Saturday, March 23, 2013

ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ



Σημαντικές ποσότητες κεραμικής όχι μόνο χρηστικής αλλά και πολυτελείας ήταν μέρος του αρχαιολογικού «θησαυρού» που βγήκε στο φως στις ανασκαφές της περιοχής Καραμπουρνάκι μέσα στο 2012. Πρόκειται για τη 19η χρονιά που συνεχίζεται η πανεπιστημιακή ανασκαφή στον αρχαίο οικισμό που βρίσκεται στην τούμπα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι.

Η μελέτη των υπόλοιπων κεραμικών ευρημάτων του υπόσκαπτου της βορειοδυτικής γωνίας κατά την περσινή χρονιά, έδειξε ότι πρόκειται κυρίως για ντόπια αρχαϊκά χρηστικά σκεύη, χωρίς να απουσιάζουν και τα επείσακτα παραδείγματα. Όσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, παρατηρείται ένα πλούσιο σχηματολόγιο, από το οποίο ξεχωρίζουν τα ωοκέλυφα, οι οινοχόες και τα μαγειρικά σκεύη. Υπάρχουν, επίσης, τμήματα από πιθάρια και ταψιά καθώς και γκρίζα ντόπια αγγεία. Στην ίδια εποχή, δηλ. την αρχαϊκή, φαίνεται να ανήκει και η μικρή ποσότητα της εισηγμένης κεραμικής που εντοπίστηκε στο υπόσκαπτο. Εδώ ξεχωρίζουν οι ιωνικές κύλικες και κάποια κορινθιακά αγγεία, ενώ δεν λείπουν και οι εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά λαδιού και κρασιού (αττικοί, χιώτικοι, σαμιακοί, κλαζομενιακοί και κορινθιακοί).
 
Ακόμη, βρέθηκαν τμήματα οικοδομημάτων με λίθινους τοίχους και βοτσαλωτά δάπεδα καθώς και τμήματα από ημιυπόγειες υπόσκαπτες κατασκευές, που προϋπήρχαν κάτω από αυτά. Μάλιστα από εδώ προέρχονται ορισμένα από τα σχετικά σπάνια διακοσμημένα αγγεία με εικονιστικές παραστάσεις (ιωνικά, κορινθιακά και κορινθιάζοντα).

Ο στόχος όλων των εργασιών στο πλαίσιο της μελέτης του υλικού ήταν διπλός, όπως αναλύεται στην ανακοίνωση των καθηγητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχαήλ Τιβέριου, της Επίκ. Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Ελένης Μανακίδου και της Ερευνήτριας Β’ του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στη Ξάνθη, Δέσποινας Τσιαφάκη. Αφενός απέβλεπε στην τεκμηρίωση σημαντικού αριθμού κινητών ευρημάτων και αφετέρου στη διερεύνηση συγκεκριμένων ανασκαμμένων χώρων του αρχαίου οικισμού για την καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία τους. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκαν κατά το δυνατόν «κλειστά» σύνολα ευρημάτων που προέρχονται από χώρους ποικίλων δραστηριοτήτων, όχι μόνο οικοτεχνικού αλλά και εργαστηριακού χαρακτήρα. Ειδικότερα πέρσι, ασχοληθήκαμε με την ταξινόμηση, συγκόλληση και φωτογράφηση των κεραμικών θραυσμάτων που βρέθηκαν στη ΒΔ γωνία στο υπόσκαπτο μιας τομής (27-89δ), όπου είχαμε εντοπίσει δύο αρκετά μεγάλα υπόσκαπτα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Πρόκειται για τις γνωστές ημι-υπόγειες κυψελόμορφες κατασκευές (περισσότερες από 25 έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα), που είναι διάσπαρτες στον οικισμό.

No comments:

Post a Comment