ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, March 1, 2016


Γιώργος Ζαρζώνης - Μαγικά με Σοκολάτα

  • zarzonis-soko_a.jpg
  • zarzonis-soko_a.jpg
  • zarzonis-soko_a.jpg

Ανακαλύψτε τον σοκολατένιο κόσμο του...

Τον Γιώργο τον γνώριζα ως φωτογράφο. Άλλωστε μαζί με τον αδερφό του, είχαν γίνει γνωστοί μέσα από λευκώματα αλλά και φωτογραφίσεις για περιοδικά. Κάποια στιγμή έμαθα ότι μία ιδιαίτερη σοκολατερί που άνοιξε στην Ολύμπου, μοναδική για τα δεδομένα της πόλης, ήταν δική του. Έτσι παρουσιάσαμε, χωρίς να έχουμε γνωριστεί προσωπικά, το One Sweet Day (Ολύμπου 57) Πέρυσι, λοιπόν, τον γνώρισα προσωπικά, όταν φιλοξενήσαμε στο biscotto coffee+ την παρουσίαση του "Ημερολογίου Σοκολάτας". Τότε τον άκουσα να μιλάει για τη σοκολάτα με πάθος αλλά και γνώση. Από τότε, κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχει και έναν καινούριο συνδυασμό γεύσης, μου δίνει να δοκιμάσω πάντα κάτι καινούριο, μιλάει με ενθουσιασμό για τα νέα υλικά που πρόκειται να συνδυάσει. Σοκολάτες με μπαχαρικά, με βότανα, με αντιθέσεις γεύσεων, με κάνναβη, μπάρες σοκολάτας για όσους κάνουν πεζοπορία ή ορειβατούν, ροφήματα με γεύσεις που δεν έχετε δοκιμάσει αλλά και cocktails με πραγματική σοκολάτα, που είναι μια εμπειρία. Όταν τον ρώτησα ποια ήταν η αιτία που ασχολήθηκε με τη σοκολάτα, ομολογώ ότι δεν περίμενα απάντηση σαν κι αυτή που μου έδωσε. "Τη διάθεση μου τη δημιούργησε πρώτα η εικόνα. Έκανα μια φωτογράφηση για σοκολάτα στην Κούβα, κι ένιωσα έντονη την επιθυμία να μπω σ' αυτόν τον κόσμο".

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Μοιράζει, λοιπόν, τη δραστηριότητά του ανάμεσα στο One Sweet Day, στις συσκευασμένες σοκολάτες του, που έχουν την επωνυμία Cocoοwa και στις εκδόσεις One Day. Το One Sweet Day εκτός από εξαιρετικό περιβάλλον (θα μπορούσε να είναι στο Παρίσι ή στο Βέλγιο) θα δοκιμάσετε ροφήματα από κομμάτια διαφορετικών τύπων χειροποίητης σοκολάτας, που επιλέγετε εσείς, ποικιλία από σοκολάτες, τα περίφημα τρουφάκια, όπως πουθενά άλλου, πιστέψτε μας. "Όταν δημιούργησα το One Sweet Day γελούσαν όλοι", μου λέει όσο πίνω ένα ρόφημα σοκολάτας με μπαχαρικά, που επέλεξε ο ίδιος. Η Cocoοwa (διαβάζεται κοκόα) είναι η επωνυμία για τις συσκευασμένες σοκολάτες του. Εντυπωσιάζουν πρώτα με τις συσκευασίες τους, πάντα πρωτότυπες, με καλλιτεχνικά και σημειολογικά στοιχεία, που παραπέμπουν στη γεύση της σοκολάτας που φιλοξενούν. Είναι, όπως μας λέει, "επικίνδυνες συσκευασίες". Ανοίγοντας τες σε περιμένει μία γευστική έκπληξη. "Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να βγαίνει από τη συσκευασία μία σοκολάτα που δεν έχεις δοκιμάσει, που δεν την περιμένεις", μου τονίζει. Το μότο του άλλωστε είναι ότι "το μεγαλύτερο εργαστήριο σοκολάτας είναι το μικρότερο εργαστήριο σοκολάτας". Όσον αφορά τις εκδόσεις που ετοιμάζει θα μας τα πει ο ίδιος παρακάτω, στο υπόλοιπα της συζήτησης που είχαμε ένα βράδυ στο One Sweet Day.

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας σοκολατοποιός;
Δεν είναι ακριβώς ένα, είναι τρία: Να κάνει με πάθος αυτό που κάνει, να έχει γευστικούς κάλυκες με άγριες διαθέσεις και να μπορεί να βγει από το "κουτί".

Πως ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις γύρω από τη σοκολάτα, νέους συνδυασμούς, νέα υλικά;
Ενημέρωση έχω για τη σοκολάτα πολύ εύκολα πλέον, όπως και ο καθένας μας, αλλά οι νέοι συνδυασμοί και το παιχνίδι με καινούρια υλικά θα μπορούσα να πω ότι είναι καθαρά προσωπική υπόθεση ή επιλογή αν το θες αλλιώς. Μ' αρέσει να πειραματίζομαι με τις γεύσεις, να δοκιμάζω οτιδήποτε εξιτάρει αρχικά τη φαντασία και στη συνέχεια τον ουρανίσκο μου! Τελευταία ας πούμε κάνω παιχνίδι με κάποια δικά μας προϊόντα και τον τρόπο που αυτά θα μπορούσαν να δώσουν κατι εντελώς καινούργιο. Ετσι γεννήθηκε η σοκολάτα με βασιλικό μανιτάρι Πίνδου.

Στο One Sweet Day είδα να συνδυάζεις γεύσεις σοκολάτας με χαρακτήρες των ανθρώπων που γνωρίζεις;
Ναι! Στο ρόφημα κι ως ενα καλό βαθμό δυσκολίας συμβαίνει. Ο νέος κατάλογος του one sweet day έχει πάνω από 40 συνολικά σοκολάτες. Μέσα από αυτή τη λίστα είναι δύσκολο όπως καταλαβαίνεις ακόμη και για κάποιον που έχει ξανάρθει να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση ενός καλού ξεναγού γεύσεων προκειμένου ο πελάτης να φύγει με τη γοητεία του διαφορετικού, όπως πραγματικά είναι η σοκολάτα μας. Εδώ "βγαίνω" και υποδύομαι την Juliette Binoche στην ταινία chocolat! Και να ξέρεις ότι πραγματικά αν αγαπάς αυτό που σου συμβαίνει μπορείς να δεις και τη γεύση που θα ήθελε ο συνομιλητής σου.

Το One Sweet Day γεννήθηκε από τις εκδόσεις One Day! Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο πανω στο βιβλίο;
Είμαι στην τελική ευθεία για δύο καινούργια βιβλία. Το ένα αφορά την πόλη μας και το άλλο τους πολίτες της κάθε πόλης.
Το "Thessaloniki in one day", είναι ένας σύγχρονος οδηγός, που φιλοδοξεί να δώσει το καινούργιο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο, ακολουθεί τις μικρές διαδρομές του ιστορικού κέντρου και τις αποτυπώνει με έναν εύπεπτο, αλλά όχι ρηχό τρόπο. Η δεύτερη ενότητά του φέρει τον τίτλο "take me there". Εδώ μπαίνουν ιδιαίτερες φωτογραφίες και "φρέσκα" κείμενα για τις καλύτερες προτάσεις της πόλης, οι οποίες δεν έχουν διαφημιστικό χαρακτήρα, αλλά έχουν σκοπό να δώσουν σε μας και στους επισκέπτες εναν αληθινό κατάλογο με τις καλύτερες γωνιές της.
Το δεύτερο βιβλίο αφορά το κάπνισμα, χωρίς καμία προτροπή αλλά ούτε και αποτροπή προς αυτό. Έχει να κάνει με φωτογραφίες καπνιστών, που συλλέγω εδώ και πολλά χρόνια από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Τα λογοτεχνικά καθαρά κείμενα που το συνοδεύουν πραγματεύονται τη θεωρία του καπνού, μιλάνε για τα συναισθήματα ή οράματα των καπνιστών που απεικονίζονται. Το βιβλίο θα συνοδεύεται από καινουργια τραγούδια, που φυσικά αφορούν τον καπνό και μέχρι τώρα που μιλάμε υπάρχει ανοιχτή η συμμετοχή του Μακεδόνα, του Παπακωνσταντίνου, του Νικολόπουλου και του Αδέσποτου.
Το μέγεθος του βιβλίου θα είναι μικρό και θα αναπαριστά το πακέτο Sante, που μετά από πολλά χρόνια αποσύρθηκε.

No comments:

Post a Comment