Wednesday, May 28, 2014

ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ


H διάσημη αφρο-αμερικανή συγγραφέας, ποιήτρια και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου, άφησε την τελευταία της πνοή στα 86 της χρόνια.

Η Μάγια Αγγέλου με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την απονομή του προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας.
Η Μάγια Αγγέλου με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την απονομή του προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας.
H πολυβραβευμένη συγγραφέας βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Γουίνστον Σάλεμ, στην βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, σήμερα το πρωί. Πρόσφατα είχε ακυρώσει- λόγω προβλημάτων υγείας- εμφάνισή της σε εκδήλωση όπου θα της απονέμονταν το βραβείο Beacon of Life.
Η Αγγέλου είχε τιμηθεί με περισσότερα από 50 βραβεία, μεταξύ αυτών και με το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το συνολικό της έργο. Πιο γνωστό της πόνημα είναι το πρώτο από τα απομνημονεύματά της με τον τίτλο: «I Know Why the Caged Bird Sings» το οποίο και έγραψε ιστορία ως ένα από τα πρώτα μπεστ σέλερ έργα από αφρο-αμερικανίδα συγγραφέα που δεν ανήκουν στην κατηγορία της μυθοπλασίας, όπως σημειώνει το περιοδικό TIME.
Στα απομνημονεύματά της η Αγγέλου περιγράφει τον βιασμό της στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών και το πώς ήδη στα 17 της, ήταν ανύπαντρη μητέρα.
Ανήσυχη και πολυπράγμων
Πέθανε η διάσημη συγγραφέας και ποιήτρια Μάγια Αγγέλου
Η Αγγέλου-ή Μάργκεριτ Αν Τζόνσον όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- είχε γεννηθεί το 1928 στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Το 1951 είχε παντρευτεί με Έλληνα, το όνομα του οποίου και επέλεξε να διατηρήσει μετά τον χωρισμό τους το 1954.

Η διαδρομή της υπήρξε αξιοσημείωτη και τα ενδιαφέροντά της δίχως τέλος. Εκτός από συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, ήταν και ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτρια, τραγουδίστρια και χορεύτρια. «Εγώ η ίδια δημιούργησα τον εαυτό μου. Έμαθα στον εαυτό μου τόσα πολλά» δήλωνε το 2007 στην εφημερίδα Usa Today.
Τον Νοέμβριο του 2013, στα 85 της έτη, η Αγγέλου είχε κλέψει την παράσταση στην απονομή των εθνικών βραβείων βιβλίου στη Νέα Υόρκη, όπου τιμήθηκε για την εξαιρετική της υπηρεσία στην αμερικανική λογοτεχνική κοινότητα.
Από το αναπηρικό της καροτσάκι, η Αγγέλου μάγεψε το κοινό, τραγουδώντας και δηλώνοντας ενώπιον πλήθους συγγραφέων και εκδοτών: «Είστε το ουράνιο τόξο μέσα στα σύννεφά μου» για να συμπληρώσει μέσα σε γέλια και χειροκροτήματα από το ακροατήριο: «Το εύκολο ανάγνωσμα είναι τόσο διαβολεμένα δύσκολο στην συγγραφή», ενώ αναφερόμενη στην καριέρα της, σημείωσε:
«Για περισσότερα από 40 χρόνια, προσπάθησα να πω την αλήθεια όπως την κατανοώ…Δεν προσπάθησα να πω όλα όσα ξέρω, αλλά προσπάθησα να πω την αλήθεια».
Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, ανέπτυξε και έντονη ακτιβιστική δράση, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του Μάλκολμ X.
Μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα- ο οποίος είχε διαβάσει το ποίημα της Αγγέλου «Still I Rise» κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 1994- η συγγραφέας και ποιήτρια έγραψε το ποίημα «His Day Is Done» προς τιμήν του εκλιπόντα Νοτιοαφρικανού ηγέτη, μετά από παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

No comments:

Post a Comment