Tuesday, March 19, 2013

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ


Για αυτούς που λατρεύουν την περιπέτεια, τη δράση, την κατασκοπεία και το αστυνομικό σασπένς. Οι καλύτερες αστυνομικές και κατασκοπικές σειρές, που άφησαν εποχή στην τηλεόραση.


The Saint - Ο Αγιος 1962

Ο Roger Moore στο ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ του Άγιου, της πολύχρονης τηλεοπτικής σειράς μυστηρίου και κατασκοπείας που πρωτοπροβλήθηκε από το βρετανικό κανάλι ITV από το 1962 έως το 1969. Συγγραφέας του ο Leslie Charteris ο οποίος έφτιαξε έναν ήρωα τυχοδιώκτη, ένα "Άγιο" τον Simon Templar που τα ασρχικά του ονόματος St είναι η συντομογραφία του saint που στα αγγλικά σημαίνει Άγιος. 
Κλασική παραμένει η ατάκα που έλεγε ο Ρότζερ Μουρ, "my name is Templar, Simon Templar και το σημείο στο οποίο ένα κινούμενο φωτοστέφανο εμφανιζόταν πάνω από το κεφάλι του Άγιου, ο δε Μουρ συνήθως κοιτούσε είτε την κάμερα είτε απευθείας το φωτοστέφανο. Από τις καλύτερες σειρές που με το χρόνο οι υποθέσεις πήραν κατασκοπική χροιά! 

Η σειρά σταμάτησε το 1969 και άρχισε ξανά το 1978 για δύο ακόμη σαιζόν ως “Return of the Saint”, όπου, όμως, τη θέση του Roger Moore είχε πάρει ο λιγότερο ταλαντούχος Ian Ogilvy. Προβλήθηκε και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. 

The Prisoner 1967

Η πιο cult σειρά του 1967 που προβλήθηκε από το βρετανικό ITV. Ο ήρωας ήταν ένας ανώνυμος πράκτορας που φυλακίστηκε σε ένα χωριό ενός νησιού που ονομαζόταν Vllage. Βασικό της θέμα ήταν οι προσπάθειες απόδρασης ενός πρώην μυστικού πράκτορα από το Χωριό, ένα παραδείσιο απομονωμένο τόπο, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ονόματα αλλά αριθμούς.
Έτσι, ο αριθμός του πρωταγωνιστή μας ήταν 6 ενώ ο νούμερο 2, ο «αρχηγός» του Χωριού, μηχανορραφεί σε κάθε επεισόδιο με διάφορους τρόπους για να διεισδύσει στο μυαλό του ν. 6 και να κατανοήσει τα μυστικά του. Τα επεισόδια ήταν μόλις 17 αλλά και αυτά ήταν ικανά να δημιουργήσουν μια αστυνομική σειρά που έγινε θρύλος. Ο φυλακισμένος δεν είχε όνομα αλλά τον αριθμό έξι. 
Στο ρόλο του Number six ο έξοχος ηθοποιός Patrick McGoohan ο οποίος συνέβαλε κατά πολύ στο σενάριο της σειράς. Μια σειρά που έκρυβε μηνύματα, αφού γυρίστηκε στην εποχή του ψυχρού πολέμου και το φονικό πόλεμο στο Βιετνάμ. 

Hawaii 5-0 - Χαβάη 5-0 1968-1980 

Ο ιδανικός McGarrett στο πρόσωπο του Jack Lord σ' ένα από τα μακροβιότερα crime-show στα χρονικά της τηλεοπτικής ιστορίας, μετά το "Law and Order". Οι αποστολές ενός αστυνομικού της Χαβάη και των συντρόφων του στο ειδυλλιακό κατά τα άλλα νησί ενάντια στο έγκλημα συνάρπασαν το κοινό, όπου και αν προβλήθηκαν και φυσικά και στην Ελλάδα το 1970. Ο Steve McGarrett είναι ο αρχηγός μιας επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας που δημιουργήθηκε από τον κυβερνήτη της Χαβάης Paul Jameson, με στόχο τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τοπικής Μαφίας που μάστιζε τη περιοχή.
Βοηθούς του στη προσπάθειά του έχει τον Ντάνο, τον Κόνο, τον Τσιν Χον και τον Μέϊ. Η υπέροχη μουσική του σήματος της σειράς ήταν μια δημιουργία των Ventures. 

Columbo 1968-2003
Ο υπαστυνόμος Columbo που δεν είχε ποτέ επίθετο ή εμείς δεν το μάθαμε ποτέ. Στο ρόλο του μοναχικού καου μπόι ο υπέροχος ηθοποιός Peter Falk. Ένας καθημερινός τύπος που περνά απαρατήρητος, τσαλακωμένος, ατημέλητος και ερευνά υποθέσεις ανεξιχνίαστες, με μοναδικό όπλο το πανέξυπνο μυαλό του. Στις υποθέσεις οι ύποπτοι ήταν γνωστοί από την αρχή και εμείς ενω γνωρίζαμε τον ένοχο η αγωνία μας κρατούσε ως το τέλος για να δούμε πως ο πανέξυπνος Colombo απέδιδε τα εντάλματα σύλληψης των ενόχων. 

Poirot και Miss Murple από την αξεπέραστη Άγκαθα Κρίστι

Η βρετανική σειρά αναπαριστά στη μικρή οθόνη τα μοναδικά διηγήματα της διάσημης συγγραφέως, με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό. Πρωταγωνιστής της ο David Suchet που υποδύεται τον μικρόσωμο αλλά ιδιαίτερα ικανό Βέλγο ντετέκτιβ. Η σειρά άρχισε να προβάλλετα το 1989 και παίζεται ακόμα στην Αγγλία. 

Η Joan Hickson θεωρείται η καλυτέρη και αξεπέραστη ηθοποιός που ενσάρκωσε το ρόλο της Miss Marple, της δαμόνιας γιαγιάς που εξιχνίαζε τα πιο φοβερά εγκλήματα από το αγγλικό κανάλι ITV.

Το 1946 η ίδια η Άγκαθα Κρίστι βλέποντας την ηθοποιό σε ένα θεατρικό της έργο, το "Ραντεβού με το θάνατο" της έστειλε ένα σημείωμα που έγραφε "Ελπίζω μια μέρα να παίξεις την αγαπημένη μου Μις Μαρπλ" . Όπερ και εγένετο...37 χρόνια μετά! Οκτώ χρόνια πριν το θάνατο της, η Joan Hickson παρευρέθη στον εορτασμό των 100 χρόνων της Agatha Christie με το alter ego της τον Ηρακλή Πουαρό

No comments:

Post a Comment