Thursday, November 24, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - #42

42. My Golden Baby, 1949,
(Paul Abraham, Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda)


Σε λιμπρέτο των Alfred Grünwald και Fritz Löhner-Beda, ο Paul Abraham συνέθεσε την οπερέτα Blume von Hawaii (Λουλούδι της Χαβάης) που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λειψία, το 1931 με μαέστρο τον συνθέτη της. Ακολούθησαν οι παραστάσεις στο θέατρο Metropol του Βερολίνου και από εκεί ήταν που ξεκίνησε η παγκόσμια θριαμβευτική πορεία της. Οι πρώτοι ερμηνευτές του τραγουδιού ήταν η Rosy Barsony και ο Harald Paulsen.
Γεννημένος το 1892 στην Αυστροουγγαρία, ο Pál Ábrahám, όπως γραφόταν εκεί το όνομά του, πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα που ήταν καθηγήτρια μουσικής. Παρόλο το ταλέντο του ακολούθησε αρχικά τον τραπεζικό κλάδο, ώσπου η μουσική τον κέρδισε οριστικά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 το Βερολίνο είχε αντικαταστήσει οριστικά τη Βιέννη ως πρωτεύουσα της οπερέτας και έτσι ο Abraham, φεύγοντας από τη Βουδαπέστη, το επέλεξε ως τόπο διαμονής. Η επιτυχία που γνώρισε του επέτρεψε να ζήσει με πολυτέλεια, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα ικανοποιώντας το πάθος του, που δεν ήταν άλλο από τον τζόγο. Γρήγορα, ωστόσο, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Χωρίς τη σύζυγό του έφυγε για το Παρίσι, από εκεί για το Λονδίνο και μέσω Κούβας, όπου εργάστηκε ως πιανίστας, έφτασε στη Νέα Υόρκη. Εκεί οι συνθέσεις του θεωρήθηκαν ξεπερασμένες, έπεσε σε κατάθλιψη και σε λίγο διάστημα διαγνώσθηκε με ψυχικές διαταραχές. Το 1946 μπήκε σε ένα ψυχιατρείο όπου έμεινε για δέκα χρόνια. Πολλοί λένε ότι έπασχε από σύφιλη στο τέταρτο στάδιο. Με την άδεια παραμονής του στις ΗΠΑ να έχει λήξει, επέστρεψε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αμβούργο, όπου συνέχισε να νοσηλεύεται μέχρι τον θάνατό του, το 1960.
O Αυστριακός λιμπρετίστας Alfred Grünwald (1884-1951) ξεκίνησε πολύ νωρίς να παίζει ως κομπάρσος σε διάφορα θέατρα της Βιέννης και να γράφει κριτικές σε εφημερίδες. Στον Fritz Löhner-Beda βρήκε τον ιδανικό συνεργάτη για τα κείμενα στις οπερέτες του Paul Abraham. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο Τρίτο Ράιχ, το 1938, αναγκάστηκε να φύγει για το Παρίσι και μέσω Καζαμπλάνκας και Λισαβόνας, έφτασε στη Νέα Υόρκη, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του. Δυστυχώς, παρά τη συνεργασία του εκεί με τον Robert Stolz, δεν κατάφερε να επαναλάβει τις προπολεμικές επιτυχίες του.
Επίσης εβραϊκής καταγωγής ήταν και Fritz Löhner-Beda που γεννήθηκε το 1883 στη Βοημία και μετακόμισε στη Βιέννη με την οικογένειά του, όταν ήταν πέντε ετών. Γνωστός κυρίως από τις συνεργασίες του στις οπερέτες του συνθέτη Franz Lehár, συνελήφθη από τους ναζί το 1938, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μπούχενβαλντ και από εκεί μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου και πέθανε το 1942.
Το My Golden Baby είναι ένα αργό φοξ τροτ που ακούστηκε και στις ταινίες, οι οποίες βασίστηκαν στην οπερέτα. Η πρώτη μεταφορά του Blume von Hawaii/Flower of Hawaii στον κινηματογράφο έγινε το 1933 από τον σκηνοθέτη Richard Oswald, με πρωταγωνίστρια την Martha Eggerth και το τραγούδι ερμηνευμένο από τον Ernst Verebes και με την Baby Gray. Ακολούθησε το φιλμ του 1954 σε σκηνοθεσία του Géza von Cziffra, όπου ακούγεται από τον George Elrich, και το τηλεοπτικό του 1971 με τον Rex Gildo.
Στις πιο γνωστές ηχογραφήσεις του κομματιού συγκαταλέγονται αυτές του Marek Weber and His Orchestra με φωνητικά από τους Comedian Harmonists και του Donald Peers.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

No comments:

Post a Comment