Κεντρικός στόχος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου, είναι η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Η κινητοποίηση των εκδοτών για τη συμμετοχή τους στην έκθεση πηγαίνει μέχρι στιγμής πολύ καλά (αύριο κλείνει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων), ενώ τιμώμενη χώρα θα είναι το Ισραήλ.
Αυτά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Ηλιάδη, εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου έχει περάσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που διοργάνωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια την έκθεση.
Η φετινή χρονιά είναι η τελευταία κατά την οποία η έκθεση θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ για του χρόνου θα καταβληθεί προσπάθεια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, να εξασφαλιστούν εθνικοί πόροι για τη χρηματοδότηση. Στην έκθεση προβλέπεται να λάβουν μέρος δέκα χώρες, όπως και κάποιοι ανεξάρτητοι Γάλλοι και Τούρκοι εκδότες.
Ποικίλες θα είναι οι πολιτιστικές δράσεις που θα αναπτυχθούν στην έκθεση. Ο υπεύθυνος του πολιτιστικού προγράμματος Δημήτρης Αγγελής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της έκθεσης, παραμονή της μέρας της Ευρώπης, θα διοργανωθεί από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας συνέδριο για την Ευρώπη με θέμα «Ταυτότητες και ετερότητες».
Τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ξένων νεοελληνιστών και μεταφραστών της ελληνικής λογοτεχνίας, την οποία θα διευθύνουν οι πανεπιστημιακοί Μιχάλης Τιβέριος και Αντώνης Ρεγκάκος.
Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν και εκδότες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ, το οποίο ενισχύει τη μετάφραση και την έκδοση ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, συμπληρώνει ο Δ. Αγγελής, θα πραγματοποιηθεί επίσης Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, που θα καλύψει χώρες πέρα από τα Βαλκάνια, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε παλαιότερες διοργανώσεις. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα διοργανωθεί Φεστιβάλ Νέων Ελλήνων Ποιητών. Παράλληλα, θα λειτουργήσει Φεστιβάλ Κόμικς και Γκράφιτι, ενώ την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Μάρκου Μέσκου.
Στην έκθεση θα λειτουργήσει επιπλέον περίπτερο για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και το έτος το οποίο του αφιερώνει η UNESCO, ενώ θα υπάρξει και ένα ακόμα αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη. Στο αφιέρωμα θα λάβουν μέρος οι Αλέξης Ζήρας, Δημήτρης Κόκορης και Μαρία Αθανασοπούλου.
No comments:
Post a Comment