Monday, May 10, 2010

HAVAH NAGILAH

HAVAH NAGILAH
Συμβολο της εβραικης κουλτουρας και ζωης


Όταν ο Βρετανος στρατηγος Sir Edmund Allen εδιωξε τους Τουρκους από την Ιερουσαλημ το 1917 ο Abraham Zebi Idelsohn αποφασισε να συμβαλει στον γενικο εορτασμο γραφοντας ένα νέο τραγουδι χαρας και αισιοδοξιας.Ηταν ο μαεστρος μιας
εφηβικης χορωδιας,ενας καθηγητης μουσικης που ειχε ειδικοτητα στην ιστορια της εβραικης μουσικης.Ο ιδιος κυκλοφορησε έναν 10τομο Θησαυρο Ανατολικων Εβραικων Μελωδιων,που τυπωθηκε σε τρεις γλωσσες,ενώ ηχογραφησε και πολλα παλια,βιβλικα τραγουδια που κινδυνευαν να χαθουν για παντα.
Η μελωδια που επελεξε για το τραγουδι της νικης ηταν μια χασιδικη nigun(παραδοσιακη μελωδια) ,που ειχε ακουσει όταν ηταν παιδι.Ορισμενοι ιστορικοι και μουσικολογοι αναφερουν ότι οι ριζες της μελωδιας βρισκονται στην Μπουκοβινα,που σημερα ένα μερος της ανηκει στην Ρουμανια κι ένα στην Ουκρανια και την χρονολογουν στον 18ο η 19ο αιωνα.
Ο Idelsohn εκανε έναν διαγωνισμο αναμεσα στους νεαρους τραγουδιστες της χορωδιας του για να βρει τους καλυτερους στιχους.Νικητης αναδειχθηκε ο Moshe Nathanson,που αργοτερα πηγε στις ΗΠΑ ως ερμηνευτης Παλαιστινιακων φολκλορικων τραγουδιων.
Το Havah Nagilah παραμενει ως σημερα κυριαρχο συμβολο της εβραικης κουλτουρας και ζωης.
Στις ΗΠΑ εγινε επιτυχια ως Dance,everyone dance από την Betty Madigan το 1958 και ως Now από την Lena Horne το 1963.Το δευτερο με ειδικους στιχους χρησιμοποιηθηκε ως τραγουδι διαμαρτυριας στο κινημα των μαυρων.
Με τιτλο Havah nagilah το ηχογραφησαν από το 1957 και μετα οι:Harry Belafonte/Connie Francis/Arthur Lyman/Chubby Checker/Earl Grant/Eddie Fisher/Mantovani/Stanley Black/Bert Kaempfert/New Christy Minstrels/Neil Diamond/Spotniks/Glen Campbell και δεκαδες αλλοι.
Στην ταινια Snatch το ερμηνευει ο John Murphy.

No comments:

Post a Comment