Ο Νίκος Καραφλός από την παιδική του ηλικία θυμάται τις παλιές δεξαμενές στην τοποθεσία της Κουρούτας στην Αμαλιάδα, με τη χρυσή αμμουδιά. Οι παιδικές του αναμνήσεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την περιοχή. Τα ανέμελα μπάνια στη θάλασσα, τα φαγητά της γιαγιάς… ΟιDexamenes έκρυβαν από τότε για το Νίκο ένα μυστήριο. Το μυστήριο που κρύβει κάθε τι παλαιό. Ιστορίες που μπορεί να διεγείρουν την παιδική φαντασία. Κι όπως έλεγε και ο Σωλ Μπέλοου, Καναδοαμερικανός συγγραφέας: «Όποιος θέλει να πετύχει έναν μακρινό στόχο, πρέπει να προχωράει με μικρά βήματα». Αυτή τη ρήση εφάρμοσε και ο Νίκος. Χρόνο με το χρόνο το όραμα μεγάλωνε μέσα στο μυαλό του και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή πήρε μορφή.
Οι παλιές δεξαμενές κατασκευάστηκαν το 19αιώνα, για να απορροφήσουν τα απούλητα αποθέματα σταφίδας μεσούσης της λεγόμενης «Σταφιδικής Κρίσης της Ελλάδας». Από την απελευθέρωση και μέχρι τότε, η σταφίδα ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, φτάνοντας να καλύπτει περισσότερο από το 60% των εξαγωγών κατά τη δεκαετία του 1880, και ταξιδεύοντας κυρίως προς τους γαλλικούς αμπελώνες που τότε μαστίζονταν από μεγάλη φυλλοξήρα. Η ιστορία των Δεξαμενών χρονολογείται από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830. H καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας απέκτησε εντυπωσιακές διαστάσεις και η κορινθιακή σταφίδα ήταν το κυριότερο προϊόν εξαγωγής του ελληνικού βασιλείου. Αλλά όταν ξέσπασε η κρίση των Χρηματιστών το 1910 στην Ελλάδα, το εμπόριο κορινθιακής σταφίδας κατέρρευσε και υπήρξε ανάγκη να μετατραπεί η σταφίδα σε εναλλακτικό προϊόν, όπως ο οίνος. Τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και οινοπνευματοποιεία. Ο Δεξαμενές χτίστηκαν κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτωθούν με κρασί μέσω σωλήνων που χτίστηκαν ως πλατφόρμα στην παραλία Κουρούτα και έπειτα ξεπήδησαν για τις μεγάλες υπερπόντιες αγορές. Οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές δομές είχαν παραμείνει σχετικά ανέγγιχτες από τη δεκαετία του 1920, σε μια από τις πιο παρθένες και όμορφες ακτές της δυτικής Πελοποννήσου. «Κατάγομαι από ένα χωριό δίπλα στο Dexamenes Seaside Hotel, οπότε έχω πολλά βιώματα ήδη από την παιδική μου ηλικία που με συνδέουν με την περιοχή…Εμπειρίες που θα ήθελα να αναβιώσω και να προσφέρω στους επισκέπτες μας. Με τον τουρισμό δεν είχα σχέση. Σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι πιο δημιουργικό. Το οινοποιείο των Δεξαμενών ήρθε στην κατοχή της οικογενειακής μας επιχείρησης το 2003 και από τότε υπήρχε πάντα η ιδέα της ανάπλασης των χώρων και η μετατροπή τους σε ξενοδοχείο…». Μας λέει στο Humanstories.gr o οραματιστής του Dexamenes Seaside Hotel.
Ο Νίκος έστειλε στην αρχιτεκτονική ομάδα k-studio πριν από αρκετά χρόνια μια ιδέα, προκειμένου να μετατρέψουν ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών στη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας σε ξενοδοχείο. Μετά από μια μακρά διαδικασία σχεδιασμού, ανάπτυξης, γραφειοκρατίας αλλα και αφοσίωσης στοProject, οι Dexamenes Seaside Hotel στην παραλία Κουρούτα της Πελοποννήσου ολοκληρώθηκαν. «Το εγχείρημα ήταν πράγματι δύσκολο. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες, την οικονομική κρίση και τις τεχνικές δυσκολίες της ανάπλασης, ώστε η επέμβασή μας να γίνει με τρόπο “αόρατο” που να αφήνει ανέγγιχτη την ωμή ομορφιά των κτισμάτων. Χωρίς πολλή πίστη στο όραμα, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. Η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε στο k-studio το 2012 και από τότε μεσολάβησαν 6 χρόνια μέχρι την υλοποίηση της φάσης Α (οι 8 πρώτες WineTank Suites). Η κατάληξη της σκληρής προσπάθειας είναι ευτυχώς επιτυχής και το ξενοδοχείο είναι σχεδόν έτοιμο για το επίσημο άνοιγμά του το Μάιο του 2019 με 34 δωμάτια και μια βίλα. Επίσης, ως προς την αρχιτεκτονική του, λάβαμε το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικής στην κατηγορία “Νέα αρχιτεκτονική σε Υφιστάμενα Κτίρια” για την περίοδο 2014-2018. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio που ανέδειξε με τον πιο λεπτό και ισορροπημένο τρόπο την κατά τ’ άλλα σκληρή και ωμή ομορφιά των κτισμάτων».
Το ξενοδοχείο άνοιξε πέρυσι τον Ιούλιο για μία δοκιμαστική περίοδο 40 ημερών με τα 8 πρώτα δωμάτια. Ενώ φέτος το Μάιο ανοίγει επίσημα με 34 σουίτες, μία Βίλα, ένα εστιατόριο, το winebar μας και τη διαμόρφωση της παραλίας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του. Οι κρατήσεις ήδη ξεκίνησαν και το ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό. Όπως μας αναφέρει και ο ίδιος ο Νίκος. «Υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατήσεων όσο και ως προς το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου με πολύ καλές κριτικές από το Conde Nast Traveller και το Lonely Planet».
Όμως το όραμα του Νίκου δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η ισχυρή ιστορία και η ακατέργαστη ομορφιά των κτιρίων δεν πρέπει μόνο να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να παρουσιάζεται σε ένα σχέδιο που θα αποπνέει νέα ζωή… «Σκοπός είναι το Dexamenes Seaside Hotel να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο σύγχρονης ιστορίας και πολιτισμού και να μην επαναπαυθούμε απλά στην ιστορικότητα των κτιρίων. Στόχος μας είναι από το καλοκαίρι του 2019, πέραν της αμιγώς ξενοδοχειακής λειτουργίας, να φιλοξενήσουμε διεθνείς καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ξεχωριστές εμπειρίες και έργα τέχνης για το χώρο μας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για την τοπική κοινωνία. Αυτό θα γίνει με την διοργάνωση δρώμενων (installations, performances, artist-curated wine tasting events) που μπλέκουν τη νεότερη ιστορία του τόπου και τα τοπικά οινοποιεία με τη σύγχρονη τέχνη σε μία σειρά ενεργειών που θα φέρει το όνομα Kantharos Gatherings, και της οποίας λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες…».
Το Dexamenes Seaside Hotel, βρίσκεται στην ιδανική τοποθεσία για ένα ξενοδοχείο…Κι αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο τον επισκέπτη.
ΜΑΧΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
No comments:
Post a Comment