Thursday, February 28, 2019

21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 1-10 Μαρτίου 2019 


Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ανοίξει τις πύλες του και φέτος, την Παρασκευή 1η Μαρτίου στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ «Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια Αγάπης» του Νικ Μπρούμφιλντ, που αφηγείται ένα μεγάλο έρωτα: του Λέοναρντ Κοέν με τη Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέιν.

Στη φετινή διοργάνωση, με ανατρεπτικούς δημιουργούς και πρωτότυπα αφιερώματα, παίρνουν μέρος 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές, ενώ θα υπάρχει φυσικά και η Αγορά Ντοκιμαντέρ καθώς και μια σειρά ξεχωριστών παράλληλων εκδηλώσεων, που θα πλαισιώσουν για άλλη μια χρονιά τη συναρπαστική τέχνη του ντοκιμαντέρ.

«Μη μου άπτου»
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβάλλεται στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον δήμο Παύλου Μελά και στο κλειστό δημοτικό θέατρο του δήμου Συκεών.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα η φράση «πυξίδα επιλογής» των φετινών ταινιών είναι «Μη μου άπτου». Μια φράση που είπε ο Ιησούς στη Μαρία τη Μαγδαληνή, όταν τον αναγνώρισε κι επιχείρησε να τον πλησιάσει. Εκείνος όμως ήταν ήδη «αλλού». Έτσι η Μαγδαληνή προσπάθησε να φέρει το «αλλού» δίπλα της, να ελαχιστοποιήσει την απόσταση, να κατανοήσει τη νέα συνθήκη που ανέτρεψε τα, μέχρι τότε στερεότυπα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Αυτή η σκηνή από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (20:1-8) έχει αναπαρασταθεί στην τέχνη εκατοντάδες φορές από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας, «αποτυπώνεται όμως, εν κινήσει, και σε αμέτρητα ντοκιμαντέρ», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΝΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Χρυσός Αλέξανδρος»
Δέκα ντοκιμαντέρ μετέχουν στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ -τα δυο είναι ελληνικά- με στόχο τον «Χρυσό Αλέξανδρο» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ αλλά και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής με χρηματικό έπαθλο 2.000.
Η Εικονική Πραγματικότητα είναι αυτή τη χρονιά το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ VR/Virtual Reality που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
Γενικότερα, στο Διεθνές Τμήμα του ΦΝΘ, οι θεατές θα ανακαλύψουν θέματα που μας ενώνουν με τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα από ντοκιμαντέρ που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Περιβάλλον, τη Μνήμη και την Ιστορία, την Πολιτική, τη Μουσική, το Σινεμά και άλλες τέχνες, ιστορίες από όλο τον κόσμο «Ανθρώπινη Κατάσταση», το φαγητό (Food vs Food), πειραματικές προτάσεις (Film Forward) καθώς και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids). Τα ντοκιμαντέρ για τα παιδιά θα προβάλλονται καθημερινά, πρωινές ώρες, με ελεύθερη είσοδο.

Αφιερώματα
Ποικίλα και πολύ ενδιαφέροντα είναι επίσης τα αφιερώματα του 21ου ΦΝΘ.
• Επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με τα ζώα μέσα από το αφιέρωμα «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;» που εμπνέεται από το ομώνυμο δοκίμιο του ριζοσπάστη διανοούμενου, Τζον Μπέρτζερ (1926-2017) και παρουσιάζει μια επιλογή αιχμηρών ντοκιμαντέρ.
• Η μαγεία των εικόνων του κινέζου Γουάνγκ Μπινγκ, μέσα από το αφιέρωμα στο έργο του που χαρτογραφεί σε real time στιγμές από τη σύγχρονη Κίνα, δίνοντας βήμα στους απόκληρους της κοινωνίας.
• Αφιέρωμα στο πειραματικό κινηματογραφικό σύμπαν του αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Ντόιτς, μια απρόσμενη σύνθεση που φέρνει κοντά το χθες και το σήμερα του σινεμά.
• Αφιέρωμα στο φαινόμενο της γραφειοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από πέντε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σε μια κόλλα χαρτί», που θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το 21ο ΦΝΘ δίνει εφέτος carte blanche στον βραβευμένο με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής Αμερικανό σκηνοθέτη, Λούι Ψυχογιό, ο οποίος θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ και να συνομιλήσει με το κοινό.
Παράλληλα, ο δημιουργός θα τιμηθεί με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» για την προσφορά του στον κινηματογράφο και θα παραστεί στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ The Cove (2009), που τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Αγορά Ντοκιμαντέρ
Από τη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η Αγορά Ντοκιμαντέρ που αποτελεί τόπο συνάντησης και συνεργασιών για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο, προτείνοντας μεταξύ άλλων:
• Τα Docs in Progress: 10 ταινίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους.
• 430 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, με ρεκόρ συμμετοχής των ελληνικών ντοκιμαντέρ που φέτος φτάνουν τα 99.
• Το καθιερωμένο ραντεβού Docs in Thessaloniki/Pitching Forum 2019 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN.
• Το εργαστήριο προώθησης ντοκιμαντέρ Moving Docs για τους επαγγελματίες του χώρου.
Το 21ο ΦΝΘ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας: το φιλμ «Maiden» του Άλεξ Χόλμς που ξετυλίγει το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού.

No comments:

Post a Comment