ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, November 14, 2018

 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Γιατί μία λευκή τρούφα 

850 γραμμαρίων μπορεί 

να κοστίζει €85.000

Συνήθως, η τιμή της λευκής τρούφας της Αλμπα
 κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ το κιλό
       
Τον γύρο του κόσμου κάνει από την Κυριακή η είδηση ότι μια λευκή τρούφα 850 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 85.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο, κατά τη διάρκεια της 19ης παγκόσμιας δημοπρασίας που οργανώθηκε στην Άλμπα κοντά στο Τορίνο. Μάλιστα, η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκονταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε φυσικά γνωστή.
Κάθε χρόνο, τα τελευταία 88 χρόνια η πόλη Άλμπα στην περιοχή του Πιεμόντε, μία πόλη των 30.000 κατοίκων στη βορειοδυτική Ιταλία, φιλοξενεί επί σχεδόν δύο μήνες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη λευκή τρούφα, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η δημοπρασία. Η εξαιρετικά φημισμένη λευκή τρούφα της Άλμπα συλλέγεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου. «Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, που παραπέμπει στις ρομαντικές συναντήσεις, στο δάσος, στη φύση», εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Τρούφας Αντόνιο Ντετζιάκομι. Η φετινή συγκομιδή είναι εξαιρετική τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα, μετά μια δύσκολη περυσινή σεζόν.
«Φέτος η σοδειά είναι πολύ καλή γιατί υπήρχαν βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και καταιγίδες, οι οποίες έδωσαν μια καλή δόση νερού. Και η τρούφα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος και συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια περίοδο. Πέρυσι λόγω της ξηρασίας είχαμε μικρή σοδειά και η τιμή έφθανε στα 600 με 700 ευρώ τα 100 γραμμάρια», υπογράμμισε ο Αντόνιο Ντετζιάκομι.
Η Ιταλία έχει 200.00 δένδρα τρούφας, από τα οποία 4.000 στο Πιεμόντε, όπου βρίσκεται η Αλμπα. Κάθε χρόνο, η τιμή της λευκής τρούφας της Αλμπα κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ το κιλό στην Έκθεση που διαρκεί έως τις 27 Νοεμβρίου. Το μανιτάρι που αποτελείται από νερό σε ποσοστό 82% χρειάζεται βροχή και κρύο. Όσο περισσότερο βρέχει, τόσο καλύτερο γίνεται το μανιτάρι.
Η Ιταλία έχει 25 είδη τρούφας, η πώληση των οποίων καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το 99% της λευκής τρούφας ποιότητας που πωλείται παγκοσμίως προέρχεται από τη χερσόνησο. Ενώ η τρούφα και η συλλογή της συνδέονται άμεσα με μια παράδοση και μυστικά καλά φυλαγμένα μέσα στις οικογένειες, η Ιταλία ζήτησε από την Unesco η καλλιέργειά της να συμπεριληφθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

No comments:

Post a Comment