Monday, February 25, 2019

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝΩΝ


Εντυπωσιακά φορέματα, χοροί και μελωδίες βγαλμένοι από τη δεκαετία του 1960 πλημμύρισαν την κεντρική αίθουσα του Hayat Regency όπου πραγματοποιήθηκε ο Χορός των Ανεμώνων.
Το Άσυλο του Παιδιού αναβίωσε το ιστορικό κοινωνικό γεγονός της Θεσσαλονίκης του ‘50 και το ‘60, πενήντα χρόνια μετά τη διοργάνωση του πρώτου χορού. Πρόκειται για την πρώτη αναβίωση της χοροεσπερίδας, η οποία και έγινε για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Ασύλου του Παιδιού.
Ο χορός, όπως και σήμερα, ξεκίνησε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την υποστήριξη του Ασύλου. Ο πρώτος χορός του Ασύλου δόθηκε το 1921 και το 1955 μετονομάστηκε σε Χορό των Ανεμώνων. Οι χοροί δίνονταν στο Μεντιτερανέ και στη Λέσχη των Αξιωματικών και συγκέντρωναν όλη την αφρόκρεμα της τότε Θεσσαλονίκης.
Την  εκδήλωση προλόγισε η Μαίρη Ευθυμιάδου, πρόεδρος του Ασύλου του Παιδιού, που ευχαρίστησε τον κόσμο που έχει στηρίξει το έργο της οργάνωσης τόσα χρόνια.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που παρά τον κακό καιρό και τις δύσκολες συνθήκες ο κόσμος γέμισε την αίθουσα. Πάνω από 500 άτομα τίμησαν σήμερα το άσυλο του παιδιού», τόνισε μιλώντας στη voria η κ. Ευθυμιάδου. Σημείωσε πως όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο χορός είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς αποφέρει αρκετά χρήματα στην οργάνωση. «Ο προϋπολογισμός του Ασύλου είναι 1,7 εκατ. ευρώ και η ετήσια κρατική επιχορήγηση φτάνει μόλις τα 28.000 ευρώ» σημείωσε. Η ίδια μίλησε και για τους χορούς που πήγαινε αναπολώντας τις προετοιμασίες που έκανε αλλά και τον ατελείωτο χορό που έριχνε με τους υπόλοιπους νέους.
Σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν την αίγλη εκείνης της εποχής, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν ένα ντεφιλέ με φορέματα που έχουν φορεθεί στους Χορούς των Ανεμώνων ενώ ψηφίστηκε και η Μις Ανεμώνα, όπως ακριβώς γινόταν σε αυτές τις χοροεσπερίδες. Κατά την περιγραφή των φορεμάτων ακούστηκαν ονόματα γνωστών τότε ατελιέ όπως αυτό της Κατίνας Παξιμαδά, της Μαρίκας Κιούκα και του Τόνη Φλόκα στα οποία οι νεαρές τότε κυρίες πήγαιναν για να ράψουν τα φορέματα τους  . Στον προθάλαμο, φιλοξενούνταν έκθεση με φορέματα της εποχής που επιμελήθηκε το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και η οποία ολοκλήρωνε τη νοσταλγική και ρετρό διάθεση του χορού.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Βίκυ Χατζηβασιλείου ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τη βραδιά μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κούβελας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιώργος Ορφανός καθώς και γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης.


No comments:

Post a Comment