Sunday, March 29, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ       #74

SHEIK OF ARABY
Η ταινία του βωβού κινηματογράφου «The sheik» (ο σεΐχης), που έκανε πάταγο το 1921, δημιουργώντας τον θρύλο του Rudolph Valentino, αποτέλεσε την έμπνευση για μια σύνθεση του Ted Snyder σε στίχους Harry B. Smith – Francis Wheeler με τίτλο «The sheik of Araby». Το 1922, την ερμήνευσε ο Eddie Cantor στην θεατρική παράσταση «Make it snappy» και το 1940 στην ταινία «Tin Pan Alley» οι Alice Faye, Betty Grable, Billy Gilbert. Η δισκογραφική επιτυχία της σύνθεσης αρχίζει το 1922 (από την Club Royal Orchestra και από τον Ray Miller), συνεχίζεται το 1939 (με την ορχήστρα Jack Teagarden), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα κυκλοφορεί και η παρωδία της από τον Spike Jones (19/ 43). Τέλος υπάρχουν άλλες δύο δημοφιλείς εκδόσεις: των Super Sonics (22/ 53) και του Lou Monte με την ορχήστρα Joe Reisman (54/ 58), ο οποίος πολιτογραφεί Ναπολιτάνο τον δικό του «Σεΐχη».

SHEPHERD SERENADE
Οι στίχοι είναι του Kermit Goell και η μουσική του Fred Spielman (1941). Σε δίσκους έγινε επιτυχία από τους Horace Heidt & His Musical Knights με ερμηνευτές τους Larry Cotton, Fred Lowery, The Glee Club και από τον Art Jarrett (1941) και από τον Bing Crosby (1942). Είναι διαφορετικό τραγούδι το «The shepherd’s serenade» (1929).

SΗΟΟ FLY PIE AND APPLE PAN DOWDY
Ο στιχουργός Sammy Gallop, που έγραψε «Elmer’s Tune» και «Wake the town and tell the people» και ο συνθέτης Guy Woods, υπεύθυνος για τα «Faith can move mountains» «Τill then», «My one and only love», υπογράφουν την επιτυχία του 1946 «Shoo fly pie and apple pan dowdy», που μόνο τότε γνώρισε τρεις διαφορετικές ερμηνείες. Από την ορχήστρα Guy Lombardo, την ορχήστρα Stan Kenton με τραγουδίστρια την June Christy (που έγινε χρυσός δίσκος) και από την Dinah Shore που την συνοδεύει η ορχήστρα Sonny Burke.

SHORT SHORTS
Το κουαρτέτο Royal Teens είχε το 1958-59 τρεις επιτυχίες. Η πρώτη ήταν και η μεγαλύτερη. Ήταν το «Short shorts» που έγραψαν τα μέλη του γκρουπ Tom Austin, Bob Gaudio, Bill Dalton, Bill Crandall. O Bob Gaudio, πιανίστας τότε, έγινε διάσημος το 1960 πηγαίνοντας στους Four Seasons. Οι Royal Teens ονομάστηκαν «Teens» γιατί ήταν όλοι τινέιτζερ. To «Short shorts» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1957, αλλά έγινε επιτυχία έναν χρόνο αργότερα, όταν ξανακυκλοφόρησε (3/ 58).

SHRIMP BOATS
Τα τραγούδια των ψαράδων έχουν πάντα σχέση με την θάλασσα. Όταν τα καΐκια επιστρέφουν φορτωμένα, είναι ευκαιρία για τραγούδι και για διασκέδαση. «Τα καΐκια με τις γαρίδες έρχονται, θα ’χει χορό απόψε», λένε οι στίχοι της σύνθεσης του 1951 «Shrimp boats», που έγραψαν οι Paul Mason, Howard Weston, Paul Weston. O Paul Weston έδωσε το τραγούδι στην σύζυγό του Jo Stafford κι αυτή το έκανε μεγάλη επιτυχία (2/ 51 και χρυσός δίσκος). Στην ηχογράφηση την συνοδεύουν το χορωδιακό συγκρότημα Norman Luboff Choir και η ορχήστρα του Paul Weston, ο οποίος ήταν μουσικός διευθυντής-ενορχηστρωτής της Capitol από το 1943-50 και μετά της Columbia πριν ξαναγυρίσει το 1958 στην Capitol. H Stafford γεννήθηκε το 1920. Στην αρχή τραγουδούσε με την ορχήστρα Tommy Dorsey –και μόνη και με τους Pied Pipers (1940-43). Με δική της τηλεοπτική εκπομπή το 1954-55. Μαζί με την Dinah Shore ήταν οι δύο δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της περιόδου πριν από την εμφάνιση του rock ’n’ roll (1940-54). Από το 1944-57 είχε 77 προσωπικές επιτυχίες. Το «Shrimp boats» έκαναν, επίσης, επιτυχία η Dolores Gray με την ορχήστρα Tutti Camarata (16/ 52) και ο Mickey Katz (28/ 52), που ηχογράφησε την παρωδία του τραγουδιού με τίτλο «Herring boats», όπου τα αλιευτικά σκάφη φέρνουν ρέγγες.

SILENT NIGHT
Το 1818, στο χωριό Hallein των αυστριακών Άλπεων ο ιερέας Joseph Mohr έγραψε τους στίχους, ενώ ο οργανίστας Franz Gruber πρόσθεσε την μουσική το 1871 και το «Τραγούδι από τον ουρανό», όπως το ονόμασαν, το ψιθύρισαν όλοι οι κάτoικοι ανήμερα τα Χριστούγεννα. Λίγο αργότερα, ένα φωνητικό συγκρότημα, οι αδελφές Strasser, το παρουσίασαν στην Λιψία, όπου τις άκουσαν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Σαξονίας. Γοητευμένοι από την μελωδία ζήτησαν να την ερμηνεύσουν στην βασιλική αυλή για τα παιδιά τους. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία της επιτυχίας του «Άγια Νύκτα» (Stille nacht), που έμελλε να γίνει το πιο πολυ-ηχογραφημένο τραγούδι του 20ού αιώνα. Η πρώτη γνωστή ηχογράφησή του ήταν το 1905 στις ΗΠΑ από το κουαρτέτο Haydn, αλλά η πιο εμπορική ήταν του Bing Crosby το 1935 (που πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα) με συνοδεία του κουαρτέτου Guardsmen. O Bing χάρισε όλα τα ποσοστά του από τον δίσκο για να ενισχύσει τις αμερικάνικες αποστολές στην Κίνα και αργότερα για την δημιουργία κέντρου ψυχαγωγίας για τον αμερικάνικο Στρατό. 

SINCERELY
Οι τρεις αδελφές Phyllis, Christine, Dorothy τραγουδούσαν από μικρές σε εκκλησιαστικές χορωδίες, ώσπου έγιναν γνωστές από την εκπομπή του Arthur Godfrey «Talent Scouts». O θρυλικός ντισκ τζόκεϊ Alan Freed ήταν που τις βάφτισε McGuire Sisters. Από το 1954-64 είχαν 32 επιτυχίες. Μεγαλύτερη ήταν το χρυσό «Sincerely» (1/ 55 για 10 εβδομάδες). 

SINGING IN THE RAIN
To «Singing in the rain» δεν ξεκίνησε από την ομώνυμη ταινία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ούτε ο Gene Kelly ήταν ο πρώτος που το ηχογράφησε. Οι Nacio Herb Brown (μουσική) – Αrthur Freed (στίχοι) το έγραψαν για την ταινία του 1929 «Hollywood Revue of 1929» όπου το ερμηνεύουν οι Cliff Edwards, The Brox Sisters, The Rounders. Το 1932, το είπε ο Jimmy Durante στο «Speak easily», το 1940 το απέδωσε η Judy Garland στο φιλμ «Little Nellie Kelly» και, τέλος, το 1952, το έκανε αθάνατο σε μία από τις ωραιότερες σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου, στο έργο «Singin’ in the rain», o Gene Kelly. Στην ταινία παίζουν ακόμα οι Donald O’Connor, Debbie Reynolds, Rita Moreno, Cyd Charisse. Μια από τις πιο σπάνιες ηχογραφήσεις είναι του Sammy Davies Jr, που το ερμήνευσε στην τηλεοπτική εκπομπή του Johnny Carson «The tonight show» το 1974. Ο Sammy Davies γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη και πέθανε το 1990. Μίμος, χορευτής, μουσικός, ηθοποιός και τραγουδιστής ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, χορεύοντας, σε ηλικία δύο χρονών. Υπήρξε σύζυγος της Μay Britt και στενός συνεργάτης του Frank Sinatra και του Dean Martin.

SINGIN’ THE BLUES
Θύμα της πολυομελίτιδας από τριών χρονών ήταν ο 20χρονος Melvin Endsley, όταν συνέθεσε το 1954 το «Singin’ the blues», που πρώτος ηχογράφησε ο Marty Robbins (17/ 56), αλλά έκανε τεράστια επιτυχία ο Guy Mitchell (1/ 56 για δέκα εβδομάδες και χρυσός δίσκος). Ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Mitchell (πραγματικό όνομα Al Cernik) γεννήθηκε το 1927 στο Ντιτρόιτ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, τραγούδησε για μικρό χρονικό διάστημα με την ορχήστρα Carmen Cavallaro. Ήταν ο Mitch Miller της Columbia Records που τον ονόμασε Guy από το «nice guy» (ωραίο, καλό παιδί) και Mitchell από το δικό του όνομα. Εμφανίστηκε στις ταινίες «Those red heads from Seattle» (1953), «Red Garters» (1954). Από το 1950-60 είχε 26 επιτυχίες με μεγαλύτερη το «Singin’ the blues». Πέθανε το 1999.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment