Wednesday, December 1, 2010

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Με έμφαση στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και τις ελληνικές ταινίες ξεκινάει, από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου, το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με την προβολή της νέας ταινίας του Ντάνι Μπόιλ «127 ώρες», ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με τον «Μαύρο Κύκνο» του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει δεκαέξι ταινίες από συνολικά 20 χώρες οι οποίες θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για τις «Ζωικό Βασίλειο» από την Αυστραλία, «Ζεφίρ» από την Τουρκία, «Littlerock» από τις ΗΠΑ, «Στις Παρυφές» (Ρουμανία, Αυστρία), «Κουρασμένοι» από το Ιράκ, «Limbo» (Νορβηγία), «Οι Τέσσερις Φορές» (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), «Μικρόφωνο» (Αίγυπτος), «Το Παρόραμα» από την Πολωνία, «Αύριο» (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), «Γαϊδούρια» (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), «Ζο όπως Ζονατάν» (Καναδάς), «Ζαν Ζαντί» (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), «Η Αρχή του Κακού» (Γαλλία) καθώς και οι ελληνικές «Απνοια» και «Attenberg».


23 ελληνικες << Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 23 ελληνικές ταινίες, αλλά και μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», ενώ θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζιώτζιου.

Επίσης, επανέρχονται τα τμήματα «Ημέρες Ανεξαρτησίας», «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και «Ματιές στα Βαλκάνια», ενώ αφιερώματα θα γίνουν για τον Ιρακινό κινηματογραφιστή Μοχάμετ Αλ-Νταρατζί, την Ντορότα Κετζιεζάφσκα, καθώς και τον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν ο οποίος κέρδισε το βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Και ακόμη, ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη Δανή δημιουργό Σουσάνε Μπίερ. Το οποίο θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες στιγμές της φιλμογραφίας της, καθώς και η τελευταία της ταινία με τίτλο «In a better world» (2010), που αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή της Δανίας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.


Βραβείο
Η Σουσάνε Μπίερ θα είναι παρούσα στη Θεσσαλονίκη και θα τιμηθεί με τον «Χρυσό Αλέξανδρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα-έκπληξη στη φημισμένη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ και στο έργο Κροατών δημιουργών που χάραξαν νέους δρόμους στο animation, με συνολικά 47 ταινίες από 28 δημιουργούς. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, masterclass και συναυλίες.

Περικοπές στα έξοδα...
Για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και για τα χρέη που άφησαν πίσω τους τα προηγούμενα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μίλησε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Δημήτρης Εϊπίδης, με αφορμή την έναρξη του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Οι επιλογές ήταν ή να το σώσουμε ή να κοπεί» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «πιο δύσκολη χρονιά δεν υπήρχε, έγιναν υπερπροσπάθειες προκειμένου να διεξαχθεί τελικά η διοργάνωση». «Χρωστούσαμε παντού, το έλλειμμα έφτανε τα 6.200.000 ευρώ» είπε και υποσχέθηκε ότι θα αποπληρωθούν όλα τα χρέη και ότι δεν θα προστεθεί στο χρέος ούτε ένα ευρώ από το φετινό Φεστιβάλ.

Ενώ πέρυσι το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στο Φεστιβάλ, φέτος το ποσό κρατικής επιχορήγησης ανήλθε σε μόλις ένα εκατομμύριο και το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο προήλθε από χορηγίες. Οπως ανέφερε ο κ. Εϊπίδης «έπρεπε να μειώσουμε κατά 50% τα έξοδα του Φεστιβάλ», τονίζοντας πάντως ότι δεν έγινε καμία καλλιτεχνική έκπτωση.

No comments:

Post a Comment