Αρθρο του κ. Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί κοίτασμα του μεγέθους του ισραηλινού Λεβιάθαν», ξυπναει μνήμες για μια υπόθεση ξεχασμένη, κατά περίεργο τρόπο.
Η ΔΕΠ με την ίδρυσή της το 1985, παραχώρησε 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς διαγωνισμό. Αποτέλεσμα της ως άνω ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ στην Επανομή ξεκίνησαν το 1985, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν το 1989 όταν και βρέθηκαν δύο κοιτάσματα 19 και 9 εκατ. κυβικών μέτρων.
ΤΟ ΠΟΣΟ όμως ανεκμετάλλευτα παραμένουν αυτά τα κοιτάσματα επί τόσα χρόνια και το πόσο εγκληματική παραμένει η ολιγωρία των αρμόδιων Αρχών φαίνεται από το παράδειγμα της Επανομής. Ακόμα και τώρα, οι δύο γεωτρήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν, παρά το αυξημένο οικονομικό κόστος για εκ νέου τοποθέτηση νέων βαλβίδων και σωληνώσεων, προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχή ίση σε έκταση με την Κεντρική Μακεδονία για τα επόμενα 20-30 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Π. Παπάζη, που είναι ειδικός Ερευνητής Εντοπισμού και Εξόρυξης Πετρελαίου.
Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ επίσης, φιλοξενεί κοίτασμα βιογενούς φυσικού αερίου το οποίο προέρχεται από ηφαιστειακές εκρήξεις και αποτελεί ένα μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν είναι μόνο ο Θερμαϊκός που φιλοξενεί τη μικρή «λεκάνη», υπάρχει μια μεγάλη κι άλλη μια μικρή, με το κοίτασμα να εκτείνεται πιο μακριά και από τα πόδια της Χαλκιδικής.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια λίμνη, η οποία, όπως και ο Θερμαϊκός, περιέχει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο (φυσικό αέριο) που εκλύεται μπορεί να αξιοποιηθεί μετά από τον διαχωρισμό του από το διοξείδιο του άνθρακα, με βάση μια μέθοδο που αναπτύχθηκε στο διάσημο αμερικανικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο MIT, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
No comments:
Post a Comment