Ένα από τα πιο φιλόξενα µέρη της Ελλάδας, η Λήµνος, προσφέρεται για εκείνους που αναζητούν χαλαρές διακοπές και ηρεµία. Ένα πανέµορφο νησί µε ηφαιστειογενές τοπίο και καταπληκτικούς παραδοσιακούς οικισµούς. Η Λήµνος µπορεί να υπερηφανεύεται και για κάτι ακόµα, πολύ σηµαντικό… Τα φηµισµένα από αρχαίων χρόνων ακόµα τοπικά προϊόντα της, την ποικιλία, την ποσότητα και την ποιότητα στα ψάρια της και τα κατάλληλα µέρη για να τα απολαύσεις όλα αυτά!
Από την Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)
Φωτογραφίες: Αρχείο, Shutterstock
Λήμνος, Αιγαίο

Τι θα δείτε και θα κάνετε στη Λήμνο

Το κάστρο της Μύρινας 

Ή αλλιώς “Παλιόκαστρο” όπου πολλές ιστορικές περίοδοι έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωµα τους σε αυτό.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας 

Το νησί φηµίζεται για τους αρχαιολογικούς του χώρους. Ένας από τους πιο σηµαντικούς είναι αυτός της Ηφαιστείας που θα τον συναντήσετε πηγαίνοντας βορειοανατολικά, κοντά στο Κοντοπούλι.

Το Ιερό των Καβείρων 

Κοντά στο χωριό Παναγιά θα συναντήσετε το Ιερό των Καβείρων, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η µύηση των πιστών στα Καβείρια Μυστήρια.

Βόλτα στην Πολιόχνη

Κάντε µια βόλτα µέχρι την Πολιόχνη, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης! Το καλοκαίρι του 1930, η Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ανακάλυψε την προϊστορική πόλη Πολιόχνη, και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σηµαντικά αξιοθέατα του νησιού.

Επισκεφτείτε το πρώτο βουλευτήριο του κόσµου!

Η Κοινοτική Αποθήκη και η Αίθουσα Συνελεύσεων (βουλευτήριο) που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, αποδεικνύουν ότι η Λήµνος εισήγαγε πρώτη θεσµούς συλλογικής διακυβέρνησης στο Αιγαίο και στον κόσµο γενικότερα.
Λήμνος, Αιγαίο

Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Η “Παναγιά η Κακαβιώτισσα”, είναι ένα γραφικό ξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στη Λήμνο και διακρίνεται για τη μοναδικότητά του στον κόσμο λόγω της αρχιτεκτονικής του. Αυτό γιατί βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει σκεπή! Ονομάστηκε έτσι από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται. 

Ο παλαιολιθικός οικισμός στο Λουρί

Πρόσφατες ανασκαφές απ’ το αρχαιολογικό τµήµα του ΑΠΘ το 2009 στην περιοχή Λουρί κοντά στο χωριό Φισίνη, έφεραν στο φως έναν οικισµό και λίθινα εργαλεία εξαιρετικής ποιότητας της επιπαλαιολιθικής εποχής, ηλικίας 14.000 ετών! Ανάµεσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Porto Palace, στην περιοχή του Αυλώνα µετά τα Ρηχά Νερά, υπάρχει το ιερό της Αρτέµιδος. Δείτε από κοντά τις χρυσές αµµοθίνες. Στο Βόρειο µέρος του νησιού γνωστές είναι οι χρυσές αµµοθίνες που αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόµενο. Πρόκειται για αµµώδεις λόφους που δηµιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άµµου.

Η γαστρονομία του νησιού

Τέλος, το νησί εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του µε τις δηµοφιλείς τοπικές γεύσεις. Μεγάλη παράδοση έχει σε τυριά, µέλι και σιτηρά αλλά και στο κρασί Πολύ γνωστό και προϊόν ΠΟΠ είναι το Ληµνιό ή αλλιώς Καλαµπάκι (ποικιλία κόκκινου).