin, bossa nova ακούσματα και τον εξωτερικό, που αποτελείται από μια όμορφη αυλή και μια εντυπωσιακή ταράτσα.
ZAK – contemporary bistrot

Ταξιαρχών 1, Καλαμαριά

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στα ανατολικά αποτελεί το Zak-contemporary bistrot.Η μέρα σας στο χώρο τους ξεκινάει από το πρωί, με καφέ και ροφήματα και όσο πέφτει ο ήλιος, με υπέροχα cocktails και ποτά, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με πιάτα που θα αφήσουν τον ουρανίσκο σας πλήρως ικανοποιημένο.

Η χαλαρή μουσική, τα μεγάλα τραπέζια του και γενικά ο ευρύχωρος χώρος, το καθιστούν και ιδανικό μέρος για να εργαστείτε ή να διαβάσετε.
R2-The Art Store Cafe

Ρεμπέλου 2 & Ιουστινιανού (Καραβάν Σαράι)



Στο R2-Τhe Art Store Cafe η διασκέδαση εμπλουτίζεται με μια γερή δόση τέχνης και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Στο ισόγειο και τον επάνω όροφο, όπου υπάρχει εσωτερικό μπαλκόνι, θα απολαύσετε ποικιλία από specialty καφέδες, από διάφορα μέρη της γης, μπύρα, κρασί, ποτό, μοναδικά signature cocktails και λαχταριστά mocktails (χωρίς αλκοόλ) σε συνδυασμό με χορταστικά σάντουιτς και εκλεκτές πιατέλες εδεσμάτων.

Ο ζεστός, οικείος, family και pet friendly χώρος και οι φιλόξενοι οικοδεσπότες του θα κάνουν ξεχωριστή την παραμονή σας εκεί. Η soft μουσική, τα άνετα τραπέζια και οι πολλές γωνιές που μπορείτε να απομονωθείτε, το καθιστούν κατάλληλο και για να δουλέψετε εκτός γραφείου.
Coho

Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα 10

Το Coho αποτελεί ένα σύγχρονο, ανοιχτό χώρο εργασίας, συνεργασίας και επαγγελματικής ανάπτυξης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μοιράζονται μαζί σας άρτια εξοπλισμένες επαγγελματικές υποδομές και υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Οι τιμές τους είναι πολύ προσιτές.
MAKE Creative Spaces

Μητροπόλεως 110



Πως θα σας φαινόταν να είστε μέρος μια μεγάλης παρέας ανθρώπων που αποτελείται από διάφορους επαγγελματίες και να απολαμβάνετε ένα περιβάλλον έμπνευσης και δημιουργίας;

Το ΜΑΚΕ είναι ένας χώρος δημιουργίας που διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία για την υλοποίηση των πιο απαιτητικών και ιδιαίτερων projects: Σχεδιασμός και υλοποίηση συσκευασίας (packaging), αντικειμένων (object design) και κάθε άλλο project custom σχεδιασμού, μικρής ή μεγάλης διάστασης.

Συμπληρωματικά, ο πρώτος όροφος του MAKE λειτουργεί ως ένας συνεργατικός χώρος, όπου δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να μεταφέρει το γραφείο του, με μηνιαία συνδρομή, έχοντας παράλληλα γραμματειακή υποστήριξη, χρήση του meeting room και την ευκαιρία να βρίσκεται σε έναν χώρο με πλήθος δημιουργικών εργαλείων.
Starbucks

Δημητρίου Γούναρη 1
Νίκης 11



Τα Starbucks είναι διεθνώς γνωστά σαν χώροι που πηγαίνεις εκεί για να δουλέψεις και να διαβάσεις, καθώς διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είναι ο χώρος όπου άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης συναντιούνται για να ανταλλάξουν απόψεις και να πιουν καλό καφέ και λαχταριστά ροφήματα.