Thursday, December 23, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1620 ξεκινά η κατασκευή της πρώτης μόνιμης ευρωπαϊκής εγκατάστασης στη Νέα Αγγλία, μια εβδομάδα αφού το Μέιφλάουερ έφτασε στο λιμάνι του Πλύμουθ, στη σημερινή Μασαχουσέτη.
1783 ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον, αποσύρεται από την ενεργό δράση.
1805 γεννειται ο Τζόζεφ Σμιθ, θρησκευτικός ηγέτης και ιδρυτής της Εκκλησίας των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι)
1876 ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παραχωρεί το πρώτο Σύνταγμα στους υπηκόους του.
1879 η Έβερτον δίνει τον πρώτο της αγώνα με το νέο της όνομα (προηγούμενος τίτλος St Domingos Football Club) εναντίον της St Peters στο Στάνλει Παρκ.
1909 πεθαίνει ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος Β και τον διαδέχεται ο γιος του Αλβέρτος.
1912 η "Νέα Γαλλική Επιθεώρηση", απορρίπτει ένα απόσπασμα του "Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ, βιβλίο, που όταν ολοκληρωθεί θα επηρεάσει, την εξέλιξη του σύγχρονου μυθιστορήματος.
1913 το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την Ομοσπονδιακή Αποθεματική Πράξη, ιδρύοντας ένα Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για το έλεγχο της νομισματικής πολιτικής και τη δημιουργία του πρώτου κεντρικού τραπεζικού συστήματος από το 1830.
1918 γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Χοσέ Γκρέκο.
1919 24ωρη απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα για τα εργατικά νομοσχέδια.
1921 στις Κάνες αρχίζει η συζήτηση του Ανατολικού Ζητήματος μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η λαϊκή αντιπροσωπεία θα ενισχύσει τον αγώνα του στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.
1930 η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέτυ Ντέιβις υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με τη Γιουνιβέρσαλ.
1931 ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλονίζει το Βατικανό και καταστρέφει την Καπέλα Σιξτίνα.
1933 στη Γερμανία, σε θάνατο καταδικάζονται ο Μαρίνους βαν ντε Λόυμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ τον περασμένο Φεβρουάριο.
1939 καναδικά στρατεύματα φτάνουν στη Βρετανία.
1941 το νησί Γουέικ στον Ειρηνικό πέφτει στα χέρια των Ιαπώνων.
1943 πεθαίνει ο εκπαιδευτικός και πολιτικός, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας, Δημήτρης Γληνός.
1947 οι επιστήμονες των εργαστηρίων "Μπελ" Μπαρντίν, Μπράτεϊν και Σόκλεϊ ανακαλύπτουν του τρανζίστορ.
1948 εκτελείται στην Ιαπωνία ο Τόγιο Χιντέκι, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και διοικητής του στρατού Κβάντουνγκ, για εγκλήματα πολέμου κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο.
1950 ο πάπας Πίος ΧΙΙ ανακοινώνει την ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Πέτρου κάτω από το Βατικανό.
1953 στην ΕΣΣΔ, εκτελούνται ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Λαυρέντι Μπέρια κι άλλοι έξι συνεργάτες του, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συνωμοτική δράση σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
1968 οι αστροναύτες Μπόρμαν, Λόβελ και Άντερς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
1970 μια δεκαετία δυσαρέσκειας και μια βδομάδα ταραχών αναγκάζει την πολωνική κυβέρνηση να ξεφορτωθεί τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος, Βλαντισλάβ Γκομούλκα και να τον αντικαταστήσει με τον δημοφιλή Έρνε Γκέρεκ.
1972 αεροπλάνο συντρίβεται στις Άνδεις με 16 επιζήσαντες. Τα σωστικά συνεργία τους ανακαλύπτουν 70 μέρες αργότερα, καθώς επέζησαν τρώγοντας τις σάρκες των νεκρών.
1979 νέα υπόγεια πυρηνική δοκιμή πραγματοποιεί η ΕΣΣΔ στο Καζακστάν.
1986 ολοκληρώνει την πρώτη του δοκιμή το πειραματικό αεροπλάνο Βόγιατζερ, που προσγειώνεται μετά από εννέα μέρες και τέσσερα λεπτά συνεχούς πτήσης.
1987 πεθαίνει ο Χένρι Κόττον, ο τελευταίος Βρετανός γκόλφερ πριν τον Νικ Φάλντο, που κέρδισε το πρωτάθλημα Open τρεις φορές
1988 ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μετανοιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό αυτί του.
1990 με Προεδρικό Διάταγμα αποφασίζεται να κυκλοφορήσει το ΛΟΤΤΟ. Ενάμιση χρόνο μετά, ξεκινάει και το ΠΡΟΤΟ.
1991 η Γερμανία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας.
1992 η ρωσική Βουλή επικυρώνει την κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
1993 στη Νότια Αφρική, η Βουλή ψηφίζει τις μεταβατικές συνταγματικές διατάξεις για την πορεία της χώρας προς τη φυλετική ισότητα.
1994 στη γερμανική εταιρία "HOCHTIEF" ανατίθεται η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
1995 στην Ινδία, 309 είναι οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε σχολείο, εξαιτίας βραχυκυκλώματος.
1996 ο παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ και διεθνής Ματθίας Σάμερ, ανακηρύσσεται "Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς" και δέχεται το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.
1997 ο Φιλ Τζάκσον, προπονητής των Σικάγο Μπουλς φτάνει τις 500 νίκες στο ΝΒΑ (σε 682 αγώνες).

No comments:

Post a Comment