Σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας βρίσκεται η «Φάρμα Μετσόβου», η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιολογικού γάλακτος γαϊδούρας στην Ελλάδα, που από το 2014 παράγει και συσκευάζει ένα προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Η Παναγιώτα Τσοβίλη, που μαζί με τον σύζυγό της, Αθανάσιο Μπούγια, λειτουργούν την οικογενειακή επιχείρηση, είχαν την πρώτη επαφή με τα γαϊδούρια ως... χόμπι, καθώς είχαν αγοράσει τα πρώτα 10 για να καθαρίσουν το χωράφι 80 στρεμμάτων της οικογένειας στην Χρυσοβίτσα Μετσόβου. Οι φίλοι και συγχωριανοί τους τούς ρωτούσαν περιπαικτικά εάν θα ασχοληθούν με την παραγωγή γάλακτος όνου (σσ: η κ. Τσοβίλη ασχολείται επαγγελματικά με δημόσια έργα και ο κ. Μπούγιας με τα λατομεία). Οι ίδιοι δεν γνώριζαν τότε ότι το γαϊδούρι μπορεί να δώσει γάλα ούτε, φυσικά, πώς γίνεται η παραγωγή του. Εκείνη την εποχή διεξαγόταν στη Θεσσαλονίκη η έκθεση Zootechnia, την οποία επισκέφθηκαν, ενημερώθηκαν από καθηγητές και ανθρώπους της αγοράς για τα οφέλη και τις προοπτικές του συγκεκριμένου premium προϊόντος και, τελικά, πήραν την απόφαση να γίνουν κτηνοτρόφοι.
Σήμερα η «Φάρμα Μετσόβου», εκτός από την έκταση των 80 στρεμμάτων στη Χρυσοβίτσα διατηρεί μία ακόμη έκταση 700 στρεμμάτων στην Αμφιλοχία, ενώ το συνολικό της ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 300 ζώα, εκ των οποίων περίπου 220 μητέρες που δίνουν γάλα. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ο πληθυσμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί, στα 600 ζώα. Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί ανέρχονται σε περίπου 500.000 ευρώ.
Όπως εξηγεί η κ. Τσοβίλη, το άρμεγμα της θηλυκής γαϊδούρας γίνεται πάντα με το μικρό της δίπλα της, και μόνο αφού περάσουν τρεις μήνες από τη γέννα. Ένα θηλυκό γαϊδούρι μπορεί αν αρμεχθεί δύο φορές την ημέρα για ένα διάστημα έξι μηνών ανά έτος και μπορεί να παράξει συνολικά περίπου 85 κιλά ετησίως.
Οι δύο κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και συμμετέχουν σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού, με στόχο να καταστήσουν τη φάρμα τους μία δυναμική εξαγωγική επιχείρηση. Από το 2018 έχουν ξεκινήσει να εξάγουν στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ, ενώ μέσα στο 2019 το βιολογικό γάλα γαϊδάρας αναμένεται να ταξιδέψει στην Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με την κ. Τσοβίλη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, ακόμη, από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Εκτός από το φρέσκο βιολογικό γάλα όνου, που πωλείται σε συσκευασία των 100 ml έναντι 12 ευρώ, η «Φάρμα Μετσόβου» έχει κυκλοφορήσει και κατεψυγμένο (σε συσκευασία 250 ml έναντι 15 ευρώ), το οποίο έχει διάρκεια ζωής ένα έτος και είναι αυτό που μπορεί να εξαχθεί στο εξωτερικό.
Η φάρμα κυκλοφορεί ακόμη μία σειρά θεραπευτικών σαπουνιών που βοηθάει στις δερματικές παθήσεις, καθώς και χυλοπίτες, τραχανά, και κριθαράκι μόνο με γάλα όνου και βιολογικό αλεύρι, χωρίς κανένα άλλο συστατικό και συντηρητικό.
No comments:
Post a Comment