Tuesday, May 11, 2010

TΡITH 11 ΜΑΙΟΥ 2010

*Αρχισαν να λειτουργουν τα θερινα κλαμπ της Θεσσαλονικης,όπως Hotel και Yacht.Το δευτερο κάθε Κυριακη προσφερει γευματα και καφε από τις 12 (τηλ. 2310-858595).Τρια μπητς μπαρ λειτουργουν ηδη στην Καλλικρατεια,ενώ στην παραλια της Επανομης ετοιμαζονται νεα και παλιοτερα μπητς μπαρ.
*Κάθε Τριτη το εισιτηριο κοστιζει 6,5 ευρω στα Ster Cinemas.
*Στο τελος του It’s all too much (από το αλμπουμ Yellow submarine των Beatles) ακουγονται Prince of Denmark’s march του Jeremiah Clarke και το Sorrow των Merseys (Νο4 στην Αγγλια το 1966).
*Το Every grain of sand του Bob Dylan (από το αλμπουμ του 1981 Shot of love) ηταν ένα από τα αγαπημενα τραγουδια του George Harrison.
*Οι δισκογραφικες εταιρειες στις ΗΠΑ κρατουσαν εως και 30% από τα ποσοστα των καλλιτεχνων στις αρχες της δεκαετιας του 90 για να καλυψουν,όπως ελεγαν,την δαπανη εισαγωγης στην τεχνολογια των DCC και MiniDisc.
*Ion ( Iosif η Josef )Ivanovici (1845-1902),Ρουμανος συνθετης που εγραψε περισσοτερα από 350 χορευτικα κομματια κι εμβατηρια.Σημερα το μονο γνωστο,παγκοσμιως,εργο του είναι το βαλς του 1880 «Τα κυματα του Δουναβεως»(The waves of Danube η Valurile Dunarii,όπως είναι ο πρωτοτυπος ρουμανικος τιτλος του).Το παρουσιασε o συνθετης για πρωτη φορα στην εκθεση του Παρισιου το 1899 και η δημιουργια του κατεκτησε αμεσως το κοινο.Ενα φιλμ για τον Β’ Παγκοσμιο Πολεμο με τιτλο Valurile Dunarii (1959)χρησιμοποιησε την συνθεση.Επισης μια διασκευη των Saul Chaplin-Al Jolson με τιτλο Anniversary song,ακουγεται από τον Al Jolson στην ταινια του 1947 The Jolson Story.Σε δισκους εγινε επιτυχια το 1947 στις ΗΠΑ σε πεντε εκτελεσεις,από τους Dinah Shore/Al Jolson/Guy Lombardo/Tex Beneke/Andy Russell.
*Σε ηλικια 16 χρονων η Αγγλιδα Arthur de Lulli (πραγματικο ονομα Euphemia Allen) συνεθεσε το 1877 το Chopsticks.Κοινα στοιχεια εχει και η δημιουργια του Aleksandr Borodin The koteletten polka ,γνωστη και ως «Παραφραση στο θεμα του Chopstics» (1880) .
*Ηταν ενας μουσικος που επαιζε «τσιτερ» στην Βιεννη ο Anton Karas (1906-85).Χαρη στην μουσικη του στην ταινια του 1949 «Ο τριτος ανθρωπος» τον χειροκροτησαν,μεταξυ αλλων,η Βασιλικη οικογενεια της Αγγλιας και ο Παπας.Τιμημενος και δοξασμενος όταν επεστρεψε στην πατριδα του οι συμπατριωτες του από φθονο δεν του φερθηκαν καθολου καλα.
*Γλωσσολογικα:sex από το εξις.Η λεξη δασυνεται και η δασεια μετατρεπεται σε σιγμα και = s+εξις.
*Οροσημα στην ιστορια του ραδιοφωνου…
1896-2 Ιουνιου.Στην Αγγλια,ο Μαρκονι εξασφαλιζει την ευρεσιτεχνια ενός συστηματος ασυρματης επικοινωνιας και αργοτερα εκπεμπει και λαμβανει σηματα του κωδικα Μορς σε αποσταση 3 χιλιομετρων.
*Εγιναν επιτυχιες στην Αγγλια αφου χρησιμοποιηθηκαν σε διαφημισεις.
THE JOKER-Steve Miller Band 1973
BLUE VELVET-Bobby Vinton 1963
WHEN A MAN LOVES A WOMAN-Percy Sledge
STAND BY ME-Ben E. King
WONDERFUL WORLD-Sam Cooke
I HEARD IT THROUGH THE GRAPEVINE-Marvin Gaye
*Το τραγουδι που ακουγεται στα λονδρεζικα παμπ Down at the old bull and bush ,γνωστο και ως Under the Anheuser bush ,είναι συνθεση του 1903.
*Ηταν επιτυχιες στην Γαλλια το 1971:
Pour un flirt-Michel Delpech
A solitude-Leo Ferre
Oh ma jolie Sarah-Johnny Hallyday
Mamy ble-Nicoletta
Fidele-Charles Trenet

No comments:

Post a Comment