Ο Ακούν είναι χαμογελαστός και ευδιάθετος. Παρά το ότι ζει σε μια σκηνή, μαζί με σαράντα ακόμη Αφγανούς και Πακιστανούς, σε μια αλάνα γεμάτη σκουπίδια, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης την οποία έχουν μετατρέψει σε πρόχειρο καταυλισμό, αφού τα επίσημα καμπ δεν τους δέχονται. «Είμαι νοσοκόμος» μου λέει και συνεχίζει: «Αρχικά ήμουν νοσοκόμος στον Αφγανικό στρατό και μετά στον Αμερικάνικο. Σε κάποια στιγμή οι Ταλιμπάν με απείλησαν κι έτσι αναγκάστηκα να φύγω από την χώρα. Οι Αμερικάνοι είχαν φύγει. Πήγα στην πρεσβεία και ζήτησα βοήθεια, αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούν να με βοηθήσουν».
Ο Ακούν μιλάει καλά Αγγλικά και αστειεύεται με τους φίλους του. Είναι η ώρα που εθελοντές μοιράζουν το βραδινό φαγητό στους σαράντα περίπου κατοίκους του πρόχειρου καταυλισμό και σε ακόμη περισσότερους που εμφανίζονται σιγά σιγά από τα γύρω στενά. Σε όλη την περιοχή, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και υπόγεια, ζουν εκείνοι που δεν τους δέχονται στους επίσημους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Σε κάποια στιγμή ο Ακούν αρχίζει να μου λέει για τις επιθέσεις με Drone που έκαναν οι Αμερικάνοι σε θέσεις των Ταλιμπάν γύρω από το χωριό του. Ζούσε στην επαρχία Badakhshan σε ένα χωριό του οποίο το όνομα δεν κατάφερα να καταλάβω και να συγκρατήσω. Εκείνο που συγκράτησα όμως και μου έκανε εντύπωση, ήταν το εξής: «Όταν βομβαρδίζανε θέσεις με Drone τρέχαμε εμείς στους κρατήρες που δημιουργούνταν και ψάχναμε για πετράδια. Η περιοχή μας έχει πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Πηγαίναμε λοιπόν και μαζεύαμε λίθους, γιατί οι βόμβες δημιουργούσαν βαθιούς κρατήρες και τα πετράδια έβγαιναν στην επιφάνεια» μου είπε. «Και τι κάνατε τα πετράδια;» τον ρώτησα. «Τα πηγαίναμε στην Καμπούλ και τα πουλούσαμε. Έξι με επτά δολάρια το κάθε ένα» μου απάντησε. «Μα αυτά στοίχιζαν περισσότερο. Γιατί δεν πήρες μερικά μαζί σου για να τα πουλήσεις στην Ευρώπη;» ήταν η εύλογη απορία μου. «Μα αυτό είναι παράνομο. Είναι smuggling» μου είπε χαρακτηριστικά. Έμεινα άφωνος. Ο Ακούν, ρίσκαρε την ζωή του περνώντας τόσα σύνορα, προκειμένου να φύγει από το Αφγανιστάν, όμως θεώρησε παράνομο να περάσει μαζί του και μερικά πετράδια.
Μια επίσημη έρευνα του πανεπιστημίου της Καμπούλ το 2016, αναφέρει ότι κάθε χρόνο, το λαθρεμπόριο πολυτίμων λίθων από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν αποφέρει κέρδη ύψους 267 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα πετράδια αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τους Ταλιμπάν μετά τα ναρκωτικά.ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΑΣ
No comments:
Post a Comment