Tuesday, March 31, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ  #76

SLEIGH RIDE
Το 1948, ο ενορχηστρωτής της Boston Pops Orchestra, Leroy Anderson, συνέθεσε το «Sleigh Ride». Η πρώτη ηχογράφηση ήταν από αυτή την ορχήστρα, που διηύθυνε ο
Arthur Fiedler. Tο 1950, ο Mitchell Parish πρόσθεσε τους στίχους κι ακουλούθησαν δεκάδες φωνητικές εκτελέσεις από τους Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Jo Stafford, Johnny Mathis, Andy Williams, Carpenters, Kenny Rogers – Dolly Parton κ. ά. Η πιο εμπορική εκτέλεση ήταν με την Boston Pops Orchestra και διευθυντή τον Arthur Fiddler (1949).

SLEIGH RIDE IN JULY
Οι στίχοι είναι του Johnny Burke και η μουσική του James Van Heusen (1944), που το έγραψαν για την ταινία «Belle of Yukon», όπου το ερμηνεύει η Dinah Shore. Ήταν υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ το 1945. Σε δίσκους το έκαναν επιτυχία το 1945 οι: Dinah Shore με την ορχήστρα Al Sack, Bing Crosby, Tommy Dorsey, Les Brown.

SMILE
Για την τελευταία βουβή ταινία του «Modern times» (που περιείχε, όμως, μουσική και εφέ) ο Charlie Chaplin έγραψε το 1936 το «Smile», στο οποίο μόλις το 1954 προστέθηκαν στίχοι των John Turner (ή Jimmy Phillips) και Geoffrey Parsons. Οι δημοφιλέστερες εκδόσεις σε δίσκους ήταν από τους Nat «King» Cole (10/ 54), Sunny Gale (19/ 54), Tony Bennett (73/ 59), Timi Yuro (42/ 61), Ferrante and Teicher (94/ 62), Betty Everett and Jerry Butler (42/ 65). Για το άλμπουμ του «I’ll buy you a star» (38/ 61) το ηχογράφησε και ο Johnny Mathis, που γεννήθηκε το 1935 στο Σαν Φρανσίσκο. Σπούδαζε όπερα από 13 χρονών πριν ασχοληθεί με το μοντέρνο τραγούδι. Το 1956, στη Νέα Υόρκη εμφανίζεται με επιρροές τζαζ στις ερμηνείες του, αλλά ο υπεύθυνος ρεπερτορίου και καλλιτεχνών της Columbia Records, Mitch Miller, τον υποχρεώνει να στραφεί στις μπαλάντες της ποπ. Από το 1957-92 είχε 44 τραγούδια και 66 άλμπουμ στο hit parade.

SMOOTH SAILING
Μολονότι δεν ήταν πρώτη η Ella Fitzgerald που παρουσίασε το scat singing, τη φωνητική ερμηνεία συνθέσεων χωρίς στίχους, αλλά με συλλαβές χωρίς νόημα, το στιλ αυτό συνδέθηκε κυρίως με το όνομά της. Για πρώτη φορά λέγεται ότι τραγούδησε έτσι ο Jelly Roll Morton το 1906-7, το στιλ καθιέρωσε το 1926 ο Louis Armstrong, όταν ξέχασε τους στίχους του «Heebie jeebies», και αργότερα το υιοθέτησε και ο Cab Calloway. Μια από τις δημοφιλέστερες ερμηνείες της Fitzgerald στο scat singing είναι το «Smooth sailing», όπου την συνοδεύουν ο οργανίστας Bill Doggett και οι Ray Charles Singers (23/ 51).

SNOWFALL
Η μουσική του «Snowfall» (1941) είναι του πιανίστα-ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας Claude Thornhill, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ήταν μουσικός διευθυντής του Tony Bennett. Το 1958, προστέθηκαν στίχοι από τον Ray Charles. Έγινε επιτυχία σε δίσκους μόνο από τον Claude Thornhill και την ορχήστρα του (1941).

SOFTLY, AS IN A MORNING SUNRISE
Όταν το 1928 ο Sigmund Romberg σε στίχους του Oscar Hammerstein II έγραψε το τραγούδι «Softly, as in a morning sunrise» για την οπερέτα «New Moon», λίγοι πρόσεξαν τον πλεονασμό του τίτλου «morning sunrise» –μήπως, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι απογευματινή η ανατολή του ηλίου; Το θέμα, πάντως, αυτής της παθιασμένης μπαλάντας είναι η απιστία της γυναίκας. Στην κινηματογραφική έκδοση του 1940 όπου πρωταγωνιστούν η Jeanette MacDonald και ο Νelson Eddy, την ερμηνεύει ο δεύτερος (1901-67). Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο θεατρικό έργο και στο φιλμ είναι ότι στη σκηνή η υπόθεση διαδραματίζεται στην τσαρική Ρωσία, ενώ στην οθόνη στη Νέα Ορλεάνη.

SOFT SUMMER BREEZE
Ο μαύρος πιανίστας της τζαζ Eddie Heywood, που ήταν παράλληλα συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας κι ενορχηστρωτής, γεννήθηκε το 1915 στην Ατλάντα. Διδάχθηκε πιάνο από τον πατέρα του, που ήταν πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας. Παίζει επαγγελματικά πιάνο από 14 χρονών. Από το ’41 και μετά έχει δική του μπάντα. Το 1941, η Billie Holiday ηχογραφεί με το οκτέτο του. Το 1943, διευθύνει ένα τρίο. Το 1946, εμφανίζεται με το γκρουπ του σε δύο ταινίες («The dark corner» και «Junior prom») Από το 1947-50 παθαίνει μερική παράλυση στα χέρια και δεν μπορεί να εργαστεί. Όταν ξεπερνάει το πρόβλημά του ενδιαφέρεται περισσότερο για την σύνθεση. Η δημιουργία του «Canadian sunset» σημειώνει μεγάλη επιτυχία (2/ 56), όταν ηχογραφείται από την ορχήστρα Hugo Winterhalter με πιανίστα τον ίδιο. Ηχογραφεί μόνος του μία δική του σύνθεση, το «Soft summer breeze», ένα ήσυχο, μελωδικό, τρυφερό κομμάτι, που αποτελεί την δεύτερη και τελευταία επιτυχία της καριέρας του (11/ 56). Δραστήριος έως και τη δεκαετία του ’80. Πέθανε το 1989. Το «Soft summer breeze» έκαναν επιτυχία και οι Diamonds, στη φωνητική του εκτέλεση, με στίχους της Judy Spencer (34/ 56).

SOMEBODY ELSE IS TAKING MY PLACE
Oι στίχοι και η μουσική έχουν τις υπογραφές των Dick Howard, Bob Ellsworth, Russ Morgan (1937). Πρώτη το παρουσίασε η ορχήστρα του Russ Morgan. Aκούγεται στις ταινίες του 1942 «Strictly in the groove» (φιλοξενεί 16 τραγούδια στα 59 λεπτά διάρκειάς της) και «Call of the canyon». Σε δίσκους έγινε επιτυχία από τις ορχήστρες Benny Goodman κι ερμηνεύτρια την Peggy Lee (και το 1942 και το 1948) και Russ Morgan με φωνητικά των Morganaires.

SOMEONE’S ROCKING MY DREAM BOAT
Το 1941, οι Leon Rene, Emerson Scott, Otis Rene συνέθεσαν το «Someone’s rocking my dream boat» που έκαναν επιτυχία μόνο οι Ink Spots (1942). Ακούγεται στην ταινία του 1942 «Juke girl», όπου πρωταγωνιστούν οι Ann Sheridan – Ronald Reagan.

SOMETHING SENTIMENTAL (FOR TWO)
Για το τραγούδι αυτό του 1943 συνεργάστηκαν οι Frank Ryerson («Blue Champagne» – 1941), Irving Taylor («Everybody loves somebody» – 1948) και ο τραγουδιστής-τρομπετίστας-διευθυντής ορχήστρας Vaughn Monroe. Σε δίσκους το «Something sentimental» έγινε επιτυχία μόνο από την ορχήστρα Vaughn Monroe με ερμηνευτή τον ίδιο και τις Norton Sisters (1945).
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment