Monday, April 8, 2013

ΝΕΕΣ 'ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ' ΜΕΤΑ ΤΟ HARLEM SHAKE


Το Harlem Shake έχει περάσει στην αθανασία και τώρα το Διαδίκτυο έχει το καινούριο meme (σε δύο παραλλαγές μάλιστα) με το οποίο ασχολείται. Πρόκειται για το vadering και το hadokening, στα οποία -για όσο καιρό επιβιώσουν στον παράλληλο χωροχρόνο του Ίντερνετ- άνθρωποι από όλο τον κόσμο φωτογραφίζονται την ώρα που εξασκούν... υπερδυνάμεις.

Τα ιντερνετικά meme -ένας πρόχειρος ορισμός θα ήταν: αναπαραγωγή αποκλειστικά στο Διαδίκτυο μίας τυποποιημένης σύνθεσης με περιεχόμενο που έχει επιλεγεί από τον εκάστοτε χρήστη με μη εμπορικό στόχο- έχουν περάσει σε ένα νέο στάδιο με το Harlem Shake, με το οποίο διαδόθηκε η αναπαράσταση σκηνών από πραγματικούς ανθρώπους και η καταγραφή τους με κάμερα.

Ο διάδοχος ήρθε από την Ιαπωνία και αυτή τη φορά δεν είναι βίντεο, αλλά φωτογραφία. Μία από τις πρώτες φωτογραφίες δείχνει μία μαθήτρια στην Ιαπωνία να εκτείνει τα χέρια της σε σχολική αίθουσα και οι γύρω συμμαθήτριές της να «εκτοξεύονται» από τη θέση τους, σαν να τις χτυπά ωστικό κύμα. 

Υποτίθεται ότι ο «δράστης» εκείνη την ώρα χρησιμοποιεί «υπερδύναμη» που εμφανίζεται πολύ συχνά σε ιαπωνικά κόμικ, βιντεοπαιχνίδια και κινούμενα σχέδια -όπως στο Dragon Ball, όπου και η «δύναμη» ονομάζεται Hadoken. Από εκεί βγαίνει και το όνομα της πρώτης παραλλαγής της νέας μόδας, η οποία λέγεται Hadokening.

Σύντομα όμως ήρθε και η δυτική απάντηση στο Hadokening. Χρήστες σκηνοθέτησαν φωτογραφίες στις οποίες ο δράστης αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τηλεκινητικές δυνάμεις και σηκώνει εξ αποστάσεως στον αέρα το θύμα του, στραγγαλίζοντάς το.

Επειδή αυτό παραπέμπει άμεσα στον Ντάρθ Βέιντερ των Star Wars, αυτή η παραλλαγή ονομάζεται Vadering.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και οι δύο παραλλαγές απαιτούν σημαντικά μεγαλύτερη ικανότητα από τους χρήστες σε σύγκριση με το Harlem Shake. Δεν είναι πάντα εύκολο να στήσει κάποιος ερασιτέχνης μία φωτογραφία στην οποία κάποιος φαίνεται να αιωρείται και μάλιστα, σε κάποιες «περιπτώσεις» vadering, με σχεδόν αξιοθαύμαστη προσοχή στη λεπτομέρεια (με σκιές του θύματος που «επαληθεύουν» την αιώρησή του)

No comments:

Post a Comment