Το μεγαλύτερο και το πιο θρυλικό ελληνικό καρναβάλι διοργανώνεται κάθε χρόνο στην αιώνια φοιτητούπολη, σε μια γιορτή γεμάτη χρώματα, κόσμο και μουσικές. 

Απόκριες στην Ελλάδα

Η ιστορία του…

Ξεκίνησε πριν από 180 χρόνια και πλέον αποτελεί ένα έθιμο-σήμα κατατεθέν της περιοχής. Με το κλασικό μότο το «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», ο νούμερο ένα καρναβαλικός προορισμός μας καλεί κάθε χρόνο να μπούμε στον μαγικό κόσμο του με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα άρματα με επίκαιρο και περιπαιχτικό θέμα. Από τις πολλές παράλληλες τοπικές εκδηλώσεις ξεχωρίζουν, όπως πάντα, τα Μπουρμπούλια που είναι χοροί όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Την δεκαετία του 1870 εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο τότε δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών. Την πρώτη δεκαετία του 1900 μετέχουν στο καρναβάλι άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου σταματούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και ξεκινούν πάλι το 1951 με τους μουσικούς ομίλους του «Ορφέα» και της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» να πρωτοστατούν στη διοργάνωσή του. Από το 1952 την διοργάνωση του καρναβαλιού αναλαμβάνει ο δήμος Πατρών, ενώ το 1966 εμφανίζεται ένα νέο ομαδικό παιχνίδι, ο «Κρυμμένος Θησαυρός». 

Απόκριες 2019

Φέτος, η κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού του 2019, θα γίνει στις 9 και 10 Μαρτίου. Για ακόμα μία χρονιά μεγάλοι πρωταγωνιστές θα είναι οι περίπου 30.000 νέοι και νέες της Πάτρας, που θα πάρουν μέρος στην νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση, καθώς και στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Αν επισκεφθείτε την πόλη ενόψει των Αποκριών, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο του 6ου αιώνα, στο χαμάμ και τα ρωμαϊκά μνημεία, ενώ επιβάλλεται μια στάση στην άνω Πόλη, που φημίζεται για επικά φαγοπότια συνοδεία τοπικών κρασιών στους πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας! 

Πού θα μείνετε:

  • Στο Patras Palace Hotel, στην καρδιά της πόλης. (Από €163 το δίκλινο με πρωινό). 
  • Στο Hotel Rodini, ένα εικοσάλεπτο μακριά από το κέντρο της Πάτρας (Από 64€ το δίκλινο). 
  • Από την άλλη επειδή λόγω των ημερών η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και οι τιμές υψηλές, ωραία ιδέα είναι να μείνετε στη Ναύπακτο, 19 χλμ. μακριά από την Πάτρα, σε δωμάτια σαν αυτά του Ξενοδοχείου Νίκη που δεν θα σας κοστίσουν περισσότερα από 44€ το δίκλινο. 


Πώς να πάτε: 

Οδικώς, μέσω Ολυμπίας Οδού και Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου. (211 χλμ., περίπου 2 ώρες και 24 λεπτά)