Monday, May 25, 2015

ΝΕΚΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΟΡΩΝΕΙΑ


Κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης γι’ άλλη μια φορά στην πολύπαθη λίμνη και να χαθεί η τελευταία ευκαιρία σωτηρίας της. Νερό υπάρχει, αλλά ζωή όχι. Είκοσι χρόνια προσπάθειες πηγαίνουν στο… βρόντο

Picture 0 for Στον… αέρα γι’ ακόμη μια φορά η σωτηρία της Κορώνειας
Στον… αέρα είναι γι’ ακόμη μια φορά τα έργα για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας. Από ένα σύνολο 12 έργων απομένουν να ολοκληρωθούν τα έξι, ενώ η χρηματοδότηση λήγει στο τέλος του 2015 και τα λεγόμενα «έργα – γέφυρα» είναι δύσκολο να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Άρα γι’ ακόμη μια φορά κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί άλλη μια σχεδιασμένη παρέμβαση για την αναγέννηση της λίμνης και του σημαντικού οικοσυστήματος.

Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει για πολλοστή φορά να μην υλοποιηθεί άλλη μια παρέμβαση για τη σωτηρία της λίμνης, η οποία πλέον μπορεί να είναι γεμάτη νερό, όμως είναι άδεια από ζωή…

Προσπάθειες δύο δεκαετιών (από το 1995) καταλήγουν κάθε φορά στο βρόντο, αφού οι καθυστερήσεις ήταν πάντοτε το μεγάλο πρόβλημα στη λίμνη. Για τις πληγές των προηγούμενων ετών και τις ευθύνες στην αποτυχία του πρώτου master plan σωτηρίας της Κορώνειας, αλλά και την κακή πορεία του δευτέρου σχεδίου αποκατάστασης και προστασίας ήδη η χώρα πληρώνει το μάρμαρο πολύ ακριβά. Αφενός επειδή η λίμνη δεν έχει καμιά τύχη να ζωντανέψει κάποια στιγμή, αφετέρου επειδή απειλείται η χώρα με πρόστιμο 100 εκ. ευρώ και ημερήσια πρόστιμα δυσθεώρητα…

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για τη βιωσιμότητα της λίμνης και του οικοσυστήματος (ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές) δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη, όπως για παράδειγμα οι γεωτρήσεις που αντλούν μεγάλες ποσότητες νερού από τη λίμνη, η ρύπανση από αστικά λύματα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα κτλ.

Από το σύνολο των υπολειπόμενων έργων τα σημαντικότερα είναι οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης, η δημιουργία υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων, οι τηλεμετρικοί σταθμοί για τις μετρήσεις ποιότητας και ποσότητας νερού και η διαχείριση των καλαμώνων. Επίσης πολύ σημαντικό έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή είναι η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής από κεντρικό αρδευτικό δίκτυο, τη στιγμή μάλιστα που οι γεωτρήσεις της περιοχής νομιμοποιήθηκαν. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η σύνδεση του βιολογικού του Λαγκαδά με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

Την κατάσταση σχετικά με την πορεία των έργων αποκατάστασης και προστασίας της λίμνης Κορώνειας περιέγραψαν οι αρμόδιοι φορείς στην τελευταία συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που είναι η λίμνη, από πλευράς ποσότητας νερών φέτος ειδικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έγιναν γέμισαν τη λίμνη. Από πλευράς όμως ποιότητας των νερών, η λίμνη παραμένει «νεκρή»

No comments:

Post a Comment