Wednesday, May 28, 2014

ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ

Θαμμένα κάτω από την θάλασσα για χρόνια -Εμβληματικά ναυάγια που κατάφεραν να εν



Πλοία ιστορικής σημασίας, πολύνεκρα ναυάγια, ναυαρχίδες στόλου και πολλά ακόμη είδη βρίσκονται θαμμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που είτε η τύχη ακόμη και σήμερα αγνοείται είτε με το πέρασμα των χρόνων ερευνητές και ειδικοί κατάφεραν να τα εντοπίσουν, όπως συνέβη πρόσφατα με την ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου.
Ποια είναι όμως τα επτά εξαφανισμένα ναυάγια που κατάφεραν να βγουν στο φως ακόμη και δεκαετίες μετά την βύθισή τους, σύμφωνα με το Discovery:
Τιτανικός

Ισως το πιο γνωστό ναυάγιο στην ιστορία της ναυτιλίας είναι η βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Τιτανικός όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο το 1912. Ποια ήταν όμως η τύχη του; Ο εντοπισμός του άργησε να έρθει αφού ο σκελετός του πλοίου βρέθηκε το 1985, σε βάθος 12.500 πόδια στις ακτές της Νέας Γης. Παρόλα αυτά, η ανάσυρση του Τιτανικού ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, λόγω της κατάστασής και του μεγέθους του.
Queen Anne's Revenge

Πρόκειται για την ναυαρχίδα ενός από τους πιο διαβόητους πειρατές, η οποία είχε εξαφανιστεί για αιώνες από το 1718. Η ανακάλυψη του ναυαγίου «Η εκδίκηση της βασίλισσας Άννας» έγινε το 1995, με τους ερευνητές να περιμένουν άλλα 15 χρόνια, προκειμένου να καταφέρουν να συλλέξουν τα κατάλληλα στοιχεία έτσι ώστε να αποδείξουν με βεβαιότητα πως πρόκειται για την ναυαρχίδα.
Whydah Gally

Η θέση του συγκεκριμένου ναυαγίου ήταν ακριβώς εκεί που οι ερευνητές πίστευαν, βασιζόμενοι σε χάρτες της εποχής, πως θα εντοπίσουν την ναυαρχίδα του «Black Sam» Bellamy. Υστερα από μία καταιγίδα το πειρατικό πλοίο Whydah Gally, προσάραξε και βυθίστηκε στις ακτές Cape Cod στις Η.Π.Α. το 1711, ενώ τελικά εντοπίστηκε το 1984.
Black Swan
 

Μισό εκατομμύριο ασημένια νομίσματα και εκατοντάδες χρυσά ήταν ο «θησαυρός» που εντόπισαν μία εταιρία υποβρύχιων διασώσεων το 2007, όταν ανακάλυψαν το ναυάγιο με την κωδική ονομασία «Black Swan». Θεωρήθηκε πως πρόκειται για την ισπανική φρεγάτα Nuestra Señora de las Mercedes, το ναυάγιο της οποίας έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα και οδήγησε στα δικαστήρια την ισπανική κυβέρνηση και την εταιρία για την διεκδίκηση του θησαυρού, στην οποία ενεπλακη και το Περού.
Nuestra Señora de Atocha

Το εξωφρενικό ποσό των 450 εκατομμύρια με μισό δισεκατομμύριο δολάρια, αγγίζει η αξία των ανασυρθέντων του Nuestra Señora de Atocha. Φορτωμένο με πολύτιμα αντικείμενα αναχώρησε από τον Νέο Κόσμο και βυθίστηκε το 1622. Χρειάστηκαν σχεδόν 460 χρόνια προκειμένου να εντοπισθεί από τον κυνηγό θησαυρών Mel Fisher.
Vasa

Το σουηδικό περίτεχνο πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον βασιλιά Gustavus Adolphus, το 1628 αναχωρεί κάνοντας το παρθενικό του ταξίδι για να βυθιστεί μισό μίλι από την ακτή. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει μία επιχείρηση για να ανασύρει το ναυάγιο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1961. Το Vasa, εκτίθεται και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα, καθώς διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση παρά τους αιώνες.
Silver Standard

Με μήκος 125 μέτρα το βρετανικό πλοίο S.S. Gairsoppa τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο το 1941 έχοντας στα αμπάρια του περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια ουγκιές ασήμι. Το ναυάγιο του βρετανικού πλοίου εντοπίστηκε εντοπίστηκε το 2011.


No comments:

Post a Comment