ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, April 19, 2013

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Αρκτούρο μετά τον θάνατο του Μίσα
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Αρκτούρο μετά τον θάνατο του Μίσα   (Φωτογραφία:  Αρκτούρος )

Μια αιχμάλωτη αρκούδα φέρνει σε αντιπαράθεση τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, η οποία ξεκινά εκστρατεία για την απελευθέρωση των άγριων ζώων του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου.

Οι φίλοι του Αρκτούρου και πολλοί Θεσσαλονικείς διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε για τον Αρκτούρο μετά τον θάνατο του Μίσα, ο οποίος δεν ξύπνησε από τη χειμέρια νάρκη.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος υποστηρίζει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας από τους 34 εργαζομένους του ζωολογικού κήπου είναι επαρκείς και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ζώων».

Ο Αρκτούρος είναι αντίθετος με τη φιλοξενία και αναπαραγωγή άγριων ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας και είχε παλαιότερα ζητήσει να φιλοξενεί ο ζωολογικός κήπος μόνο οικόσιτα ζώα.

Η σταδιακή μετατροπή του σε κήπο οικόσιτης πανίδας αντί της άγριας είναι σήμερα στόχος και του Δήμου. Στελέχη του ωστόσο σημειώνουν ότι κάθε χρόνο ο κήπος δέχεται επισκέψεις από δεκάδες σχολεία ειδικά για τα άγρια ζώα, τα οποία οι μαθητές δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αν δεν βρίσκονταν εκεί.

Ο «Αρκτούρος» προχωρεί αυτές τις ημέρες σε συλλογή υπογραφών - έχοντας στόχο να φθάσει τις 30.000 - προκειμένου να μεταφερθούν τα ζώα από το Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο σε περιβάλλον κατάλληλο για την προστασία και τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» δύο λύσεις υπάρχουν: «Είτε να εναρμονιστούν οι ζωολογικοί κήποι με την ισχύουσα νομοθεσία και να αλλάξει το διαχειριστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης των άγριων ζώων, είτε να μεταφερθούν οι δύο αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Νυμφαίου».

Το σύνθημα της καμπάνιας είναι «Βοήθησε να βάλουμε τέλος στην αιχμαλωσία των αρκούδων και των λύκων».

Τι λέει ο δήμος

Όπως εξηγεί στο Βήμα ο αρμόδιος για τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης, αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας, «για να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα της μετατροπής του κήπου θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα master plan με ειδικό χρονοδιάγραμμα, ώστε αφενός τα άγρια ζώα να μεταφερθούν στα καταφύγια, αφετέρου ο νέος κήπος να συνεχίσει να προσελκύει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της πόλης μας και να μη μετατραπεί σε έναν ακόμα εγκαταλελειμμένο χώρο».

Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο κ. Ζέρβας, τα συγκεκριμένα ζώα, που έχουν βρεθεί από μικρά και έχουν μεγαλώσει στον χώρο του ζωολογικού κήπου, ενδεχομένως να μην καταφέρουν να εναρμονιστούν στον φυσικό χώρο των καταφυγίων.

Τι απαντά ο Αρκτούρος

Ο Αρκτούρος από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι τα αρνητικά της υφιστάμενης κατάστασης δεν είναι θεωρητικά αλλά υπαρκτά: έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού, ανεπάρκεια προσωπικής φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης, περιορισμένος χώρος και ακατάλληλα υποστρώματα.

«Δεχόμαστε πιέσεις και καταγγελίες και από τους ίδιους τους πολίτες που επισκέπτονται τον κήπο για τις συνθήκες αιχμαλωσίας των αρκούδων» λέει η Βάσω Πετρίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Αρκτούρου. Οι υπογραφές που θα συλλεγούν έως το τέλος Απριλίου, θα κατατεθούν στη διεύθυνση του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

No comments:

Post a Comment