Saturday, March 2, 2013

90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΕ


Ο διαδηλωτής, πρόσωπο της χρονιάς του 2011
Ο διαδηλωτής, πρόσωπο της χρονιάς του 2011 

Νέα Υόρκη
To Time, ένα από τα περιοδικά σταθμούς της αμερικανικής δημοσιογραφίας, που καθιέρωσε το είδος του newsmagazine, γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα ενενηκοστά του γενέθλια και υπενθυμίζει στους αναγνώστες του τα ιστορικά του πρωτοσέλιδα.

Παρόλο που η επιρροή του και κυκλοφορία του είναι μικρότερη από το παρελθόν, το δημιούργημα του Χένρι Λιους και του Μπρίτον Χάντεν (κυρίως όμως του πρώτου) παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά έντυπα εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Τα εξώφυλλά του, που από το 1928 απέκτησαν και διατηρούν ως σήμερα ένα χαρακτηριστικό κόκκινο πλαίσιο, αποτύπωσαν την αμερικανική και την παγκόσμια ιστορία, συχνά με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο.

Ιστορικό είναι αυτό του 1945 με το κόκκινο Χ που διαγράφει το πρόσωπα του Χίτλερ, μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας και λίγους μήνες αργότερα το μαύρο Χ που διέγραφε την ιαπωνική σημαία.

Πολυσυζητημένο και το εξώφυλλο του 1966 που ρωτούσε με κόκκινα γράμματα σε μαύρο φόντο «είναι ο Θεός νεκρός;», μια καλλιτεχνική έμπνευση της τελευταίας στιγμής που εξόργισε την Εκκλησία και πολλούς αναγνώστες.

Σημαντικός στο παρελθόν αλλά όχι ιδιαίτερα και σήμερα ο θεσμός του Άνδρα της Χρονιάς (και αργότερα του Προσώπου της Χρονιάς).

Σήμερα το Time είναι στο κέντρο ενός μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος και έχει επεκταθεί από νωρίς και με επιτυχία στο Ίντερνετ. Πρόσφατα δε είδε έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του, το Newsweek, να υποκύπτει στην νέα μιντιακή εποχή και να κλείνει.
 

No comments:

Post a Comment