Wednesday, April 24, 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ



Ένα εξαιρετικό δίπτυχο αφιέρωμα στην ηθοποιό με το πιο αινιγματικό, μελαγχολικό χαμόγελο, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, παρουσιάζει η ΕΤ3 στη ζώνη ξένων ταινιών των 23:00, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου.
Μέσα σε 50 χρόνια (1932- 1982) έπαιξε 54 ρόλους.  Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1915 στη Στοκχόλμη και πέθανε την μέρα των γενεθλίων της το 1982 στο Λονδίνο. Προτάθηκε επτά φορές για Όσκαρ α΄ ή β΄ γυναικείου ρόλου και το κατέκτησε τρεις φορές: Το 1944 με τον «Εφιάλτη» και το 1956 με την Αναστασία (α΄ ρόλου), και β΄ γυναικείου ρόλου το 1974 με το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές». Φημισμένοι έμειναν οι ρόλοι της στις ταινίες «Καζαμπλάνκα», «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα», στις δύο αλλεπάλληλες συνεργασίες της με τον Χίτσκοκ «Νύχτα αγωνίας» και «Υπόθεση Νοτόριους». 
Με γνώμονα το γεγονός ότι το 1949 η Μπέργκμαν είναι στο απόγειο της δόξας της, στην ωρίμανση του ταλέντου της από κάθε πλευρά, επιλέγονται για το αφιέρωμα δύο έγχρωμες ταινίες της εκείνης της περιόδου (μία του 1948 και η δεύτερη του 1949), που είναι ένα δύσκολο κοινωνικά, ιδεολογικά, πολιτιστικά μεσοδιάστημα για την Ευρώπη. Λίγο, λοιπόν,  μετά τον πόλεμο και τις ψυχροπολεμικές αντιπαραθέσεις, με το ένα φιλμ να αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και το άλλο σε ηρωίδα μυθιστορήματος:
Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:
Σάββατο, 11 Μαΐου 2013, στις 23:00
«H Ιωάννα της Λωραίνης» 

Ιστορική, δραματική βιογραφία αμερικανικής παραγωγής 1948 
Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Φλέμινγκ
Παίζουν:  HYPERLINK "http://www.imdb.com/name/nm0000006/" Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Χοσέ Φερέρ.
Τον 15ο αιώνα, η Γαλλία είναι ένα ηττημένο και διαλυμένο έθνος, μετά από τον εκατονταετή πόλεμο ενάντια στην Αγγλία. Η 14χρονη Ιωάννα της Λωραίνης υποστηρίζει ότι ακούει φωνές από τον Παράδεισο, που της ζητούν να οδηγήσει το Στρατό του Θεού εναντίον της Ορλεάνης και να στέψει τον Κάρολο VII βασιλιά της Γαλλίας. Η Ιωάννα ενώνει τους ανθρώπους με την πίστη της, δημιουργεί έναν στρατό και πολεμάει την Ορλεάνη. Όταν ο στρατός της είναι έτοιμος να επιτεθεί στο Παρίσι, ο διεφθαρμένος Κάρολος πουλάει τη χώρα του στην Αγγλία και απολύει το στρατό. Η Ιωάννα συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια αισχρή πολιτική δίκη στο κάστρο Rouen.  
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Βραβεία ΟΣΚΑΡ στις κατηγορίες: Καλύτερη φωτογραφία, καλύτερα κουστούμια και πέντε υποψηφιότητες στις κατηγορίες: Καλύτερος α’  γυναικείος ρόλος στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν, καλύτερος β’ ανδρικός ρόλος, καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερη μουσική, καλύτερο μοντάζ. 1948  HYPERLINK "http://www.imdb.com/Sections/Awards/National_Board_of_Review_USA/" National Board of Review,  βραβείο στην κατηγορία «Δέκα καλύτερα φιλμ».
Ένα μεγαλειώδες θέμα στο όρια και πλαίσια της επικής βιογραφίας (biopic), όπου η χολιγουντιανή υπερπαραγωγή αναδομείται με στοιχεία άποψης. Μεγάλα πλάνα, πλούσιοι διάλογοι και η αποτύπωση ενός κλίματος μισαλλοδοξίας με διαχρονική αισθητική. Έξοχη η Μπέργκμαν με μάτια που αντανακλούν όραμα, πάθος, δύναμη. Ο Φλέμινγκ σκηνοθετεί με δυναμική, αποτυπώνοντας και την ιστορία και τις αναφορές της. 

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013, στις 23:00 
«Στον Αστερισμό του Αιγόκερω» 
Δραματική περιπέτεια εποχής αγγλικής παραγωγής 1949
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τζότζεφ Κότεν, Μίκαελ Γουάιλντιγκ, Σεσίλ Πάρκερ 
Το  1831 καταφθάνουν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Τσαρλς Αντέαρ κι ο θείος του, νέος κυβερνήτης της πόλης. Ο Τσαρλς, που ελπίζει να καταφέρει να δημιουργήσει περιουσία, πιάνει φιλία με τον Σάμσον Φλάσκι έναν εξόριστο κατάδικο που έχει καταφέρει να πλουτίσει με το επιχειρηματικό του μυαλό. Η σύζυγος του Σάμσον, Ενριέττα, ήταν φίλη της αδελφής του Τσαρλς στην Ιρλανδία κι ο Σάμσον πιστεύει ότι ο ερχομός του νέου θα χαροποιήσει την Ενριέττα που είναι αλκοολική. Στο μεταξύ, η οικονόμος του σπιτιού των Φλάσκι, Μίλι είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Σάμσον και σπρώχνει την Ενριέττα στο αλκοόλ. Ο λόγος της καταδίκης του Σάμσον είχε να κάνει με έγκλημα της Ενριέττα, το οποίο δήλωσε ότι έκανε ο ίδιος προκειμένου να βγάλει τη σύζυγό του από τη δύσκολη θέση.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Χέλεν Σίμπσον,  αποτελεί τη δεύτερη έγχρωμη δημιουργία του σκηνοθέτη, καθώς και τη δεύτερη στην οποία χρησιμοποιεί δεκάλεπτες συνεχείς λήψεις, όπως συνέβη και με το   «Βρόχο» (1948).
Η τρίτη και τελευταία συνεργασία Χίτσκοκ και Μπέργκμαν είναι ένα γοτθικό μελόδραμα εποχής, μια γυναικεία ταινία, με αναφορές στη Ρεβέκκα, με πολλές ανατροπές στο σενάριο. Η Μπέργκμαν είναι εξαιρετική, η φωτογραφία υποδειγματική, η αναπαράσταση εποχής τέλεια. Πλούσιοι διάλογοι καθορίζουν ένα συνεχές παιχνίδι παραπλάνησης και απόκρυψης. 
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1951 - Στα γερμανικά βραβεία Bambi  το βραβείο καλύτερης ηθοποιού και για το ρόλο της στο Στρόμπολι. 

Πριν από την προβολή της πρώτης ταινίας του αφιερώματος ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου θα κάνει μια σύντομη εισήγηση για την προσωπικότητα της Μπέργκμαν, το στιλ, τους ρόλους της, αλλά και τις ερμηνείες της στα δύο επιλεγμένα φιλμ.

No comments:

Post a Comment