Thursday, July 26, 2012

Ο ΜΠΡΟΥΣ ΑΠΕΤΙΣΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ

Με τον Μπρους Σπρίνγκστιν ως «γκεστ σταρ», δεκάδες χιλιάδες Νορβηγοί παρακολούθησαν  στο Όσλο μια συγκινητική συναυλία στη μνήμη των 77 ανθρώπων που σκοτώθηκαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 50.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων το πριγκιπικό ζεύγος και ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, αψήφησαν τη βροχή κάτω από κουκούλες και ομπρέλες για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων που εξαπέλυσε ο δεξιός εξτρεμιστής στις 22 Ιουλίου 2011.

Ο Σπρίνγκστιν ερμήνευσε το τραγούδι «We shall overcome» (Θα το ξεπεράσουμε) και το αφιέρωσε σε όλες τις οικογένειες που έχασαν κάποιον δικό τους.

Πολλοί θεατές κρατούσαν και ανέμιζαν τριαντάφυλλα, έμβλημα του Εργατικού Κόμματος που βρέθηκε στο στόχαστρο την 22α Ιουλίου 2011 και έγινε από τότε σύμβολο της εθνικής περισυλλογής, παρατήρησε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τη συναυλία παρουσίασε η Μόνα Χάντι Νίε, που έχει γεννηθεί από μητέρα Νορβηγίδα και πατέρα από την Γκαμπόν, μια ενσάρκωση της πολυπολιτισμικότητας που αποστρέφεται ο Μπρέιβικ.

Άλλο σύμβολο, η ιρανο-σουηδή καλλιτέχνιδα Λάλεχ ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στην τεράστια σκηνή ανάμεσα στο δημαρχείο και το φιόρδ του Όσλο με το τραγούδι «Some die young» (Μερικοί πεθαίνουν νωρίς), το οποίο έφερνε στο νου το θάνατο των εφήβων στο νησί Οτόγια.

No comments:

Post a Comment