Wednesday, March 27, 2013

ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Στην πρωτοποριακή όπερα συνυπάρχει ο αγγλικός στίχος, η «μεγάλη ιδέα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το σύνολο σχεδόν της ροκ μουσικής σκηνής της πόλης
Στην πρωτοποριακή όπερα συνυπάρχει ο αγγλικός στίχος, η «μεγάλη ιδέα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το σύνολο σχεδόν της ροκ μουσικής σκηνής της πόλης  

Πόσο ροκ ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος; Την απάντηση θα προσπαθήσει να δώσει ο  Κώστας Αθυρίδης με την ροκ όπερα, με τίτλο «Alexander», η οποία παρουσιάζεται από την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην πρωτοποριακή όπερα συνυπάρχει ο αγγλικός στίχος, η «μεγάλη ιδέα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το σύνολο σχεδόν της ροκ μουσικής σκηνής της πόλης.

Η δράση ξεκινά από την περίοδο της σύλληψης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και της «ιδέας» του στην «ιερή» Σαμοθράκη και στα Καβείρια, μυστήρια όπου ενώθηκαν οι γονείς του και ολοκληρώνεται 34 χρόνια μετά, στη Βαβυλώνα.

Το κείμενο δεν θυμίζει σε τίποτα σελίδες μυθιστορήματος, αλλά αποτελεί μια ροκ όπερα με ελληνική ιδέα, ρίζα και παραγωγή, αγγλικό λόγο (λιμπρέτο), παγκόσμιας εμβέλειας μουσική, αφήγηση επί σκηνής από 54 ηθοποιούς και μουσικούς.

Η καινούρια θεατρική/συναυλική παραγωγή σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο (στην αγγλική γλώσσα) της Πέννυ Τέρνερ, διαθέτει  ορχήστρα με 14 μουσικούς και 35 τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορευτές που ενσαρκώνουν τους ρόλους. Κατά τη διάρκεια του έργου προβάλλονται υπέρτιτλοι στα ελληνικά.

«Η μουσική είναι μία, και η ποιότητα είναι μία και η κατανόηση αυτής της αλήθειας είναι ο στόχος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης» δήλωσε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Για μια «ελληνική παραγωγή με ελληνικό θέμα, που να μπορεί να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό λόγω του οικουμενικού χαρακτήρα του ήρωα-πρωταγωνιστή» μίλησε ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Αθυρίδης.

Η παράσταση «Alexander rock opera» θα δίνεται στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29, στο Σάββατο 30 και την Κυριακή 31  Μαρτίου στις 9 μ.μ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 20, 15 και 10 ευρώ. 

No comments:

Post a Comment