Wednesday, July 18, 2012

4Ε-ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Σε καλό δρόμο βρίσκεται, σύμφωνα με  πληροφορημένες πηγές, η συνεργασία του ελληνορθόδοξου τηλεοπτικού σταθμού 4Ε με την Εκκλησία της Ελλάδος, για τη δημιουργία από κοινού του καλύτερου δυνατού προγράμματος.

Ένα «όνειρο» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που δεν κατάφερε ο ίδιος να υλοποιήσει, λόγω του υψηλού κόστους του, μπήκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων τους τελευταίους μήνες από τον νυν αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Και απ’ ό,τι φαίνεται, το σχέδιο αυτή τη φορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να περπατήσει μιας και πολυδάπανο δεν είναι και οι δυνατότητες για συνεργασία υπάρχουν.
Ήδη τέσσερις μητροπολίτες, κατόπιν σχετικής εντολής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης μιας εκπόνησης μελέτης για την επίτευξη συνεργασίας με τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε. Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρχουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ τον κύριο λόγο στο περιεχόμενο του προγράμματος θα τον έχει η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Πατρών Χρυσόστομος εμφανίζονται αισιόδοξοι για το εγχείρημα, θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα η Εκκλησία της Ελλάδος ν’ αποκτήσει τη δική της τηλεόραση. Η άποψη που επικρατεί, όπως λέγεται μεταξύ των ιεραρχών, είναι ότι ο σταθμός αυτός θα πρέπει να ’χει πανορθόδοξο χαρακτήρα προβάλλοντας πολύωρα προγράμματα από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους τηλεθεατές στο μέγα ζητούμενο που είναι η ενότητα της Ορθοδοξίας. Επίσης, μέσα στους επιδιωκόμενους στόχους είναι και η κάλυψη θεολογικών συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ή ομιλιών, όπως επίσης και κάλυψη της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας από ιερούς ναούς όλης της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι ο 4Ε που ιδρύθηκε το 1993 με έδρα τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός, με επίγεια περιοχή κάλυψης την Κεντρική Μακεδονία. Μέσω του δορυφόρου HellasSat είναι δυνατή η λήψη του προγράμματός του σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ μέσω των δορυφόρων Optus3 και IntelSat10 μεταδίδεται στην Αυστραλία, την Αφρική και την Ασία.

No comments:

Post a Comment