Wednesday, February 27, 2019

Δέκα πολυτελή ξενοδοχεία που έχουν διαδραματιστεί σημαντικά γεγονότα μέσα σε αυτά

Δέκα πολυτελή ξενοδοχεία που έχουν διαδραματιστεί σημαντικά γεγονότα μέσα σε αυτά




Με σημείο αναφοράς τους την πεντάστερη πολυτέλεια, τα εκπληκτικά ξενοδοχεία που ακολουθούν έχουν ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό: στους χώρους τους διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα με αρκετά καθοριστικό ρόλο.
Από το ξενοδοχείο όπου υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης και εκείνο όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έβαλε τις τελευταίες πινελιές στο μνημειώδη λόγο του «Έχω ένα όνειρο…», μέχρι το κατάλυμα που αποτέλεσε το σκηνικό για το γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ Γ’ και τη γενέτειρα του Βραβείου Νόμπελ, όλα προσφέρουν εκπληκτικές εικόνες που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο με την αύρα και την ιστορία τους.

Beau-Rivage Palace, Λωζάνη, Ελβετία

Σε αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο στις όχθες της ομώνυμης με την πόλη λίμνης στην Ελβετία, έχουν διαδραματιστεία κάποια από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του προηγούμενου αιώνα. Εδώ, λοιπόν, το 1912 υπεγράφη η ανακωχή που τερμάτιζε τον πόλεμο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, ενώ το 1923 υπεγράφη και η περίφημη Συνθήκη της Λωζάνης.
Από τα πιο πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Beau-Rivage Palace, οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015 για την ιστορική συμφωνία Δύσης- Ιράν για τα πυρηνικά.

Willard InterContinental, Ουάσινγκτον, Η.Π.Α.

Ξημερώματα της 28ης Αυγούστου το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρίσκεται στο δωμάτιό του, στο τότε Willard Hotel, και βάζει τις τελευταίες πινελιές στο λόγο του. Έναν λόγο που θα προσφωνήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη μνημειώδη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν μαύροι και λευκοί. Πρόκειται για τον λόγο που έχει μείνει στην ιστορία ως «Έχω ένα όνειρο…».

Millennium Biltmore Los Angeles, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

Το Millennium Biltmore Los Angeles ενσαρκώνει τη γοητεία και το glam της αμερικανικής, βιομηχανίας ταινιών. Πρόκειται για το ξενοδοχείο, όπου έχουν φιλοξενηθεί κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Το 1927, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, στην αίθουσα του Crystal Ballroom δημιουργήθηκε η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ενώ το χαρακτηριστικό αγαλματίδιο των Όσκαρ, σχεδιάστηκε από τον Cedric Gibbons σε μία χαρτοπετσέτα του ξενοδοχείου.

Galleria Park Hotel, Σαν Φρανσίσκο Καλιφόρνια

Όσον αφορά στα cocktails και δη στο πρώτο μαρτίνι που μπήκε ποτέ σε σέικερ, το Galleria Park Hotel, στο Σαν Φρανσίσκο, λέγεται ότι αποτελεί ορόσημο γι αυτό το διαχρονικό ποτό. Μάλιστα, ως φόρο τιμής στην ιστορία του το ξενοδοχείο καθημερινά φιλοξενεί μια ώρα αφιερωμένη στο μαρτίνι για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν το θρυλικό αυτό ποτό στο μέρος όπου γεννήθηκε.

The Blackstone, Σικάγο, Ιλινόις

@The Blackstone
Δεν του έχουν προσδώσει τυχαίως το παρατσούκλι «Το ξενοδοχείο των Προέδρων», καθώς το The Blackstone, στο Σικάγο, έχει φιλοξενήσει 12 προέδρους των Η.Π.Α. καθώς και μια σειρά από διάφορα πολιτικά σκάνδαλα, εκπροσώπους της μαφίας αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές.
Το 1952 ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παρακολούθησε το διορισμό του από την προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου, ενώ το 1962 ο John F. Kennedy προετοιμαζόταν για τις διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Κούβα από το δωμάτιό του στο The Blackstone.

The Saxon Hotel, Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Νέλσον Μαντέλα, κατέφυγε στο ιερό του Saxon για να γράψει την αυτοβιογραφία του το 1994.
Επιπλέον, στο αδερφάκι του The Saxon Hotel, Shambala Private Game Reserve, ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Dow Steyn δεσμεύτηκε για την δημιουργία του κτηρίου αφιερωμένο στην εμβληματική προσωπικότητα του Μαντέλα, «Center for Reconciliation», το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες του να γνωρίσουν την πρώην ιδιωτική κατοικία του μεγάλου αυτού ανθρωπιστή και ακτιβιστή.

The Mission Inn, Ρίβερσαϊντ, Καλιφόρνια

Εκτός από τις σπουδαίες προσωπικότητες που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς στα δωμάτιά του, ανάμεσά τους και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, το The Mission Inn έχει υπάρξει ορόσημο για αρκετά σημαντικές στιγμές στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ κατοικούσε στο ξενοδοχείο κατά την διάρκεια της πολιτικής του εκστρατείας το 1903, ενώ κατά την διαμονή του εδώ ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενημερώθηκε μέσω τηλεγραφήματος ότι την κούρσα στις προεδρικές εκλογές του 1952 κέρδισε o Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

The Dorchester, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Αν η ιστορία ήταν σειρά, τότε το The Dorchester, θα ήταν σίγουρα από τους πρωταγωνιστές της. Το 1947 αποτέλεσε το σκηνικό για το γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ , ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρήθηκε το ασφαλέστερο ξενοδοχείο στο Λονδίνο φιλοξενώντας αρκετούς υπουργούς, πολιτικούς και αξιωματούχους.
Τέλος, κατά την διάρκεια της διαμονής της στην Harlquin σουίτα η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ενημερώθηκε ότι πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την ταινία Κλεοπάτρα.

Brown’s Hotel, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Η σταθερή τηλεφωνία μπορεί να μοιάζει σαν μια τεχνολογία του παρελθόντος, ωστόσο, η εφεύρεση του τηλεφώνου αποτέλεσε τη βάση για την μετέπειτα εξέλιξη και της κινητής τηλεφωνίας. Η πρώτη, λοιπόν, τηλεφωνική κλήση στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε από το Brown’s Hotel, και μάλιστα από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, τον εφευρέτη του τηλεφώνου.
Συμπληρωματικά, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως ο διάσημος συγγραφέας Όσκαρ Γουάιλντ, ο αμερικανός πολιτικός Θεόδωρος Ρούσβελτ, ο Ναπολέοντας Γ’ κ.α.

Baur Au Lac, Ζυρίχη, Ελβετία

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 1844, αυτό το οικογενειακό ξενοδοχείο στη Ζυρίχη έχει φιλοξενήσει μουσικούς- ορόσημα για την παγκόσμια μουσική σκηνή, αξιοσημείωτα συνέδρια και εκθέσεις τέχνης παγκόσμιας κλάσης.
Από τα πιο σημαντικά συμβάντα, ωστόσο, που διαδραματίστηκαν στο Baur Au Lac δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η αυστριακή μυθιστοριογράφος Μπέρθα φον Σάτνερ έπεισε τον Σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ να ιδρύσει το θεσμό των Βραβείων Νόμπελ.

No comments:

Post a Comment