Συνεχίζουμε με τους ξέφρενους ρυθμούς των καρναβαλιών που διοργανώνονται τις Απόκριες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας… Κάποια από αυτά είναι δημοφιλή και κάποια άλλα όχι και τόσο… αλλά όλα έχουν κάτι ξεχωριστό και σίγουρα θα σας βάλουν στο πνεύμα του καρναβαλιού!

Μεσσηνία: Η «Ευετηρία» της Νέδουσας & ο «Γάμος» στη Μεθώνη

Απόκριες στην Ελλάδα

Νέδουσα: Το δρώμενο «Ευετηρίας» 

Στο μικρό γραφικό χωριό της Νέδουσας στη Μεσσηνία, 45 χλμ. από τη Σπάρτη, αναβιώνει κάθε χρόνο μια πανάρχαιη σύναξη για καλή σοδειά! Την Καθαρά Δευτέρα, το αυθεντικό αγροτικό δρώμενο Ευετηρίας, αποτελεί έναν από τους καλύτερα σωζόμενους λαογραφικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Στο γλέντι αυτό, οι επισκέπτες δεν θεωρούνται θεατές αλλά συνεορταστές που συμμετέχουν καθ’όλη τη διάρκεια του δρώμενου. 
Αποτελείται από τρεις τελετουργικές πράξεις: Το ομαδικό μουντζούρωμα και τον «άγερμο», την επίσκεψη δηλαδή του «θιάσου» σε όλα τα σπίτια του χωριού, τον χορό των τράγων με τα κρεμασμένα κουδούνια και το ιερότερο κομμάτι, το όργωμα-σπορά στην πλατεία του χωριού, τον γάμο και τον θάνατο, τον οποίο φυσικά διαδέχεται η ανάσταση. Ξεκινήστε ακολουθώντας την πομπή του Αγερμού, παρακολουθήστε τον «θίασο» στον «Χορό των Τράγων» και στη συνέχεια την «Αροτρίαση». 

Μεθώνη: «Του Κουτρούλη ο γάμος»

Εκεί που γίνεται κάθε χρόνο… «του Κουτρούλη ο γάμος». Ένας γάμος.. παρωδία, με καρναβαλίστικη διάθεση. Ο γάμος των νεόνυμφων (είναι και οι δύο άντρες), τελείται στην κεντρική πλατεία, παρουσία συγγενών και πολλών κατοίκων – μαρτύρων. Το μυστήριο τελείται κανονικά με παπά και με κουμπάρο, που εκτός από τις ευλογίες τους αναλαμβάνουν να διαβάσουν και το προικοσύμφωνο. Μετά το «μυστήριο» σειρά έχει το τρικούβερτο γλέντι του γάμου! 
Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου αναβιώνει στη Μεσσήνη το έθιμο της «φωτιάς». Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις γειτονιές της πόλης, και γύρω τους ξεκινάει το γλέντι και ο χορός μέχρι το πρωί. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού γίνεται και αναπαράσταση παλαιών εθίμων και ιστοριών από τους ντόπιους, όπου μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν με χορούς και ξέφρενο γλέντι.

Τύρναβος: Το «Μπουρανί»

Απόκριες στην Ελλάδα
Θεωρείται από τα μεγαλύτερα και κυριότερα δρώμενα της Κεντρικής Ελλάδας, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα. Την Κυριακή των Αποκριών πραγματοποιείται η «Μεγάλη Παρέλαση των Αρμάτων», με θεματολογία που διακωμωδεί ζητήματα της επικαιρότητας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το πιο ξακουστό έθιμο, το «Μπουρανί», που λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα μετά τις ξέφρενες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για την αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού/ βακχικού τελετουργικού, τη «Γιορτή του φαλλού», που συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή. 
Η καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής ολοκληρώνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όπου οι κάτοικοι πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης, σ’ έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο, και εκεί ξεκινούν τις προετοιμασίες του Μπουρανιού. Στην ουσία, είναι ένα είδος λαχανόσουπας από σπανάκι, τσουκνίδα και ξίδι, το οποίο μαγειρεύουν σε τεράστια καζάνια οι άντρες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τραγουδούν άσεμνα τραγούδια, ενώ επιδίδονται σε «πειράγματα» με τους φαλλούς! Όλα αυτά, με τη συνοδεία μουσικής και τοπικού τσίπουρου και κρασιού, που ρέουν άφθονα καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων!

Χαλκίδα: Το «Θαλασσινό Καρναβάλι»

Απόκριες στην Ελλάδα
Δε χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά για να γιορτάσετε τις φετινές Απόκριες… Μια βόλτα μέχρι την κοντινή Χαλκίδα θα σας ανταμείψει, με μια πολύ ιδιαίτερη αποκριάτικη εκδήλωση! Ο μοναδικός θεσμός του «Θαλασσινού Καρναβαλιού» της Χαλκίδας με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε έχει αγαπηθεί από τους χιλιάδες των θεατών του με την πρωτοτυπία, τη μοναδική πλοκή και τα εντυπωσιακά δρώμενα σε θάλασσα, στεριά και αέρα, διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στο Στενό του Ευρίπου, όπου ο Βορράς συναντά το Νότο και τα θαλάσσια ρεύματα μπερδεύονται κάτω από την συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας. 
Οι δρόμοι της Χαλκίδας κατακλύζονται από τους καρναβαλιστές, οι οποίοι δίνουν κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη διοργάνωση της πόλης! Η αποκριάτικη τελετή ολοκληρώνεται με τη καύση του Καρνάβαλου στη παραλία της Χαλκίδας, ενώ ακολουθεί μεγάλο γλέντι, με άφθονο τραγούδι και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες. Το φαντασμαγορικό σκηνικό συμπληρώνεται ιδανικά με τις πολύ καλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση, που προσφέρει η πόλη. Άλλωστε, δικαίως χαρακτηρίζεται ως η πόλη του ούζου, καθώς σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά σε πολλές και value for money επιλογές. 
Από την άλλη ένας ακόμη λόγος που η Χαλκίδα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων την περίοδο αυτή είναι λόγω της εξαιρετικά κοντινής απόστασης από την Αθήνα (μια ώρα) πράγμα που σημαίνει οτι μπορείτε να πάτε, να διασκεδάσετε, να φάτε και να γυρίσετε στο σπίτι σας! Ο ίδιος λόγος μαζί με τις πολλές και εξαιρετικές επιλογές σε ουζερί είναι και η τοπ επιλογή για όσους αναζητούν απόδραση ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας! (Tip.Την ημέρα αυτή επιβάλλεται να κάνετε κράτηση σε ουζερί ή τουλάχιστον να έχετε ενημερωθεί από πριν που και τι ώρα να πάτε). Παρόλο αυτά, αν κάποιος έρχεται στην πόλη από πιο μακριά ή επιλέξει να μείνει η πόλη προσφέρει πολύ καλές επιλογές σε διαμονή.

Άμφισσα: «Αλευρομουντζουρώματα»

Απόκριες στην Ελλάδα
Η νύχτα των στοιχειών, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς στην Πλατεία Κεχαγιά είναι μοναδική! Τα φώτα σβήνουν και από τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα κατηφορίζουν αλλόκοτα ξωτικά και το στοιχειό της Χάρμαινας! Σ’ έναν απόκοσμο σαματά από νταούλια, κουδούνια και ουρλιαχτά, το φάντασμα που προστάτευε τους ταμπάκηδες παλεύει με τα στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού. Και κερδίζει! Να μην το γιορτάσουμε, λοιπόν, με κέρασμα βραστό, κρασί και τοπικό χαλβά; 
Μην ξεχάσετε ακόμα να απαθανατίσετε την πόλη και τον ελαιώνα από το κάστρο και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Την Καθαρά Δευτέρα, γραμμή για… αλευρομουντζουρώματα στο Γαλαξίδι! Από τις πρώτες μέρες του Τριωδίου σχεδόν κάθε βράδυ ανάβουν φωτιές στο Γαλαξίδι, από τον Κούκουνα ως τις παραλίες, με χορευτές και όργανα. 
Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού είναι τα «Γαλαξιδιώτικα Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας. Μετά την παρέλαση των αρμάτων, κάτοικοι και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, και εκεί γίνεται το φοβερό «μουτζούρωμα» και «αλεύρωμα» κάτω από τους ήχους δυνατής αποκριάτικης μουσικής. Ένα ιδιαίτερο έθιμο που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού!

Θήβα: Ο «Βλάχικος Γάμος»

Απόκριες στην Ελλάδα
Εάν θέλετε να γιορτάσετε τα Κούλουμα με την απαραίτητη δόση… παράδοσης, μια μονοήμερη αποκριάτικη βόλτα στην κοντινή Θήβα, δε θα σας απογοητεύσει! Με το διάσημο έθιμο του Βλάχικου Γάμου της, και με μόλις 1,5 ώρα απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, η Θήβα αποτελεί από τους πλέον καθιερωμένους προορισμούς του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας! 
Ο ξακουστός «Βλάχικος Γάμος» αναβιώνει από τα μέσα του 19ου αιώνα και συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης. Το μεσημέρι της Κυριακής οι Καπεταναίοι, με νταούλια και πίπιζες, φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και στήνουν χορό στο κέντρο, ενώ στη συνέχεια γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα και, φυσικά, ακολουθεί χορός μέχρι το πρωί! 
Από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας αναβιώνει η παράδοση του βλάχικου γάμου. Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, όπου συναντιέται ο γαμπρός και η νύφη, ανάβουν φωτιές και οι ντόπιοι χορεύουν πυρρίχιο! Πρόκειται για σατιρική παραλλαγή τέλεσης του ποιμενικού γάμου, και φυσικά γιορτάζεται με χορούς, μουσική και άφθονο κρασί!

Ναύπλιο: Το Αναπλιώτικο Καρναβάλι

Απόκριες στην Ελλάδα
Στο Ναύπλιο, οι Απόκριες ταυτίζονται με το Αναπλιώτικο Καρναβάλι! Το «Βενετσιάνικο Ναύπλιο», διαδραματίζεται κάθε χρόνο με έκδηλες τις ενετικές επιρροές, που έχουν σημαδέψει ούτως ή άλλως τη πόλη πολιτιστικά και ιστορικά. Ένα δρώμενο που μεταφέρει τον επισκέπτη στην παλιά Βενετία, σε μία εποχή σημαντική για τον τόπο. Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στην πόλη του Ναυπλίου καθώς και στο Τολό, ενώ γλέντια γίνονται σε κάθε χωριό! 
Εντυπωσιακές στολές, περίτεχνες μάσκες και ιδιαίτερο στυλ κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, όπου όλοι χορεύουν υπό τον ρυθμό της …ταραντέλα! Ξεφαντώστε ανάμεσα στους αρλεκίνους, τους ζογκλέρ, τις κολομπίνες και τα ντόμινο! Με έμφαση στο λιτό και προσιτό καρναβάλι του δρόμου, το καρναβάλι του Ναυπλίου γεμίζει με φωτιές, ξυλοπόδαρους, παιχνίδια, ντόμινο, αρλεκίνους, μαριονέτες, μουσική, χρώματα και μάσκες κάθε σοκάκι. Η Καθαρά Δευτέρα πάντα βρίσκει τους ντόπιους και τους επισκέπτες στην εξοχή για το πέταγμα του χαρταετού με την Καραθώνα να έχει την τιμητική της.