Monday, August 1, 2016

ΤΟ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ


Η αγαπημενη παραλια των γυμνιστων στα Χανια εχει εξωτικη ομορφια και βρισκεται σε αποσταση αναπνοης απο το Ελαφονησι! (photos)

ΤοΚεδρόδασος είναι μια καταπληκτική παραλία που βρίσκεται 76km νοτιοδυτικά των Χανίων και 1km δυτικά από τη διάσημη λιμνοθάλασσα στο  Ελαφονήσι.
Η παραλία είναι γεμάτη με δέντρα αρκεύθου, που μοιάζουν με κέδρους, και αμμοθίνες σύμφωνα με τοwww.cretanbeaches.com,που θυμίζουν τις τροπικές παραλίες του Λιβάνου.
Οι μικροί κέδροι ανήκουν στα είδη Juniperus oxycedrus και Juniperus phoenicea. Αν βρεθείτε στην παραλία, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα δέντρα είναι πολύ εύθραυστα και είναι απαιτούν το σεβασμό σας, γι'αυτό φροντίστε να μην τα πλησιάζετε.

Το Κεδρόδασος καλύπτει μια μεγάλη έκταση περίπου 110 στρεμμάτων και είναι ένα πανέμορφο μέρος: είναι ιδανικό για κατασκήνωση και είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραλίες γυμνιστών. Η παραλία έχει λευκή άμμο και μερικούς βράχους. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν υποδομές κοντά, καθιστώντας αυτή την απομονωμένη παραλία ως έναν από τους τελευταίους ανέγγιχτους παράδεισους στην  Ευρώπη. Επιπλέον, δεδομένου ότι η παραλία είναι απόμερη, θα πρέπει να τη διατηρείτε καθαρή και να παίρνετε τα σκουπίδια μαζί σας κατά την αποχώρηση σας.

Η παραλία προστατεύεται από τους ανέμους που φυσούν συνήθως στη γειτονική Ελαφόνησο. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει την παραλία (υπάρχουν κίτρινες και μαύρες πινακίδες παντού).
Περίπου 500 μέτρα πριν φτάσετε τα πρώτα κτίρια της Ελαφόνησου, υπάρχει ένας μικρός δρόμος στα αριστερά σας. Είναι ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος μόνο για 5 μ. και συνεχίζει χωματόδρομος. Πάρτε την πρώτη στροφή αριστερά (θερμοκήπια στα δεξιά) και την επόμενη αριστερά και πάλι. Μετά από ένα πέτρινο τοίχο στα αριστερά, συνεχίστε ευθεία και στρίψτε δεξιά. Τέλος στρίψτε αριστερά και πάλι και θα δείτε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μπροστά (και δυστυχώς μιας πρόχειρης χωματερής). Η απόσταση του σημείου αυτού από τον κεντρικό δρόμο είναι 2.5 χιλιόμετρα. Η παραλία είναι ορατή από το σημείο αυτό. Κατηφορίστε το μονοπάτι και φτάσατε.
Τα τελευταία χρόνια η φήμη του Κεδρόδασους αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών του. Έτσι, εάν θέλετε να μείνετε εντελώς απομονωμένοι, υπάρχει η δεύτερη παραλία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο ανατολικότερα, δίπλα στο ομώνυμο όμορφο ξωκλήσι. Αποτελεί την πιο απομονωμένη εκδοχή του Κεδρόδασους, με λιγότερα δέντρα και φυσική σκιά. Διασχίζεται από το μονοπάτι Ε4 και μπορεί μόνο να προσεγγιστεί με τα πόδια, περπατώντας 1km προς τα ανατολικά από το Κεδρόδασος.
Τέλος, το Κεδρόδασος και η ευρύτερη περιοχή θεωρείται ιδανικό για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing, καθώς συνήθως έχει αέρα και χαμηλό κυματισμό.

No comments:

Post a Comment