Monday, March 30, 2020



ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ   #75

SING SING SING
Η πιο διάσημη εκτέλεση της ορχήστρας του Benny Goodman είναι μια ηχογράφηση του 1937. Ήταν η σύνθεση «Sing sing sing», που έγραψε ο Louis Prima το 1936. Στον δίσκο του Goodman, εκτός από τον μαέστρο που παιζει κλαρινέτο, συμμετείχαν με σόλο ο τρομπετίστας Harry James και ο ντράμερ Gene Krupa. Για τον Krupa ήταν η τελευταία επιτυχία πριν εγκαταλείψει την ορχήστρα. O Goodman χρησιμοποίησε την ενορχήστρωση του Jimmy Mundy για να ηχογραφήσει το κομμάτι που είχε διάρκεια 8’ 44. Τότε, όταν κυκλοφόρησε, κατελάμβανε τις δύο όψεις ενός 12ιντσου δίσκου 78 στροφών της Victor. Η εκτέλεση περιλαμβάνει και τμήμα της σύνθεσης «Christopher Columbus» που έκανε επιτυχία ο Goodman το 1936. 

SIX LESSONS FROM MADAME LA ZONGA
Το 1939, έγραψαν το τραγούδι οι Charles Newman – James Monaco. Ήταν τόσο δημοφιλές ώστε δάνεισε τον τίτλο του σε ταινία του 1941, όπου και ακούγεται. Πρωταγωνίστρια του φιλμ είναι η Lupe Velez στον ρόλο της Madame La Zonga, το αστέρι ενός νυχτερινού κλαμπ με το ίδιο όνομα. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1940 από τον Jimmy Dorsey και από τον Charlie Barnet.

SIXTEEN TONS
Γιος ενός ανθρακωρύχου, ο Merle Travis (1917-83) υπήρξε προικισμένος τραγουδοποιός αλλά και τραγουδιστής. Έπαιξε στην ταινία «From here to eternity». Έγραψε τραγούδια όπως «Smoke, smoke, smoke, smoke (that cigarette)» και το γνωστότερο «Sixteen tons» που, όμως, δεν έκανε ο ίδιος επιτυχία, αλλά ο Tennessee Ernie Ford (1/ 55). Το τραγούδι είχε τόσο μεγάλη απήχηση που έγινε στόχος παρωδίας από το κωμικό ντουέτο της country μουσικής Homer & Jethro.

SKATER’S BOOGIE
Το 1837, γεννήθηκε στο Στρασβούργο ο συνθέτης και πιανίστας Emile Waldteufel, που έγραψε περισσότερους από 250 χορευτικα τραγουδια, κυρίως βαλς, μεταξύ των οποίων «Espania» και «Estudiantina». Από το 1865 ήταν πιανίστας της Βασιλικής Αυλής. Πέθανε στο Παρίσι, το 1915. Μια από τις μελωδίες του, που ακούγονται και σήμερα είναι η σύνθεση «Les Patineurs» (Οι πατιναδόροι), ένα βαλς γνωστό με τίτλο «The skaters», που γράφτηκε το 1882. Αυτό το βαλς ηχογραφήθηκε από τους George Melachrino, Mantovani, Roger Williams, Frank De Vol, Ferrante & Teicher, Jo Ann Castle κ. ά.

SΚΟKIAN
Ένα τραγούδι της νότιας Αφρικής, το «Skokian», πήρε το όνομά του από ένα ποτό της φυλής των Ζουλού. Το συνέθεσε ο Αφρικανός August Msarurgwa, και αργότερα πρόσθεσε αγγλικούς στίχους ο Tom Glazer. Η πρώτη ηχογράφηση, με προέλευση την Αφρική, έγινε επιτυχία και στις ΗΠΑ. Ήταν από τους Bulawayo Sweet Rhythms Band (17/ 54). Ακολούθησαν οι Ralph Marterie (3/ 54), Four Lads (7/ 54), Ray Anthony (18/ 54), Bill Haley and His Comets (70/ 60). O Ralph Marterie, επονομαζόμενος και «Caruso της τρομπέτας», γεννήθηκε το 1914 στη Νάπολη της Ιταλίας, αλλά μεγάλωσε στο Σικάγο. Η ορχήστρα του είχε εννέα επιτυχίες από το 1951-57, μεταξύ των οποίων και το «Shish Kebab» (10/ 57). Πέθανε το 1978.

SKYLARK
Σ’ έναν κορυδαλλό αναφέρονται οι στίχοι του Johnny Mercer (1942). H μουσική υπογράφεται από τον Hoagy Carmichael. Oι δυο τους συνεργάστηκαν και σε άλλες επιτυχίες όπως «Lazybones» (1933), «In the cool, cool, cool of the evening» (1951). To «Skylark» έγινε επιτυχία σε τέσσερις εκτελέσεις το 1942 από τους Dinah Shore, Glenn Miller – Ray Eberle, Harry James – Helen Forrest, Bing Grosby.

SKYLINER
Από την ορχήστρα του σαξοφωνίστα και τραγουδιστή Charlie Barnet, η οποία ήταν από τις δημοφιλέστερες μπάντες του swing στις αρχές της δεκαετίας του ’40, πέρασαν καλλιτέχνες όπως ο Billy May, o Neal Hefti και ο Buddy De Franco. Και ακόμα με τον Barnet συνεργάστηκε το 1941 η Lena Horne. Από το 1936-46 η ορχήστρα Charlie Barnet είχε 26 επιτυχίες, με δημοφιλέστερη την δημιουργία του 1939 «Cherokee». Ένα από τα πιο γνωστά οργανικά κομμάτια της μπάντας ήταν η σύνθεση του ίδιου του Barnet «Skyliner» που αγαπήθηκε το 1945. Ο Charlie Barnet πέθανε το 1991, σε ηλικία 78 χρόνων.

SLEEP WALK
Οι Santo and Johnny ήταν ένα κιθαριστικό ντουέτο που είχε έξι επιτυχίες από το 1959-64, με μεγαλύτερη το «Sleep walk». Το έγραψαν οι ίδιοι, ο Santo Farina (γεννημένος το 1937) κι ο αδελφός του Johnny Farina (γεννημένος το 1941), που παίζουν κιθάρα από 9 και 12 χρονών αντίστοιχα. Τους βοήθησε στην μελωδία και η αδελφή τους Ann Farina. Το «Sleep walk» δεν έγινε μόνο μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ (1/ 59 και χρυσός δίσκος) αλλά και στην Ευρώπη, όπου το 1959 κυκλοφορούσαν πάνω από είκοσι διασκευές, μεταξύ των οποίων και της Caterina Valente, η οποία το ηχογράφησε σε γαλλική και γερμανική έκδοση. Ήταν, βέβαια, η εποχή από το 1955-62, όπου οι ΗΠΑ είχαν κατακλυσθεί από σειρά οργανικών δίσκων, οι οποίοι είχαν μεγάλη απήχηση. Την εποχή που οι Santo and Johnny ήταν καθισμένοι για δύο εβδομάδες στην κορυφή, τον θρόνο τους απειλούσαν οι Browns («The Three Bells»), Everly Brothers («Till I kissed you»), Phil Phillips («Sea of love»)

SLEEPY LAGOON
Ο Βρετανός συνθέτης Sir Eric Coates έγραψε το 1930 ένα συμφωνικό έργο με τίτλο «By a sleepy lagoon». Το 1942, ο Αμερικανός στιχουργός Jack Lawrence –με την άδεια του δημιουργού– πρόσθεσε στίχους και το βάπτισε «Sleepy Lagoon». Έγινε επιτυχία στην οργανική εκτέλεση του Harry James (1/ 42) και στην φωνητική της Dinah Shore (18/ 42). Lagoon σημαίνει λιμνοθάλασσα κοραλλιογενούς νησιού. Ο συνθέτης και βιολιστής Sir Eric Coates, έζησε από το 1886 έως το 1957. Την Dinah Shore στην ηχογράφηση συνοδεύει η ορχήστρα Leonard Joy.

SLEEPY SERENADE
Για την ταινία του 1941 «Hold that ghost» (πρωταγωνιστές οι Abbott & Costello) έγραψαν οι Mort Greene – Lou Singer το «Sleepy serenade». Το ερμήνευσαν οι Andrews Sisters, που είχαν και μια από τις τρεις δημοφιλείς εκδόσεις σε δίσκους (22/ 41). Οι άλλες δύο ήταν από τους Woody Herman (22/ 41), Claude Thornhill (27/ 41). Τις Andrews Sisters συνοδεύει η ορχήστρα Ted Lewis.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment