Sunday, March 31, 2013

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ


Στον αέρα εδώ και πολύ καιρό είναι οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μιας κι έχει λήξει προ πολλού η θητεία των μελών του.
 
Παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν λέει να βρεθεί λύση στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα λόγω ασυνεννοησίας των κομμάτων, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη παράταση της θητείας των μελών του συγκεκριμένου οργάνου. Σημειωτέον ότι με βάση τον νόμο Παυλόπουλου, για την αλλαγή των μελών μιας ανεξάρτητης αρχής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 4/5 της Βουλής.
Έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι αποδέκτης διαμαρτυριών από πολλές πλευρές που ζητούν να δοθεί λύση στο φλέγον πρόβλημα, που οδηγεί ολοταχώς στην απαξίωση της ανεξάρτητης αυτής αρχής.
Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν προ ημερών και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, οι οποίοι σε επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων επισημαίνουν ότι, δεδομένης της παράτυπης παράτασης, οι αποφάσεις του ΕΣΡ ολόκληρο το χρονικό διάστημα των παρατάσεων μπορούν ανά πάσα στιγμή να κηρυχθούν άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η τρέχουσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, καθυστερούν για άγνωστο λόγο να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες», τονίζουν.
Η επιστολή των εργαζομένων αναφέρει τα εξής:
«Από τον Φεβρουάριο του 2012 έχει λήξει η θητεία του προέδρου και τριών μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενός συνταγματικού θεσμού ταγμένου να ρυθμίζει και να εποπτεύει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μέσων της χώρας. Έκτοτε η θητεία των μελών αυτών παρατάθηκε για χρονικό διάστημα αρχικώς έξι μηνών, και στη συνέχεια για αλλεπάλληλα διαστήματα τριών μηνών, 45 ημερών και δύο μηνών (μέχρι 15.4.2013), χωρίς η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να έχει επιλέξει μέχρι σήμερα τα νέα μέλη του ΕΣΡ.
Η σημαντική αυτή καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καταρχήν ως προς το κύρος των αποφάσεων του ΕΣΡ που λαμβάνονται κατά το διάστημα αυτό, λόγω της γνωστής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει ήδη οδηγήσει σε ακύρωση μεγάλου αριθμού αποφάσεων του ΕΣΡ.
Επιπλέον, καλλιεργείται ένα κλίμα απαξίωσης της ανεξάρτητης αρχής, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ρόλος του ΕΣΡ είναι ιδιαίτερα σημαντικός (αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, τήρηση των διατάξεων για τους ιδιοκτησιακούς περιορισμούς και τη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων των σταθμών).
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε να ολοκληρωθεί άμεσα η επιλογή του προέδρου και των υπολοίπων μελών του ΕΣΡ, με αποκλειστικό γνώμονα την επάρκεια στο υπό ρύθμιση αντικείμενο».

No comments:

Post a Comment