Saturday, July 21, 2012

ΣΚΟΤΩΝΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η έλλειψη σωματικής άσκησης ευθύνεται για τόσους θανάτους παγκοσμίως όσους και το κάπνισμα. Επιστήμονες από διάφορες χώρες στον κόσμο, οι οποίοι πήραν μέρος σε σχετική έρευνα, προειδοποιούν ότι το πρόβλημα της αδράνειας και της καθιστικής ζωής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανδημία.




Η έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κάνει αρκετή σωματική άσκηση, γεγονός που ευθύνεται για την πρόκληση 5,3 εκατομμυρίων θανάτων τον χρόνο. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με περίπου έναν στους δέκα θανάτους από ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ή ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.



Οι τριάντα τρεις ειδικοί εξήγησαν ότι οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εξετάσουν τρόπους ώστε να κάνουν τη σωματική άσκηση πιο εύκολη, προσιτή και ασφαλέστερη. Επίσης συνέστησαν στους ενήλικες να κάνουν κάθε εβδομάδα 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κηπουρική.



Οπως διαπιστώνεται στην έκθεση, σε χώρες υψηλού εισοδήματος οι άνθρωποι είναι οι λιγότερο δραστήριοι. Οι ερευνητές όμως παραδέχτηκαν ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών ήταν δύσκολη υπόθεση επειδή η εκτίμηση του τρόπου δραστηριότητας μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πεπεισμένοι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι έγκυρο.



Ο Πέδρο Χαλάλ, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών, σημειώνει ότι με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, τα σπορ και η σωματική δραστηριότητα θα προσελκύσουν και πάλι την παγκόσμια προσοχή.



«Ομως παρά το γεγονός ότι ο κόσμος θα παρακολουθεί αθλητές από πολλές χώρες, οι περισσότεροι από τους θεατές θα παραμείνουν αρκετά ανενεργοί στην καθημερινή τους ζωή. Η παγκόσμια πρόκληση είναι σαφής: η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα βελτιώσει την υγεία των πληθυσμών μειώνοντας τα ποσοστά ασθενειών. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για την υγεία η μη άσκηση. Είναι ίδιοι με εκείνους του καπνίσματος» καταλήγει χαρακτηριστικά ο Πέδρο Χαλάλ.



No comments:

Post a Comment