Thursday, November 24, 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 χρόνων ο διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και αρχιμουσικός Αργύρης Κουνάδης. Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, μελέτησε πιάνο με τους Δ. Μαρή και Σ. Φαραντάτο στο Ωδείο Αθηνών, ενώ στο Ελληνικό Ωδείο μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου από τον οποίο πήρε μαθήματα θεωρητικών και σύνθεσης. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ στη Γερμανία με υποτροφία που πήρε το 1958 από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση.

Η αγάπη του για το ρεμπέτικο τραγούδι φάνηκε από νωρίς καθώς ήταν από τους πρώτους συνθέτες που ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό το είδος μουσικής. Τα πρώτα του μάλιστα έργα (1949-1957) ήταν επηρεασμένα τόσο από το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και από τη μουσική των Μπάρτοκ και Στραβίνσκι.

Ο Αργύρης Κουνάδης συνεργάστηκε με τη Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Εγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο (σε περισσότερες από 10 ταινίες), για όπερες, για συμφωνική ορχήστρα, αλλά και γνωστά τραγούδια τις δεκαετίες ‘70 και ‘80. Είναι ο πρώτος συνθέτης που προώθησε και διέδωσε το έντεχνο λαϊκό τραγούδι στην Ευρώπη.

Το 1958, με υποτροφίες της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, πήγε στη Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ. Από τα πιο γνωστά τραγούδια που έγραψε είναι το «Ορτσα τα πανιά», «Στην πλατεία Αβησσυνίας» και το «Do you like the Greece», που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο Αντώνης Καλογιάννης.

No comments:

Post a Comment