Saturday, April 6, 2013

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ


Τις ελληνικές κοινότητες που δημιουργήθηκαν στη μακρινή Νέα Ζηλανδία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013, στις 23:00.
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους Έλληνες που ζουν κυριολεκτικά στην άλλη άκρη της Γης, ο Νίκος Ασλανίδης καταγράφει ενδιαφέρουσες και συγκινητικές ιστορίες συμπατριωτών μας που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, με την ελπίδα ότι θα έχουν ένα καλύτερο αύριο. Ανάμεσά τους, ένας ιερωμένος που διδάσκει εθελοντικά ελληνικά και κωπηλασία στα παιδιά των ομογενών, αλλά και οι μοναχοί της ελληνορθόδοξης Μονής Ταξιαρχών, που βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ουέλιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους παλαιότερους Έλληνες μετανάστες που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα,  βρέθηκαν τελικά αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και αναγκάστηκαν να ξαναγυρίσουν πίσω, αναζητώντας δουλειά. Την ίδια περίοδο, η κρίση έγινε η αιτία για ένα νέο κύμα φυγής στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο αριθμεί περισσότερους από χίλιους ακόμη Έλληνες.

Μεταδίδεται: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013, στις 23:00
Έρευνα – παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης 
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης 
Μοντάζ: Νίκος Παπαναστασίου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης 
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης

No comments:

Post a Comment