Sunday, July 22, 2012

Η ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ



Στη δορυφορική εικόνα της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, την οποία έλαβε κατ΄αποκλειστικότητα για την Ελλάδα τo in.gr, η τροπική Κούβα ξεδιπλώνεται στα σμαραγδένια νερά της Καραϊβικής Θάλασσας.

Το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής βρίσκεται στην περιοχή όπου ο Κόλπος του Μεξικού ανοίγεται στον Ατλαντικό, μόλις 150 χιλιόμετρα νότια του κοραλλιογενούς αρχιπελάγους των Φλόριντα Κιζ στις ΗΠΑ.

Στα νοτιοανατολικά του κύριου νησιού της Κούβας βρίσκονται τα Σιέρα Μαέστρα, η ψηλότερη οροσειρά της χώρας, με ύψος σχεδόν δύο χιλιόμετρα. Εκεί βρίσκονται μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, ο σίδηρος και το νικέλιο -η Κούβα έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα νικέλιου μετά τη Ρωσία.

Η ημικυκλική πράσινη περιοχή στο κέντρο της νότιας ακτής αντιστοιχεί στην οροσειρά Σιέρα Ντελ Έσκαμπρεϊ, στην οποία βρίσκεται η κορυφή Πίκο Σαν Χουάν, η δεύτερη ψηλότερη στην Κούβα στα 1.160 μέτρα.

Δυτικά της οροσειράς, η καφεπράσινη περιοχή είναι η βαλτώδης χερσόνησος Ζαπάτα, η οποία έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο και προσελκύει πολλούς λάτρες των πτηνών.

Νότια της χερσονήσου διακρίνεται το Άιλα ντε Χουβεντούδ, ή Νησί της Νεότητας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Κούβας. Μεγάλο μέρος του καλύπτεται από πευκοδάσος, οι τουρίστες όμως προτιμούν τις τροπικές παραλίες του.

Στα ανατολικά μόλις που διακρίνεται το νοτιότερο τμήμα στις Μπαχάμες.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από τη συρραφή τριών επιμέρους φωτογραφιών που μετέδωσε ο δορυφόρος γεωσκόπησης Envisat της ESA την άνοιξη του 2011. Η πολλαπλή φωτογράφηση επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα ανέφελο πορτρέτο του αρχιπελάγους

No comments:

Post a Comment