Sunday, May 31, 2015

ΣΤΗΝ 'ΧΡΙΣΤΙΝΑ' ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ

Φέροντας το όνομα της πρωτότοκης κόρης του, η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί μέχρι και σήμερα το απόλυτο συνώνυμο του πλούτου και της πολυτέλειας. Δείτε παλιές φωτογραφίες της θρυλικής θαλαμηγού και συγκρίνετε τις με τις καινούργιες, από την πιο πρόσφατη ανακαίνιση της.
Γνωστή ως η μοναδική πραγματική του αγάπη, η θαλαμηγός «Χριστίνα», αποτέλεσε το απόλυτο σύμβολο εξουσίας και πλούτου του περίφημου Έλληνα κροίσου, Αριστοτέλη Ωνάση.
Πριν μετατραπεί σε πλωτό παλάτι, το πλοίο πήρε μέρος στη Μάχη του Ατλαντικού.
Μετά από πολλαπλές ανακαινίσεις, που ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια δολάρια, η θαλαμηγός απέκτησε μοναδικό αέρα πολυτέλειας και μεγαλοπρέπειας και κατέληξε να γίνει το πιο γνωστό κι αγαπημένο απόκτημα του Ωνάση.
Η Τίνα Λιβανού στην πισίνα της φρεγάτας.
Από τις καμπίνες του γιοτ, μάλιστα, έχουν περάσει μεγάλοι σταρ και προσωπικότητες της εποχής όπως ο Τζον Κένεντι, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μαρία Κάλλας (με την οποία έζησε μεγάλο μέρος της παθιασμένης σχέσης τους εν πλω) και, φυσικά, η τελευταία σύζυγος του μεγιστάνα, Τζάκι Μπουβιέ. Μάλιστα, με την τελευταία παντρεύτηκε στο κατάστρωμα της θαλαμηγού στα ανοιχτά του Σκορπιού προκειμένου να αποφύγουν τα αδιάκριτα φλας των παπαράτσι.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον στην Χριστίνα παρέα με τον Αριστοτέλη Ωνάση στη  Βενετία. Στο φόντο διακρίνεται η πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζάκι Μπουβιέ.
Χριστούγεννα, 1959: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γιορτάζει με τον Ουίνστον Ουίνστον Τσόρτσιλ στην πισίνα της "Χριστίνας".
Το ανακαινισμένο εξωτερικό μπαρ της θαλαμηγού είναι επενδυμένο με ξύλο.
Παράλληλα, το πλωτό παλάτι του έλληνα μεγιστάνα κρίθηκε αντάξιο βασιλέων όταν φιλοξένησε τη γαμήλια δεξίωση του Πρίγκηπα Ρενιέ Γ' του  Μονακό με την Γκρέις Κέλι το 1956.
Η θαλαμηγός μπορεί να φιλοξενήσει έως 36 άτομα στα 18 υπνοδωμάτιά της.
Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση το 1975, το γιοτ περιήλθε στην ιδιοκτησία της κόρης του Χριστίνας, η οποία το δώρισε στην ελληνική κυβέρνηση ως προεδρικό σκάφος. Τον Ιούλιο του 2013, ωστόσο, το 100 μέτρων πολυτελές γιοτ βγήκε ξανά στο σφυρί για 21 εκατομμύρια δολάρια. Αν και ακόμα δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, το σκάφος είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση για μόλις... 455.000 ευρώ την εβδομάδα.
Η βιβλιοθήκη της θαλαμηγού ανακαινίστηκε διατηρώντας κάτι από την αίγλη της παλιάς εποχής.
Μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι είχε τους λόγους του! Η μεγαλοπρεπής θαλαμηγός μπορεί να φιλοξενήσει 36 άτομα (κι άλλα 35 πλήρωμα) στα 18 υπνοδωμάτια της ενώ διαθέτει προεδρική σουίτα, ελικοδρόμιο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, σπα, μπαρ, κέντρο ομορφιάς και παιδότοπο.
Το κεντρικό σαλόνι του γιοτ φέρει πλέον την ονομασία "Μαρία Κάλλας".
Η ανακαινισμένη τραπεζαρία. Το ξύλο και πάλι δεσπόζει παντού αλλά πλέον είναι βαμμένο σε ανοιχτούς τόνους.
Και μπορεί να διασχίζει τα πέλαγα, αλλά η Χριστίνα διαθέτει καιεξωτερική πισίνα το ψηφιδωτό δάπεδο της οποίας απεικονίζει τον Μινώταυρο κι ανυψώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού για να μετατραπεί σε πίστα χορού.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Ωνάσης έβαζε στην πισίνα ζωντανούς αστακούς για να τους διατηρήσει φρέσκους για τα δείπνα που παρέθετε σε φίλους και πιθανούς συνεργάτες.
Παράλληλα, όλοι οι εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι συνδέονται μεταξύ τους με μια επιβλητική σπειροειδή σκάλα που κόβει την ανάσα.
Η μεγαλοπρεπής κεντρική σκάλα ενώνει όλους τους εσωτερικούς χώρους της θαλαμηγού.
Τέλος, πέρα από τις απίστευτες ανέσεις της, την απόλυτη χλιδή συμπληρώνουν τα σπάνια, εξωτικά υλικά και πανάκριβα διακοσμητικά αξεσουάρ που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση του γιοτ: από τα μαρμάρινα δάπεδα που κυριαρχούν στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τα δερμάτινα σκαμπό του κεντρικού μπαρ μέχρι τα πόμολα από δόντια φάλαινας και τα αυθεντικά έργα τέχνης που στολίζουν τους τοίχους της.
Το κεντρικό καθιστικό του γιοτ στόλιζε κάποτε ένας πίνακας του Ρενουάρ.
Tα σκαμπό του μπαρ είναι φτιαγμένα από μαλακό λεπτό δέρμα Ρυγχοφάλαιν

No comments:

Post a Comment