Thursday, December 9, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1608 γεννιέται ο Άγγλος ποιητής, Τζον Μίλτον.
1714 ξαναρχίζει ο πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Αυστρία, Ρωσία και Βενετία. Το αποτέλεσμα είναι να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από Πελοπόννησο και η χώρα να υπαχθεί στους Οθωμανούς. Η διαφορά για τους Έλληνες δεν ήταν πολύ μεγάλη.
1793 εκδίδεται η "The Minerva", η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, από τον λεξικογράφο Νόα Γουέμπστερ.
1859 γεννιέται σε αρχοντικό της Πλάκας ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης.
1868 ο Γλάδστον γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων (1858) και συνηγόρησε στο να αποδοθούν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η Άρτα.
1883 γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ Ντάγκλας Φέρμπανκς που κυριάρχησε στο βωβό κινηματογράφο.
1886 γεννιέται ο Κλάρενς "Bob" Μπερντσάι , εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρίας τροφίμων "General Foods Company"
1898 φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.
1899 γεννιέται ο δημιουργός του γνωστού καρτούν Μπαμπάρ, Ζαν ντε Μπράνχοφ.
1900 ο Αμερικανός τενίστας Ντουάιτ Ντέιβις αγωνοθετεί με την ευκαιρία της αγγλο-αμερικανικής συνάντησης τένις ένα νέο αργυρό κύπελλο βάρους 18 κιλών, το γνωστό μέχρι σήμερα Davis Cup.
1902 γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία εισβάλλουν στο λιμάνι Λα Γκουάιρα και αιχμαλωτίζουν το στόλο της Βενεζουέλας.
1915 γεννιέται στο Jarotschin της Γερμανίας η υψίφωνος Ελίζαμπεθ Σβάρτκοπφ.
1916 γεννιέται ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισσούρ Ντέμσκι.
1917 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα τουρκικά στρατεύματα παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στα βρετανικά.
1919 ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.
1921 συγκίνηση και διαμαρτυρίες προκαλεί η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
1923 πραγματοποιήθηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός το συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 16.
1929 γεννιέται ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις.
1930 Κονδύλης και Παπαναστασίου αποφασίζουν να συνεργαστούν, αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση του Βενιζέλου.
1934 γεννιέται η ηθοποιός και κάτοχος διάκρισης του ιπποτικού τάγματος της Βρετανίας, Τζούντι Ντενς, που πήρε το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Ερωτευμένος Σαίξπηρ".
1940 το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες.
1941 η Κίνα κηρύττει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
1953 γεννιέται ο βραβευμένος με ΕΜΙ ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τζον Μάλκοβιτς.
1957 γεννιέται ο τραγουδιστής Ντόνι Όσμοντ, μέλος της γνωστής οικογένειας τραγουδιστών.
1958 ιδρύεται στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, το αντικομμουνιστικό σωματείο του John Birch, που είχε ως στόχο του να παλέψει εναντίον κάθε κομμουνιστικού στοιχείου στην αμερικανική κοινωνία.
1962 ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, η Τανγκανίκα ανακηρύσσεται Δημοκρατία μέσα στην Κοινοπολιτεία.
1963 στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι.
1967 ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.
1968 παρουσιάζεται το πρώτο "ποντίκι" για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.
1970 το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.
1971 πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως Άλκης Θρύλος.
1972 το Βόρειο Βιετνάμ και η ΕΣΣΔ καταλήγουν σε συμφωνία για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ανόι.
1978 διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της WBL (Womens Pro Basketball League) μεταξύ Chicago Hustle και Milwaukee Does.
1979 η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια αναφορά της, επισημαίνει την αύξηση της παγκόσμιας βίας κατά των πολιτικών διαφωνούντων.
1983 μόλις ο Βασίλης Γκούμας σημειώνει τον 10.000ό πόντο του στον αγώνα ΑΕΚ- ΒΑΟ στο γήπεδο του Ιωνικού ΝΦ, ο αγώνας σταματά και ο αρχηγός του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του προσφέρει αναμνηστική πλακέτα ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αγκαλιάζουν. Ο Γκούμας είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα πίσω από τον Νίκο Γκάλη με 11.030 πόντους.
1985 καταδικάζονται σε ισόβια ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Χόρχε Βιντέλα και ο σύντροφος του, μέλος της χούντας, ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα, για τη συμμετοχή τους στον "βρώμικο πόλεμο" κατά των αριστερών επαναστατών, στον οποίο πάνω από 9.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν.
1987 στο Περού, πτώση αεροπλάνου στον Ειρηνικό Ωκεανό αφανίζει την ομάδας Αλιάνσα Λίμα, που επέστρεφε από την Πακούλπα στη Λίμα, όπου είχε κερδίσει έναν αγώνα του περουβιανού πρωταθλήματος.
1989 η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι, χρυσή ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ 1976, αυτομολά στις ΗΠΑ.
1990 ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της "Αλληλεγγύης", κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.
1991 επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνουν ότι, ο πληθυσμός των πιγκουΐνων στην Ανταρκτική μειώθηκε κατά 23%, τα τελευταία τρία χρόνια.
1992 ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι, πολλοί Έλληνες έμποροι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας καύσιμα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
1993 ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.
1994 στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι.
1995 Βρετανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προβεί σε στροφή στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, έχει σημειωθεί πρόοδος.
1996 το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο Έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας.
1997 στην Τουρκία, βάσει της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 62,5 εκατομμύρια κατοίκους.
1998 πεθαίνει στο Σαν Ντιέγκο, σε ηλικία 84 ετών, ο πυγμάχος ελαφρών βαρών Archie Moore. Αποχώρησε σε ηλικία 49 ετών με 11 τίτλους σε 27 χρόνια και 141 νοκ-άουτ σε 228 αγώνες.
1999 ο Τσαρλς Μπάρκλεϋ αναγκάζεται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, όταν τραυματίζεται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα Philadelphia 76ers- Huston Rockets (83-73).
2000 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, του εργατικού κόμματος, ανακοινώνει την παραίτηση του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
2002 ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπιστώνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

No comments:

Post a Comment